Dictionar de analize

Ac anti CCP (Peptid ciclic citrulinat)

146.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Citrulinarea este un proces fiziologic normal produs in multe celule moarte. Citrulina este un aminoacid neesential, care este produs prin diminuarea rezidurilor de arginina prezente pe anumite proteine umane, prin enzima peptidil-arginin-deiminaza (PAD). Producerea de anticorpi anti-proteine citrulinate (ACPA) depinde de fondul genetic al pacientului.

Proteinele citrulinate modificate sunt observate in stratul keratinos al pielii si creier. Inducerea expresiei proteinelor citrulinate este observata in timpul apoptozei si in diverse stari inflamatorii. ACPA a fost indentificat in lichidul sinovial al pacientilor cu artrita reumatoida.

Anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic (anti-CCP), alaturi de alti autoanticorpi (markeri autoimuni), pot determina ce pacienti cu artrita reumatoita au beneficii de pe urma tratamentului cu anticorpii monoclonali anti factor de necroza alfa (TNFa).

Interpretari

Nivelurile anti-CCP sunt crescute in poliartrita reumatoida si in alte patologii reumatologice asociate cu artrita inflamatorie, cum ar fi lupus eritematos sistemic.

Nivelurile ACPA reprezinta un criteriu de diagnostic pentru poliartrita reumatoida. Acesti anticorpi pot fi prezenti in poliatrita reumatoida precoce, in timp ce factorul reumatoid poate fi negativ. Prin urmare, ACPA confirma diagnosticul de artrita reumatoida.