Dictionar de analize

NMP 22

Descriere

Proteinele matricei nucleare (nuclear matrix proteins - NMP) alcatuiesc cadrul structural intern al nucleului celulelor si sunt implicate in procesele de replicare a ADN-ului, de sinteza a ARN-ului si legarea a hormonilor. De asemenea, proteinele NMP au rol in reglarea si coordonarea expresiei genelor.

S-a aratat ca in serul pacientilor neoplazici exista proteine NMP solubile in concentratii mult mai mari decat la persoanele sanatoase. Exista diverse proteine NMP care prezinta specificitate de organ.

NMP 22 sau proteina aparatului mitotic nuclear se gaseste in celulele epiteliale umane, unde asigura separarea corecta a materialului genetic in cursul mitozei. Concentratia NMP 22 in celulele uroteliului malign este de pana la 80 de ori mai mare decat in tesuturile normale.

Indicatii

  • In scop diagnostic, la pacientii cu simptome sau factori de risc pentru carcinom cu celule tranzitionale al vezicii urinare.
  • Pentru monitorizarea pacientilor cu tumori vezicale dupa tratamentul chirurgical, in vederea depistarii recidivelor.

Interpretari

  • Un rezultat pozitiv singur, nu pune diagnosticul de tumora maligna a tractului urinar, ci sustine diagnosticul alaturi de procedurile standard de diagnostic.
  • Valori crescute au fost raportate si la persoane sanatoase, mai ales dupa efort fizic extrem sau la pacienti cu cistita interstitiala sau infecti de tract urinar.