Dictionar de analize

Ac anti fosfolipidici IgG

116.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Anticorpii anti-fosfolipidici sunt un grup de proteine imune, pe care organismul le produce in mod eronat, intr-un raspuns autoimun la fosfolipide. Fosfolipidele sunt componente structurale ale membranelor celulare si joaca un rol crucial in coagularea sangelui.

De asemenea, anticorpii anti-fosfolipidici sunt asociati cu numar scazut de trombocite si cu riscul de avorturi spontane recurente (in special in al doilea si al treilea trimestru) si preeclampsie.

Unul sau mai multi anticorpi antifosfolipidici au fost identificati in diferite conditii. Cateva exemple sunt:

  • Tulburari autoimune (lupus, artrita reumatoida, scleroza sistemica)
  • Infectii (HIV, mononucleoza, rubeola)
  • Cancere(tumori solide, leucemii, limfoame)
  • Utilizarea anumitor medicamente(procainamide, fenotiazine, contraceptive orale)

Sindromul antifosfolipidic (APS) este o afectiune autoimuna caracterizata prin semne si simptome care includ formarea de cheaguri de sange, avorturi spontane, deficit de plachete si prezenta unuia sau mai multor anticorpi antifosfolipidici.

Indicatii

Determinarea anticorpilor antifosfolipidici este utilizata pentru:

  • Formarea necorespunzatoare a cheagurilor de sange (episod trombotic inexplicabil, coagulare excesiva)
  • Intreruperea sarcinii recurente
  • Scaderea numarului de trombocite (trombocitopenie)
  • Diagnosticarea si/sau evaluarea unei persoane cu tulburare autoimuna

Interpretari

Nivelurile scazute pana la moderate ale unuia sau mai multor anticorpi, pot sa apara temporar ca urmare a unei infectii sau a unui medicament, sau pot sa apara pe masura ce o persoana imbatraneste. Adesea, aceste niveluri nu sunt considerate semnificative, ci trebuie examinate impreuna cu simptomele unei persoane si cu alte informatii clinice.

Nivelurile moderate pana la cele mai ridicate ale unuia sau mai multor anticorpi antifosfolipidici, care persista atunci cand sunt testate din nou dupa 12 saptamani, indica prezenta probabila a acestui anticorp.