Dictionar de analize

Anticorpi anti Legionella Pneumophila

391.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Legionella pneumophila poate provoca afectiuni pulmonare atat la gazdele imunocompetente cat si la gazdele normale. Boala poate aparea sporadic sub forma pneumoniei dobandite si in epidemii.

Pneumonia (adesea denumita boala legionara) apare mai frecvent la persoanele cu imunitatea scazuta, o forma mai usoara a bolii, denumita febra Pontiac fiind mai raspandita la gazdele normale. Infectia extrapulmonara cu Legionella pneumophila este rara. Boala legionara, febra Pontiac si infectia extrapulmonara au fost denumite colectiv legioneloza.

Aproximativ 85% din cazurile documentate de Legioneloza au fost cauzate de Legionella pneumophila.

Diagnosticul de Legionella pneumophila se face prin izolarea organismului pe un mediu de cultura specializat. Expresiile pulmonare pot fi examinate direct utilizand o procedura de anticorpi fluorescenti directi, dar sensibilitatea acestei metode este scazuta.

Adesea este dificil pentru pacient sa produca secretie pulmonara (sputa) pentru examinare, pneumonia este frecvent interstitiala, iar sputa este redusa. In absenta unor proceduri invazive, evaluarea urinei pentru antigenul Legionella pneumophila sau metodele serologice indirecte (anticorpi) pot fi utile.

Indicatii

Evaluarea posibilei legionelloze (boala legionara, febra Pontiac, infectia legionella extrapulmonara cauzata de Legionella pneumophila).

Interpretari

Un rezultat negativ indica faptul ca anticorpul IgG/A/M nu este detectat. Rezultatele negative nu exclud infectia cu Legionella.

Poate necesita 4, pana la 8 saptamani pentru a dezvolta un raspuns detectabil al anticorpilor. Mai mult, nivelurile de anticorpi pot scadea pana la valori nedetectabile in curs de o luna de la infectare, terapia antibiotica timpurie poate suprima raspunsul anticorpilor, iar unele persoane nu pot dezvolta anticorpi peste limitele detectabile.

Unele cazuri de culturi pozitive cu Legionella nu dezvolta anticorpi.

Rezultatele pozitive sunt sugestive pentru infectia cu Legionella, totusi un singur rezultat pozitiv indica o expunere imunologica la un moment dat. Nivelul raspunsului la anticorpi nu poate fi utilizat pentru a determina infectia activa.