Dictionar de analize

Interleukina 8

Descriere

Interleukina 8 (IL 8) este o chemokina produsa de macrofage - celulele epiteliale, musculare netede ale cailor respiratorii si celulelor endoteliale. IL 8 este initial produsa ca o peptida precursor de 99 aminoacizi, care sufera scindare pentru a crea mai multe izoforme active.

IL 8 este un mediator important al reactiei imune in raspunsul sistemului imun innascut. Este asociata cu inflamatia, in care joaca un rol esential in recrutarea si degranularea neutrofilelor in celulele lezate.

Secretia IL 8 este crescuta in stresul oxidant, provocand recrutarea celulelor inflamatorii si induce o crestere suplimentară a mediatorilor stresului oxidant, facandu l un parametru cheie in inflamatia localizata.

In cazul sepsisului, IL 8 are rol in acumularea neutrofilelor in diverse organe si in progresia catre stadiile finale ale bolii. Masurarea IL 8 concomitent cu proteina C reactiva la nou-nascuti permite identificarea cazurilor reale de sepsis neonatal precoce, reducand administrarile de antibiotice.

Indicatii

Determinarea Interleukinei 8 este indicata pentru diagnosticarea unor afectiuni imune si in monitorizarea tratamentelor.

Interpretari

Niveluri crescute ale IL 8 se intalnesc in urmatoarele situatii:

  • Boli coronariene
  • Sepsis neonatal
  • Preeclampsie severa