Dictionar de analize

Imunofenotipare limfocitara profil de baza ( CD4, CD8, raport CD4/CD8 )

Descriere

Imunofenotiparea detecteaza prezenta sau absenta antigenelor celulelor albe din sange (leucocite). Aceste antigene sunt structuri proteice gasite pe suprafata sau in interiorul celulelor albe.

Grupurile tipice de antigene sunt prezente pe leucocitele normale si sunt unice pentru anumite tipuri de celule. Grupurile atipice, dar caracteristice, sunt observate la leucemii si limfoame. Acest lucru permite ca imunofenotiparea sa fie utila in diagnosticarea si clasificarea acestor tipuri de cancer de sange.

Leucemiile si limfoamele sunt cauzate de o celula anormala care incepe sa se cloneze in mod necontrolat. Limfocitele anormale sau celulele monoclonale mieloide prolifereaza, dar nu lupta impotriva infectiilor sau nu indeplinesc alte functii cum ar fi cele normale. Deoarece nu mor intr-o rata normala, se acumuleaza in maduva osoasa, intr-un ganglion fimfatic, sau in alte tesuturi, unde se multiplica. Pe masura ce numarul acestor celule creste in maduva osoasa, ele pot evita si pot inhiba productia de celule rosii si albe din sangele normal. In cele din urma celulele anormale, vor fi eliberate in sange.

Testele complete de sange si testele diferentiale nu pot confirma prezenta culturilor monoclonale sau nu pot detecta diferentele subtile care pot exista intre diferitele tipuri de cancer de sange. Cu imunofenotiparea, poate fi testat sangele, maduva osoasa, sau alta proba de tesut, pentru a colecta aceaste informatii utilizate apoi in identificarea unui tip specific de leucemie sau limfom.

Indicatii

Imunofenotiparea este indicata pentru:

  • Diagnosticarea si clasificarea unei leucemii sau a unui limfom
  • Ghidarea tratamentului
  • Evaluarea eficacitatii tratamentului
  • Detectarea si evaluarea celulelor canceroase ramase dupa tratament sau recaderea bolii

Interpretari

Markerii care sunt prezenti pe celule, detectati prin imunofenotipare, vor ajuta la caracterizarea celulelor anormale prezente (daca exista). Aceste informatii sunt luate in considerare impreuna cu istoricul clinic al persoanei afectate, examinarea fizica, semnele si simptomele, precum si toate testele de laborator care ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Profilurile imunofenotipului anormal sunt de obicei prezente in:

  • Leucemia acuta mieloida
  • Leucemia limfoblastica acuta
  • Leucemia limfocitara sau mielocitara cronica
  • Limfoamele non-Hodkin
  • Leucemia megaloblastica
  • Mielom multiplu