Dictionar de analize

Acid hipuric urina

445.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Acidul Hipuric este un produs de detoxifiere a acidului benzoic, rezultat in urma conjugarii acestuia cu glicina si continut in unele alimente vegetale. Se gaseste in mod normal in urina erbivorelor.

Se poate detecta si in urina umana, dupa expunerea profesionala sau accidentala la toluen. Toluenul este transformat in acid hipuric prin reactia cu glicina. Cantitati mici de acid hipuric sunt excretate si in urma expunerii la stiren.

Indicatii

Concentratiile mari de acid hipuric pot indica o intoxicatie cu toluen. Intoxicatia cu toluen afecteaza sistemul nervos central, simptomele fiind reprezentate de cefalee, vertij si fatigabilitate. In concentratii mai mari poate provoca euforie, confuzie, afectarea coordonarii, afectarea vizuala si chiar depresia sistemului nervos central.

Interpretari

Desi adidul hipuric a fost utilizat ca si indicator al expunerii la toluen, au aparut indoieli in privinta folosirii in acest scop, deoarece exista surse endogene de producere, care sunt influentate de dieta, medicatie, consum de alcool, etc. Astfel, acidul hipuric urinar nu este suficient de sensibil pentru a separa persoanele expuse de cele neexpuse.