Dictionar de analize

Anticorpi anti-Mycoplasma pneumoniae

Descriere

Micoplasmele sunt cele mai mici microorganisme vii cunoscute. Ele pot exista ca parte a florei normale din tractul respirator superior si din tractul genito-urinar.  Acestea sunt dificil de identificat si de cultivat.

Mycoplasma pneumoniae este o cauza frecventa a infectiilor respiratorii superioare si este responsabila pentru 15-20% din cazurile de preumonie comunitara, fie singular, fie ca epidemii periodice, in special in cazul copiilor de varsta scolara. Infectiile pot aparea in orice moment al anului, insa, focarele sunt mai raspandite la sfarsitul verii si inceputul toamnei.

Doua tipuri de anticorpi sunt produsi ca raspuns la o infectie cu M.Pneumoniae, IgM si IgG. Nivelurile IgM cresc pentru o perioada scurta de timp apoi scad. Productia de anticorpi IgG urmeaza productiei de IgM, crescand in timp, ulterior stabilizandu-se.

Indicatii

Deteminarea anticorpilor anti- Mycoplasma Pneumoniae este indicata pentru:

  • Identificarea etilogiei unei infectii a tractului respirator
  • Diagnosticarea unei infectii sistemice care se presupune ca se datoreaza Mycoplasmei
  • Urmarirea si controlul raspandirii infectiilor cu M.Pneumoniae in timpul unui focar

Interpretari

  • Valorile negative ale anticorpilor anti M.Pneumoniae semnifica absenta infectiei. In cazul suspiciunii clinice de infectie se recomanda retestarea dupa 14 zile
  • Valorile pozitive ale anticorpilor anti M.Pneumoniae indica suspiciune de infectie curenta
  • Valorile pozitive ale IgG alaturi de valori negative ale IgM indica o infectie in trecut