Dictionar de analize

INR

Descriere

Raportul normalizat international sau INR este un calcul bazat pe rezultatele timpului de protrombina (PT), utilizat pentru monitorizarea persoanelor care sunt tratate cu anticoagulante. PT masoara numarul de secunde necesare pentru formarea unui cheag de sange in probele de sange ale unei persoane dupa adaugarea de reactivi.

Cand in organism apare o leziune si sangerare incepe procesul de coagulare numit hemostaza.  Acest proces implica o serie de reactii chimice secventiale - cascada de coagulare, in care factorii coagularii sunt activati unul dupa altul si duc la formarea unui cheag de sange.

PT este utilizat de multe ori impreuna cu timpul de tromboplastina partial activat (APTT), pentru a ajuta la diagnosticarea cauzei sangerarii sau formarea inexplicabila a cheagurilor de sange.

Indicatii

  • PT si INR sunt utilizate pentru monitorizarea eficacitatii Warfarinei. Acest medicament are rol in cascada coagularii si ajuta la inhibarea formarii cheagurilor de sange. Este prescris pe termen lung pentru persoanele cunoscute cu coagularea inadecvata a sangelui. Scopul terapiei cu Warfarina este mentinerea unui echilibru intre prevenirea formarii cheagurilor si provocarea sangerarilor excesive.
  • INR poate fi folosit pentru a ajusta doza de medicament a unei persoane, pentru a obtine un PT in intervalul dorit.
  • Inainte de o interventie chirurgicala, atunci cand exista un risc crescut de sangerare

Interpretari

  • INR intre 2,5 - 3,5 reprezinta risc crescut de formare a cheagurilor de sange
  • INR >6 reprezinta risc hemoragic (mai ales la pacientii cu boli gastrointestinale, hipertensiune arteriala, boli renale, cerebro-vasculare, etc)
  • Un PT prelungit inseamna un timp de formare a cheagului de sange prea mare. Acest lucru se poate datora anumitor conditii cu ar fi: boala hepatica, deficit de vitamina K sau deficient factorului de coagulare.