Dictionar de analize

Anticorpi anti Histone IgG

226.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Histonele sunt proteine care fac parte din cromatina (materialul genetic prezent in nucleul tuturor celulelor din organism). Anticorpii anti histone sunt autoanticorpi si reprezinta unul sau mai multe tipuri de anticorpi antinucleari (ANA). Prezenta sau absenta anticorpilor antinucleari specifici este utilizata pentru a determina ce tulburare poate avea o persoana.

Medicamentele pot stimula productia de anticorpi anti histone la unii oameni si poate provoca lupus eritematos indus de medicamente. Pana la 95% dintre cei cu lupus indus de medicamente, vor avea anticorpi anti histone.

Cele mai frecvente medicamente asociate cu lupus indus de medicamente sunt: hidralazina, izoniazida, procainamide, penicilanima, chinidina etc.

Indicatii

Determinarea anticorpilor anti histone este indicata pentru:

  • Sustinerea diagnosticului de lupus eritematos indus de medicamente
  • A face diferentierea intre lupus eritematos indus de medicamente si celelalte tipuri de lupus

Cand o persoana este diagnosticata cu lupus indus de medicamente, se decide intreruperea tratamentuli cu medicamentul responsabil. Testul poate fi repetat la intervale de timp dupa ce tratamentul a fost interupt, pentru a monitoriza scaderea nivelurilor de anticorpi.

Interpretari

Un rezultat pozitiv al testului indica prezenta lupusului eritematos indus de medicamente daca se asociaza cu urmatoarele:

  • Simptome asociate cu lupus
  • Tratament medicamentos cu unul din medicamentelea asociate lupusului, de cateva saptamani pana la 2 ani
  • Test pozitiv ANA

Un rezultat negativ inseamna ca semnele si simptomele se pot datora unei alte afectiuni. O mica parte din pacienti (5-10%) pot avea lupus indus de medicamente, chiar daca nu au anticorpi anti histone.