Dictionar de analize

Antigen Salmonella în materii fecale (Test rapid)

Descriere

Genul Salmonella aparține familiei Enterobacteriaceae și include bacili Gram-negativi nesporulați, facultativ anaerobi. Diferitele specii produc la om mai multe afecțiuni, printre care gastroenterite, febra tifoidă, bacteriemie, infecție vasculară, infecții localizate, dar pot da și starea de purtător cronic.

Salmonella se găsește în ouă crude, carnea de pasăre crudă, legume nefierte. Animalele de companie, cum sunt șopârlele și țestoasele, pot purta Salmonella în intestine, fără a prezenta simptome. Bacteria poate fi transmisă prin contactul persoană-persoană.

Testul detectează și identifică bacteria Salmonella în materiile fecale, care cauzează infecții ale tractului digestiv. Cele mai frecvente simptome sunt: diareea prelungită, sângeroasă, mucus în scaun, durere abdominală, crampe și greață. Dacă diareea durează mai mult de câteva zile, poate duce la complicații, precum deshidratarea și dezechilibrul electrolitic, care pot fi periculoase în special pentru copii și vârstnici. Persoanele grav afectate pot necesita spitalizare pentru a înlocui fluidele pierdute și electroliții. La persoanele care au sisteme imunitare sănătoase, aceste infecții se rezolvă adesea cu îngrijire și fără utilizarea antibioticelor.

Indicatii

  • Atunci când o persoană are semne și simptome de infecție a tractului digestiv, cum ar fi: diareea care durează de mai mult de câteva zile și poate conține sânge și/sau mucus, dureri abdominale și crampe, greață, vărsături, febră. Nu oricine, care prezintă aceste simptome, va avea nevoie, în mod necesar, de testare.
  • Testarea e necesară atunci când persoana are simptome severe, deshidratare, dezechilibru electrolitic și/sau alte complicații, pacientul este foarte tânăr, în vârstă sau are un sistem imunitar slăbit.
  • Pacientul are semne și simptome prelungite și/sau infecție care nu se rezolvă fără tratament
  • Pacientul a consumat alimente contaminate cu bacteria
  • Persoanele care au avut contact în cazul unui focar alimentar
  • Pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului unei personae infectate

Interpretari

  • În cazul unui rezultat negativ, este foarte probabil ca semnele și simptomele persoanei se datorează unei alte cauze sau bacteriile au fost prea puține în proba de scaun pentru a fi detectate. Dacă simptomatologia persistă, testul poate fi repetat.
  • Dacă rezultatul este pozitiv, atunci Salmonella este cauza cea mai probabilă a diareei persoanei și a celorlalte simptome.