Dictionar de analize

Lactoferin in materii fecale

311.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Lactoferina este o proteina eliberata de catre neutrofile. Cand exista o inflamatie a tractului digestiv, neutrofilele sunt atrase de zona si elibereaza lactoferina, crescand nivelul proteinei din scaun.

Inflamatia intestinala este asociata cu boala inflamatorie intestinala si cu unele infectii bacteriene ale tractului digestiv, dar nu este asociata cu multe alte tulburari care afecteaza functia intestinala si cauzeaza simptome similare.

Boliile inflamatorii intestinale sunt un grup de afectiuni cronice, caracterizate de tesuturi inflamate si deteriorate in mucoasa tractului intestinal.

Cauza acestor afectiuni nu este cunoscuta, dar se crede ca s-ar datora unui proces autoimun care a fost declansat de o predispozitie genetica, o boala virala si/sau un factor de mediu. Cele mai frecvente boli inflamatorii intestinale sunt boala Crohn si colita ulcerativa.

Indicatii

Determinarea Lactoferinei in materiile fecale este indicata in urmatoarele situatii:

  • Diagnosticarea bolii inflamatorii active
  • Diferentierea pacientilor cu sindrom de colon iritabil, de cei cu boli inflamatorii intestinale
  • Monitorizarea activitatii bolii

Interpretari

Un rezultat pozitiv indica prezenta unei inflamatii intestinale, dar nu indica locatia sau cauza acesteia.

In general, gradul de crestere este asociat cu severitatea inflamatiei. O endoscopie poate fi indicata ca un test de urmarire.

Cresteri ale lactoferinei pot fi asociate si cu alte afectiuni inflamatorii, infectii bacteriene intestinale, unele infectii parazitare si cancer de colon.

Un nivel scazut de lactoferina inseamna ca o afectiune intestinala este probabil neinflamatorie.