Dictionar de analize

Antigen Rotavirus/Adenovirus in materii fecale

Descriere

Rotavirusul este unul dintre virusurile cunoscute care produc gastroenterită. Genomul rotavirus constă din 11 segmente de ARN dublu catenar, închise într-o capsulă dublă. Clasificat în familia Reoviridae, rotavirusul produce o infecție autolimitată. Infecția cu Rotavirus apare cel mai frecvent în lunile de iarnă (decembrie – mai), dar apare pe tot parcursul anului în țările în curs de dezvoltare.

Asemenea altor virusuri care provoacă enterita, Rotavirusul infectează în primul rând celulele vililor intestinali mici, în special acele celule aflate în apropierea vârfurilor vililor. Deoarece aceste celule particulare au rol în digestia carbohidraților și în absorbția intestinală a fluidelor și electroliților, infecțiile cu Rotavirus duc la malabsorbție, prin hidroliza incompletă a carbohidraților și pierderea excesivă de lichide din intestin.

Boala este puternic contagioasă și se poate asocia cu simptome respiratorii. Scaunele sunt lichide, cu mucus și sânge, precedate frecvent de vărsături și febră. Afecțiunea este autolimitată (5-8 zile), dar poate avea o evoluție severă la pacienții imunodeprimați. În unele cazuri se poate instala o intoleranță secundară la lactoză.

Calea fecal-orală și rolul „mâinilor murdare” sunt principalele modalități de transmitere a infecției. Sunt posibile epidemii în colectivitățile aglomerate de sugari și copii de vârstă mică. La adulți, infecțiile cu Rotavirus sunt, de obicei, asimptomatice, cu excepția pacienților care au primit transplant de măduvă osoasă și a persoanelor vârstnice instituționalizate, care pot prezenta o evoluție severă. Virusul ajunge în scaun în titruri înalte, înainte de apariția simptomelor și persistă până la 10 zile după apariția simptomelor.

Adenovirusurile umane (52 serotipuri identificate până în prezent) pot determina o varietate mare de afecțiuni, ce includ infecții respiratorii, oculare și gastrointestinale. Adenovirusul este un virus extrem de dur, omniprezent în populațiile umane și animale, supraviețuiește perioade lungi în afara unei gazde și este endemic pe tot parcursul anului. Este transmis prin inoculare directă în conjunctiva ochiului, pe cale fecal-orală, prin picături de aerosoli sau expunere la țesut și sânge infectat.

Virusul este capabil să infecteze mai multe organe. Cu toate acestea, majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice. Adenovirusul este adesea cultivat din faringe și scaunul copiilor asimptomatici, iar majoritatea adulților au titruri măsurabile de anticorpi anti-adenovirus, ceea ce implică o infecție prealabilă. Adenovirusul a fost asociat atât cu boli sporadice, cât și epidemice.

Diareea acută infantilă se manifestă clinic prin scaune apoase, însoțite de febră și vărsături, cu o durată medie de 8-12 zile.

Detecția directă a antigenului Adenovirus în scaun în faza acută a bolii diareice, cu ajutorul anticorpilor specifici legați de faza solidă, constituie o metodă de diagnostic rapid.

Indicatii

  • Suspiciune clinică de gastroenterită virală

Interpretari

  • Un rezultat negativ nu exclude infecția.
  • Un rezultat pozitiv indică prezența infecției virale.
  • Pacienții trebuie investigați în paralel și pentru o posibilă etiologie bacteriană a sindromului diareic, prin efectuarea coproculturii.