Dictionar de analize

Ac anti Rh (D)

88.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Pe suprafața hematiilor există mai multe sisteme antigenice (excepție fac trombocitele care sunt lipsite de antigene membranare specifice). Sistemele ABO și Rh sunt cele mai folosite în practica medicală curentă.

Termenul de grupă sangvină sau grup sangvin este folosit pentru a caracteriza sângele unui individ în funcție de prezența sau absența unui antigen pe suprafața eritrocitelor acestuia.

Datorită faptului că reacția antigen- anticorp la care participă antigenele de grup sangvin și anticorpii lor specifici este una de aglutinare, antigenele se mai numesc și aglutinogene, iar anticorpii aglutinine.

Sistemul Rh clasifică sângele uman după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafața hematiilor, cel mai frecvent fiind antigenul D sau factorul D. Persoanele ale căror hematii prezintă antigen D pe membrană, este considerată Rh pozitiv (+), iar termenul Rh negativ (-) se referă la absența antigenului D. Spre deosebire de sistemul ABO, în sistemul Rh, absența antigenului nu presupune existența anticorpilor specifici. Indivizii Rh negativi nu au în mod normal în ser anticorpi antiD.

Atunci când o femeie cu Rh negativ este însărcinată cu un făt cu Rh pozitiv (de proveniență paternă), în timpul sarcinii, nașterii sau avortului, eritrocitele copilului trec prin placentă în sângele mamei, dând naștere la anticorpi anti-Rh. În timpul celei de a 2-a sarcini, acești anticorpi ai mamei se combină cu eritrocitele fătului, pe care le distruge (hemoliză), provocându-i icter și anemie severă.

Imunizarea poate să apară și în urma unei transfuzii cu sânge Rh pozitiv.

Indicatii

  • Înaintea unei transfuzii
  • Monitorizarea imunohematologică a mamei și copilului
  • În cazul donatorilor de sânge
  • Înaintea intervenției chirurgicale care ar putea necesita transfuzii

Interpretari

  • Rh (D) pozitiv - semnifică prezența antigenului
  • Rh (D) negativ - semnifică absența antigenului