Dictionar de analize

Ac anti ribonucleoproteine (RNP)

112.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Anticorpii anti-RNP sunt direcționați împotriva particulei U1 a unui antigen nuclear extrasabil (ENA) numit ribonucleoproteină , care este alcătuit dintr-un complex de proteine și un mic ARN nuclear denumit U1.

Ribonucleoproteina face parte din splicozom și include, de asemenea, antigenul Smith (Sm), care este ținta anticorpului anti-Smith și este frecvent pozitiv în Lupus eritemtos sistemic. Testul anti-RNP implică, de obicei, ELISA pentru măsurarea cantitativă a autoanticorpilor din clasa imunoglobulină G (IgG).

Deși detectarea anticorpilor anti-RNP este compatibilă cu Boală mixtă a țestului, nu este diagnostic; Un pacient poate avea niveluri ridicate de anti-RNP și nu prezintă semne clinice de boală.

Indicatii

Nivelurile de anticorpi anti-RNP sunt crescute la 100% dintre pacienții cu Boală mixtă a țesutului conjunctiv și 38% -44% dintre pacienții cu Lupus eritematos sistemic. Testarea anticorpilor anti-RNP este, de obicei, ordonată după găsirea unui anticorp antinuclear pozitiv (ANA) la un pacient cu suspiciune clinică crescută pentru Boală mixtă a țestului conjunctiv sau Lupus eritematos sistemic.

Boală mixtă a țestului conjunctiv se caracterizează prin suprapunerea caracteristicilor clinice ale Lupusului eritematos sistemic, sclerozei sistemice, polimiozitei / dermatomiozitei și prezenței anticorpilor anti-RNP, precum și a fenomenului Reynaud. 

Este încă neclar dacă Boala mixtă a țestului conjunctiv este o entitate distinctă a bolii, un sindrom sau un subset de lupus eritematos sistemic sau sclerodermie. În orice caz, prezența anticorpilor anti-RNP în SLE a fost asociată cu o prevalență mai redusă a fenomenului Raynaud și cu o implicare renală mai ușoară.

Nu există condiții în care acest test nu ar trebui făcut. Testul va avea un randament foarte scăzut dacă pacientul are un ANA negativ.

Interpretari

O valoare normală a anticorpului anti-RNP este negativă și practic exclude diagnosticul bolii țesutului conjunctiv mixt.

O valoare crescută este asociată cu diferite boli ale țesutului conjunctiv în diferite proporții. Pentru diagnosticarea Bolii mixte a țestului conjunctiv este necesar un nivel ridicat de anti-RNP; are o sensibilitate de 95% -100%, mai ales dacă se găsește în titruri mari (de exemplu, 1: 1 000 000) și izolat (adică fără alte antigene nucleare extrase, cum ar fi ADN dublu catenar). Titrurile joase sunt asociate cu alte boli reumatologice.

Sensibilitățile anticorpului anti-RNP în diferite boli reumatologice sunt următoarele:

  • MCTD: 95% -100%
  • Lupus eritematos sistemic (SLE): 38% -44%
  • Lupus eritematos discoid: 20% -30%
  • Sclerodermia: 20% -30%
  • Poliartrita reumatoidă: 10%