Dictionar de analize

Amikacina

Descriere

Amikacina este un antibiotic folosit în tratamentul de scurtă durată a infecţiilor severe, cauzate de tulpini sensibile ale bacteriilor Gram-negativ, inclusiv Pseudomonas, Escherichia coli, Proteus, Providencia, Klebsiella, Enterobacter, Serratia şi Acinetobacter.

Amikacina este indicată în tratarea de scurtă durată a infecţiilor severe ale tractului respirator, oaselor, articulaţiilor, ale sistemului nervos central (meningita), ale pielii şi ţesuturilor moi, în infecţiile abdominale, arsuri şi infecţii post-operatorii.

Indicatii

Dozarea nivelului de amikacina este indicată în majoritatea cazurilor în care acesta este utilizat pentru terapie, în special la pacienţii la care este de aşteptată o terapie prelungita şi la cei cu tulburări ale funcţiei renale dar şi la vârstnici. Este foarte important să se monitorizeze nivelul de vîrf la pacienţii critici, pentru a  ne asigura ca nivelurile serice adecvate sunt atinse.

Monitorizarea nivelurilor serice de amikacina sunt indicate şi atunci când apar modificări ale funcţiei renale, doza de medicament fiind schimbată în cazul în care pacientul prezint simptome de toxicitate. Dar este indicată dozarea şi atunci când suspectăm o supradozare de medicament. Monitorizarea nivelului de amikacina nu este indicată dacă durata tratamentului este de scurtă de 5-7 zile, sau atunci când tratăm infecţii uşoare la pacienţi cu factori de risc petru toxicitate, scăzuta.

Interpretari

Pentru o valoare cât mai corectă este important să se documenteze ora exactă la care a fost administrată doza şi timpul la care s-au obţinut probele.

Valori crescute:

Concentraţia de vârf a amikacina în ser, corespunde cu eficacitatea sau efectului bactericid al medicamenului. Pentru a avea un răspuns cât mai bun la tratamentul cu amikacină, este necesar să obţinem o valoare cât mai optimă a nivelului de amikacină în ser.

Amikacina are un efect mai mare, atunci când concentraţia de vârf depăşeşte concentraţia minimă inhibitorie a organismului ţintă. Deşi este indicat să obţinem o concentraţie de vârf a medicamentului, pentru efecte cât mai bune, o folosire a acestuia pe termen lung, duce la nefrotoxicitate. Concentraţiile scăzute de amikacină au fost  corelate cu toxicitate, mai ales ototoxicitate (lezarea urechii: surditate, ţiuit, amţeală) şi nefrotoxicitatea (afectarea rinichilor).