Dictionar de analize

Anticorpi anti celule parietale gastrice

202.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Anticorpii celulelor parietale sunt autoanticorpi, proteine produse de sistemul imunitar care vizeaza in mod eronat un tip de celule specializate care aliniaza peretele stomacului. Anemia pernicioasa poate aparea atunci cand sistemul imunitar al organismului vizeaza propriile tesuturi si dezvolta anticorpi indreptati impotriva celulelor parietale si/sau a factorului intrinsec.

Factorul intrinsec este o proteina produsa de celulele parietale, necesara pentru absorbtia vitaminei B12 din alimente. Deficienta factorului intrinsec se numeste anemie pernicioasa.

Un test de anticorpi celulari parietali poate fi utilizat impreuna cu/dupa un test de anticorpi factori intrinseci, pentru a ajuta la determinarea cauzei unei deficiente de vitamina B12 si pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului de anemie pernicioasa. Este folosit de obicei, ca test de urmarire dupa alte teste de laborator.

Indicatii

Determinarea PARIA este indicata in urmatoarele situatii:

  • Diagnosticarea anemiei pernicioase
  • Determinarea cauzei unui deficit de vitamina B12

Interpretari

  • Un rezultat negativ al testului nu exclude diagosticul de anemie pernicioasa (aproximativ 10% din cei afectati nu au PARIA)
  • Un test pozitiv trebuie evaluat in contextul altor rezultate. Anticorpii celulelor parietale nu sunt la fel de specifici ca anticorpii factor intrinsec.
  • Aproximativ 90% dintre cei cu anemie pernicioasa vor avea anticorpi anti celule parietale. Acestia pot fi gasiti deasemnea si in: gastrita, tiroidita etc