Dictionar de analize

Antigen Neisseria Gonorrhoeae în secreții urogenitale

Antigen Neisseria Gonorrhoeae în secreții urogenitale

78.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Gonoreea este o infecție bacteriană comună, cu transmitere sexuală, care poate provoca complicații grave dacă nu este detectată și tratată. Testarea gonoreei identifică dacă bacteria Neisseria gonorrhoeae este cauza infecției unei persoane.

Screening-ul pentru diagnosticarea și tratarea gonoreei este foarte important în prevenirea complicațiilor pe termen lung și răspândirea infecției la alte persoane. În SUA, cele mai mari rate de infecție raportate sunt printre adolescenții activi sexual, adulții tineri și afro-americanii. Gonoreea este, în general, răspândită prin contact sexual (oral, vaginal sau anal) cu un partener infectat. Factorii de risc cuprind includerea mai multor parteneri sexuali, coinfecția sau o infecție anterioară cu alt germen cu transmitere sexuală și nefolosirea corectă și consecventă a prezervativului.

În timp ce bărbații cu gonoree vor observa simptomele, majoritatea femeilor vor pune simptomele pe seama altor infecții vaginale sau de vezică urinară. Pentru bărbați, simptomele apar, de obicei, în decurs de 2 până la 5 zile de la infectare, dar pot dura până la 30 de zile. Femeile prezintă simptome în termen de 10 zile de la infecție. Semnele și simptomele gonoreei sunt similare și pot fi confundate cu cele cauzate de alte infecții cu transmitere sexuală, de Chlamydia, astfel încât testările pentru aceste infecții sunt comandate în același timp.

Gonoreea poate fi, de obicei, tratată cu antibiotice. Dacă nu este diagnosticată și tratată, gonoreea poate provoca complicații grave. La femei, infecțiile cu gonoree netratate pot duce la  boala inflamatorie pelvină, care se poate dezvolta de la câteva zile la câteva luni după infecție și poate provoca complicații, cum ar fi : durere pelvină cronică, risc crescut de sarcină ectopică, infertilitate. Femeile gravide infectate pot prezenta sângerări înainte de naștere și ruptură prematură a membranelor, nou-născuți subponderali. Infecția se poate transmite la copil în timpul nașterii. La bărbați, gonoreea netratată poate provoca complicații, cum ar fi : prostatită, stricture uretrală, posibilă îngustare sau închidere a uretrei, infertilitate.

Gonoreea netratată se poate răspândi, de asemenea, în sânge (septicemie) sau articulații, progresând într-o stare gravă, numită infecție gonococică diseminată. Semnele acestei afecțiuni includ febră, leziuni cutanate multiple, umflături dureroase ale articulațiilor (artrita gonococică), endocardită, meningită. Simptomele infecției gonococice diseminate, la sugarii născuți de mame infectate, includ cele asociate cu artrita, meningita și sepsis, o afecțiune severă care pune viața în pericol. Infecția gonococică diseminată poate fi tratată cu succes folosind antibiotice similare celor utilizate pentru tratarea gonoreei necomplicate.

Cu toate acestea, gonoreea rezistentă la tratament reprezintă o amenințare tot mai mare. Ghidurile recomandă în prezent terapia duală cu ceftriaxonă și azitromicină pentru a trata toate infecțiile gonococice necomplicate, în rândul adulților și adolescenților. Dacă simptomele unei persoane nu se rezolvă după tratament, se pot comanda teste suplimentare ,,de vindecare” și poate fi, de asemenea, indicată testarea sensibilității.

Testarea gonoreei este utilizată pentru a examina, a diagnostica și a monitoriza tratamentul cu succes al infecțiilor cauzate de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Un diagnostic definitiv este important, deoarece semnele și simptomele gonoreei seamănă cu chlamydia și cele două infecții necesită tratament antibiotic diferit.

Deoarece infecțiile au simptome asemănătoare, medicul testează, adesea, Neisseria gonorrhoeae și Chlamydia trachomatis în același timp. Se recomandă testarea repetată aproximativ la 3 luni după ce o persoană a terminat tratamentul.

De asemenea, dacă o persoană este infectată, crește riscul de a contacta și alte boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV.

Indicatii

Deoarece mulți oameni infectați nu au simptome vizibile, se recomandă screening-ul periodic pentru anumite persoane care au unul sau mai multi factori de risc, precum:

 • Infecțiile în antecedente cu gonoree, chiar dacă au fost tratate
 • Alte infecții cu transmitere sexuală, în special HIV
 • Parteneri sexuali noi sau multipli
 • Partener sexual diagnosticat cu o boală cu transmitere sexuală
 • Folosirea prezervativelor inconsecvent
 • Prostituția
 • Utilizarea drogurilor ilegale
 • Viața în penitenciare

Testarea este recomandata:

 • Femeilor cu activitate sexuală, cu vârsta mai mică de 25 de ani și femeile active din punct de vedere sexual, cu vârsta de 25 ani și peste, care prezintă un risc crescut, ar trebui să efectueze screening-uri anuale pentru gonoree.
 • Femeilor gravide - se recomandă screening celor cu vârstă sub 25 de ani și, celor în vârstă cu risc de gonoree, în timpul primului trimestru sau la prima vizită prenatală. Femeile gravide diagnosticate cu gonoree trebuie tratate și apoi retestate în 3 luni.
 • Bărbaților, dupa cum urmeaza:
  • La homosexuali, cel puțin o dată pe an
  • Atunci când există un număr mare de cazuri (prevalență) ale bolilor cu transmitere sexuală în comunitate
  • Nu se recomandă testarea de rutină la bărbații heterosexuali activi sexual
 • În scop diagnostic: Testarea poate fi comandată, de asemenea, atunci când partenerul sexual al unei persoane a fost diagnosticat cu gonoree sau atunci când o persoană prezintă semne și simptome ale infecției.

Pentru femei, simptomele pot include:

 • Sângerări intermenstruale și după actul sexual
 • Dureri abdominale
 • Dureri în timpul actului sexual
 • Disurie
 • Polakiurie
 • Secreții vaginale anormale

De obicei, bărbații nu prezintă simptome vizibile. Rareori, pot aparea:

 • Secreție albă, galbenă sau verzuie uretrală
 • Disurie
 • Durerea, sensibilitate și umflarea testiculelor.

Atât la bărbați, cât și la femei, infecția se poate întinde în rect, prezentând următoarele simptome : mâncărime, inflamație, durere, secreții și/sau sângerări rectale, motiv pentru care medicul poate comanda testarea. Este important ca persoana care prezintă un risc crescut de infecție, să efectueze teste de screening anual pentru a verifica eventualele infecții. Testarea se mai poate comanda atunci când nou-născutul prezintă simptome de conjunctivită, cum ar fi roșeața și umflarea ochiului, precum si secreții oculare anormale. Femeile și bărbații tratați pentru gonoree trebuie retestați la 3 luni după încetarea tratamentului. Partenerul sexual al unei persoane infectate trebuie, de asemenea, să fie testat și tratat.

Interpretari

 • Un rezultat pozitiv indică o infecție activă a gonoreei și necesită tratament cu antibiotice.
 • Un rezultat negativ înseamnă că nu există nici o dovadă de infecție la momentul testării.