Dictionar de analize

Antigen Aspergillus (Galactomannan)

Descriere

Speciile Aspergillus sunt mucegaiuri omniprezente in materia organica. Desi au fost identificate mai mult de 100 de specii, majoritatea bolilor umane sunt cauzate de Aspergillus fumigatus si Aspergillus niger si, mai rar, de Aspergillus flavus si Aspergillus clavatus. Transmiterea sporilor fungici la gazda umana se face prin inhalare. Aspergillus poate provoca un spectru larg de boli in gazda umana, variind de la reactii de hipersensibilitate la angioinvazie directa. Aspergillus afecteaza in primul rand plamanii, iar la pacientii imunocompromisi poate disemina dincolo de plamani, producand endoftalmita, endocardita si abcese in miocard, rinichi, ficat, splina, tesut moale, SNC si os.

Aspergiloza invaziva este o infectie rapid progresiva, adesea fatala, care apare la pacientii cu imunosupresie grava, la pacientii grav neutropenici, cei care au primit transplant de maduva osoasa sau transplant de organe solide si pacienti cu SIDA avansata sau boala granulomatoasa cronica. Acest proces infectios se caracterizeaza prin invazia vaselor de sange, rezultand infiltrate multifocale, adesea in forma de pana, cu aderente la pleura si cavitare.

Aspergiloza pleuro-pulomara alergica (ABPA) este o afectiune inflamatorie a plamanilor si cailor respiratorii, care apare predominant la pacientii cu astm bronsic si fibroza chistica. Procesul inflamator este rezultatul unui raspuns imun fata de colonizarea cailor respiratorii cu Aspergillus si a unui clearance scazut al secretiilor mucoase. In consecinta, se dezvolta obstructia bronsica recurenta, bronsiectazii consecutive, fibroza pulmonara si in final compromiterea functiei pulmonare.

Indicatii

  • Suspiciune de infectie fungica
  • Testele fungice pot fi comandate dupa, sau periodic, in timpul tratamentului pentru a evalua eficacitatea sau pentru a monitoriza recurenta infectiei

Interpretari

Un rezultat pozitiv in prezenta manifestarilor clinice este sugestiv pentru diagnosticul de aspergiloza invaziva.