Dictionar de analize

Antigen Entamoeba histolytica (ENHI)

Descriere

Amoebiaza este o boală infecțioasă parazitară determinată de Entamoeba histolytica, un protozoar ubicuitar. Infecția se transmite prin ingestia ouălelor parazitului din apă, alimente sau mâini contaminate cu fecale. Majoritatea cazurilor de infecții sunt asimptomatice, însă pot apărea și simptome clinice de la dizenterie până la abcese hepatice sau ale altor organe, cum sunt pleuropulmonul, cordul, creierul, rinichi, tractul genitourinar și localizări cutanate.

Amoebiaza asimptomatică trebuie tratată cu antibiotice pentru a eradica infecția.

Colita amoebică afectează ambele sexe în mod egal. Abcesele hepatice sunt de 12 ori mai frecvente la bărbați față de femei. Motivul pentru această diferență sexuală nu este cunoscut. Alcoolul poate fi un factor de risc important.

Indicatii

  • Testul poate fi comandat atunci când o persoană este suspectată că a ingerat alimente sau apă contaminată și are semne și simptome de infecție parazitară, precum: diaree prelungită, dureri abdominale, crampe, gheață, vărsături, sânge și mucus în scaun.
  • Pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului la o persoană infectată

Interpretari

  • Dacă nu sunt observati paraziți, deci testul este negativ, atunci diareea unei persoane se poate datora unei alte cauze. De asemenea, pot exista prea puțini paraziți pentru a fi detectați în eșantionul testat. Medicul poate comanda și căuta cauza simptomelor
  • Dacă un parazit este identificat, deci testul este pozitiv, atunci persoana are o infecție parazitară cu Entamoeba