Dictionar de analize

Antigen Giardia (materii fecale)

Descriere

Giardiaza este o boală diareică majoră, prezentă în întreaga lume. Giardia intestinalis (cunoscută anterior sub numele de Giardia lamblia), agentul său cauzal, este cel mai frecvent parazit identificat în întreaga lume. Giardia intestinalis poate provoca colonizare asimptomatică sau boală diareică acută sau cronică. Organismul a fost găsit în 80% din cantitatea de apă din lacuri și iazuri și în 15% din probele de apă filtrată. Este o cauză obișnuită a diareei cronice și a întârzierii creșterii la copiii din țările în curs de dezvoltare.

Giardiaza reprezintă, de obicei, o zoonoză cu infecție încrucișată între animale și oameni. Giardia intestinalis a fost izolată în scaunele câinilor, pisicilor și la primate.

Speciile Giardia sunt endemice în zonele din lume care au salubritate precară. În țările în curs de dezvoltare, boala este o cauză importantă de morbiditate.

Giardia intestinalis este un agent patogen deosebit de important pentru persoanele cu malnutriție, imunodeficiențe sau fibroză chistică. Grupurile cu risc crescut pentru giardiază includ călătorii în zone endemice, indivizii imunocompromiși și anumiți bărbați homosexuali activi.

Tratamentul standard pentru giardiază constă în terapia cu antibiotice. Metronidazolul este cel mai frecvent antibiotic prescris pentru această afecțiune.

Indicatii

  • Testul este comandat atunci când o persoană este suspectată că a ingerat alimente sau apă contaminată și are semne și simptome de infecție cu Giardia, precum: diaree prelungită, dureri abdominale, crampe, greață, vărsături, sînge și mucus în scaun, deshidratare, dezechilibru electrolitic și/sau alte complicații
  • Pentru monitorizarea tratamentului

Interpretari

  • Dacă testul este negativ, atunci diareea unei persoane se poate datora unei alte cauze. De asemenea, pot exista prea puțini paraziți pentru a putea fi detectați în eșantionul testat. Medicul poate să comande teste suplimentare pentru a căuta cauza simptomelor persistente.
  • Dacă testul este pozitiv, persoana are infecție parazitară.