Dictionar de analize

Antigen Streptococ Betahemolitic grup A

Descriere

Bacteria Streptococcus pyogenes, cunoscută și sub numele de streptococi beta-hemolitici de grup A sau de streptococi din grupa A (GAS), provoacă „gâtul streptococic”, care se manifesta prin infecții ale gâtului (sau faringite), cel mai frecvent la copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani. Este important ca aceste infecții bacteriene streptococice să fie identificate prompt și tratate cu antibiotice.

Gâtul streptococic este contagios și se poate răspândi de la o persoană la alta prin tuse sau strănut, sau prin contact cu picăturile sau mucusul persoanei infectate. Atingerea feței, a ochilor sau gurii pot răspândi, de asemenea, infecția.

Cea mai bună modalitate de a evita apariția gâtului streptococic este spălarea temeinică și frecventă a mâinilor și evitarea transmiterii obiectelor de uz igienic personal. Unii copii școlari pot fi „purtători”, ei au bacteriile, dar nu prezintă simptome. Aceștia pot răspândi bacteria în colectivitate.

Infecția nediagnosticată și netratată, poate dezvolta complicații secundare, în special la copii. Aceste complicații pot include febra reumatică, care poate afecta inima și glomerulonefrita, care afectează rinichii. Deoarece infecțiile streptococice sunt diagnosticate și tratate în mod obișnuit, complicațiile sunt rare, dar ele încă apar.

Testul este utilizat pentru a diagnostica streptococi de grup A în gâtul pacientului.

Indicatii

  • Când o persoană prezintă durere în gât și alte simptome, care sugerează o eventuală infecție streptococică
  • Există suspiciune mai mare de infecție streptococică atunci când persoana afectată este un copil și/sau dacă persoana a fost în contact strâns cu o persoană infectată

Simptomele infecției streptococice: dureri de mai mult de o săptămână sau dureri în gât recurente, febră ridicată, gâtul și/sau amigdalele inflamate (prezentând pete albe sau galbene), pete mici roșii în partea posterioară a cavității palatine, dificultate sau durere severă la inghițire, cefalee, dureri ale întregului corp, greață sau vărsături, umflarea gâtului sau a ganglionilor limfatici, eczema, sânge în saliva sau mucus, letargie la copiii mici, simptome ale deshidratării, cum ar fi setea excesivă, gura uscată, diureză scăzută.

Interpretari

  • Un test pozitiv indică prezența streptococilor de grup A
  • Un rezultat negativ indică faptul că persoana afectată nu are, probabil, streptococ în gât, dar o cultură a gâtului poate fi efectuată și repetată pentru confirmare, în special în rândul copiilor și adolescenților