Dictionar de analize

Carbamazepina dozare

289.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Carbamazepina (Tegretol) este un antiepileptic care a fost utilizată ca medicament de primă linie atât pentru tulburările de convulsii generalizate, cât și parțiale. În plus, carbamazepina a fost utilizată ca tratament la pacienții care au consumat anterior agenți de stimulare, precum și la pacienții cu dependență de alcool, tulburare bipolară (după încercarea litiului), atacuri de panică, durere neuropată, nevralgii trigeminale, depresie rezistentă și anumite comportamentale tulburări.

Carbamazepina produce efectele sale prin inhibarea canalelor de sodiu de înaltă frecvență și interferența cu receptorii de adenozină din sistemul nervos central, receptorii de acetilcolină muscarinică, receptorii acetilcolinei nicotinice și receptorii N-metil-d-aspartat. Blocarea transmiterii sinaptice în nucleul trigeminal este mecanismul prin care carbamazepina atenuează durerea neuropatică. Unul dintre efectele secundare ale carbamazepinei, sindromul de secreție inadecvată a hormonului antidiuretic, rezultă din efectele antidiuretice ale medicamentului.

Simptomele toxicității cu carbamazepină includ manifestări ale efectelor anticholinergice, depresive ale SNC și ale efectelor vestibular-brainstem. Totuși, nivelurile la care apar diferite toxicități sunt în cel mai bun caz aproximative. Pot fi observate nistagmus, ataxie, oftalmoplegia, diskinezie, distonie si midriază, in timp ce ataxia și nistagmusul apar de obicei in cazul concentrațiilor serice mai mari de 10 mg/l.

Alte manifestări care apar cu toxicitate mai semnificativă includ convulsiile, depresia respiratorie și coma, care au fost observate la niveluri serice mai mari de 40 mg/l. O manifestare cardiacă a supradozajului este tahicardia sinusurilor. Blocul atrioventricular și bradicardia au fost, de asemenea, raportate, deși mai ales la persoanele mai în vârstă de 50 de ani.

La pacienții asimptomatici, dar la care se suspectează supradozaj, este sugerat un minim de 6 ore de observare și un minim de 12 ore pentru cei care au luat comprimate cu eliberare prelungită. Pe lângă protecția căilor respiratorii și stabilizarea cardiovasculară și îngrijirea de susținere, au fost sugerate diferite metode de decontaminare. În caz de toxicitate severă (de exemplu, nivelul de carbamazepina mai mare de 60 mg/l), hemoperfuzia cărbune și flux ridicat de hemodializă au fost observate pentru a fi eficace pentru tratament.

Utilizarea pe termen lung a carbamazepinei poate duce la hepatita, depresia măduvei osoase (leucopenie și anemie aplastică), boli renale, hiponatremie, dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermică, sindrom serotoninergic si sindrom neuroleptic malign, atunci când sunt combinate cu medicamente. De asemenea, medicamentul poate scădea nivelurile T3, T4 și T4 liber.

Carbamazepina este un teratogen care poate provoca deficit de creștere, malformații fetale (bifida mai ales bifida) și întârzierea dezvoltării.

Indicatii

Dozarea carbamazepinei este indicată pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului sau atunci când este suspectata o supradozare a carbamazepinei la un pacient.

Interpretari

Nivelul carbamazepinei este utilizat pentru a măsura concentrația medicamentului în sângele pacientului. Nivelul carbamazepinei poate fi corelat cu prezentarea clinică a pacientului pentru a determina nivelul terapeutic al carbamazepinei.

Se recomandă ca pacienții care primesc acest medicament să fie supuși unui număr complet de analize sanguine și teste funcționale hepatice verificate în mod regulat.

Dacă se suspectează toxicitate, trebuie obținut un nivel al carbamazepinei, urmat de niveluri repetate la fiecare 4-6 ore în cazul absorbției întârziate/prelungite.