Dictionar de analize

Ac anti Yersinia

368.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Yersinia enterocolitica este o specie bacteriană din familia Enterobacteriaceae, care provoacă cel mai adesea enterocolită, diaree acută, ileită terminală, limfadenită mezenterică și pseudoapendicită, dar, dacă se răspândește sistemic poate duce la septicemie fatală.

Simptomele infecției enterocolitice includ de obicei următoarele: diareea (cea mai frecventă manifestare clinică a acestei infecții, poate fi sangvinolentă în cazuri grave), dureri abdominale (se pot localiza în cadranul inferior drept), vărsături.

Pacientul poate dezvolta de asemenea, eritem nodos, care se manifestă sub formă de leziuni dureroase, roșii sau purpurii, în principal pe picioare și trunchi. Leziunile apar la 2-20 zile după declanșarea febrei și a durerii abdominale și se rezolvă spontan în majoritatea cazurilor în aproximativ o lună.

Indicatii

  • Testul este util în diagnosticul artritei reactive și a infecțiilor cronice
  • Suspiciune de infecție intestinală

Interpretari

Un rezultat pozitiv Yersinia IgG indică una din situațiile:

  • Infecție cronică cu Yersinia
  • Artrită reactivă asociată cu Yersinia
  • Yersinioză acută

În cazul incipient al infecției, anticorpii IgG sunt rareori detectabili. Ei persistă minim 5 luni de la debutul bolii până la o perioadă îndelungată (peste 5 ani).

Un rezultat pozitiv al anticorpilor IgA indică o yersinioză acută în faza incipientă.

În cazul yersiniozei complicate, anticorpii IgA persistă în majoritatea cazurilor mai mulți ani, iar în cazul yersiniozei necomplicate, de regulă, numai câteva luni.

Tratamentul cu antibiotice conduce la o scădere drastică a titrului IgA.