Dictionar de analize

Listeria monocytogenes acizi totali

110.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitiva, care cauzeaza listerioza. Este o bacterie facultativa anaeroba, capabila sa supravietuiasca in prezenta sau absenta oxigenului. Se poate dezvolta si reproduce in interiorul celulelor gazda si este unul dintre agentii patogeni ai virusului alimentar  cel mai virulent, cu 20-30% dintre infectiile cu listerioza alimentara.

Listeria monocytogenes poate infecta creierul, membranele maduvei spinarii si/sau fluxul sanguin al gazdei prin ingerarea alimentelor contaminate, cum ar fi laptele nepasteurizat sau alimente crude.

Un risc crescut il reprezinta femeile insarcinate, nou-nascutii, pacientii imunodeprimati sau persoanele cu afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat. Daca este contactata in timpul sarcinii, infectia poate cauza avort. Prezenta infectiei inaintea sau in timpul nasterii poate determina listerioza neonatala.

Perioada de incubatie variaza intre cateva zile si cateva saptamani. Simptomele sunt dependente de poarta de intrare: oculara, cutanata, infecta amigdalelor, etc.

Complicatiile listeriozei sunt reprezentate de: septicemie, endocardita sau meningoencefalita. Listerioza poate afecta orice organ, pe cale limfatica sau hematogena.

Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura, din sange, lichid amniotic si lichid cefalo-rahidian.

Indicatii

  • Diagnosticul infectiilor listeriene

Interpretari

  • Testul determina anticorpi specifici IgM, IgA si IgG anti Listeria Monocytogenes prin imunoflorescenta indirecta
  • Cresterea de doua sau mai multe ori a titrului de anticorpi specifici IgG in interval de 2 saptamani sugereaza existenta unei infectii acute
  • Daca testele serologice sunt pozitive, se recomnanda efectuarea unui test de confirmare dupa aproximativ 2 saptamani