Dictionar de analize

Anticorpi anti-Echinoccocus Granulosus/Multilocularis - Screening si diferentiere

125.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Speciile Echinococcus sunt cestode si doua specii principale infecteaza oamenii: Echinococcus granulosus si Echinococcus multilocularis.

Parazitul Echinococcus poate fi transmis de la caine pe cale digestiva. Odata ajuns in intestinul subtire al omului, embrionul strabate peretele si migreaza pe cale sanguina sau limfatica in diverse organe. Cel mai frecvent organ colonizat este ficatul, apoi plamanul si mai rar sistemul nervos central. In stadiul larvar, constituie agentul etiologic al echinococozei umane
(hidatioza sau boala hidatica).

Transmiterea infectiei se face pe cale digestiva, prin mainile si alimentele cotaminate cu ouale parazitului, omul reprezentand gazda intermediara. Infectia poate ramane silentioasa sau latenta mai multi ani (5-20 ani), inainte de marirea chistului si manifestarea simptomelor.    

Manifestarile simptomatice includ dureri in piept, hemoptizie si tuse pentru implicarea pulmonara si durere abdominala si obstructie a ductului biliar pentru infectii hepatice.

Diagnosticul include in etapele initiale examinare ecografica sau radiografica, insa confirmarea de certitudine se poate realiza prin determinarea anticorpilor specifici IgG.

Indicatii

Determinarea anticorpilor la speciile Echinococcus, incluzand Echinococcus multilocularis si echinococcus granulosus.

Interpretari

Un rezultat negativ nu exclude infectia cu Echinococcus multilocularis/granulosus, deoarece poate fi cauzat de un nivel scazut de anticorpi din sange in stadiul precoce al infectiei.

In functie de contextul clinic se recomanda retestare dupa 2-4 saptamani.

Un rezultat pozitiv sugereaza o infectie cu Echinococcus. Pot sa apara rezultate fals positive in cazul stabilirii infectiei cu alte helminte sau la pacientii cu afectiuni cronice imune. Rezultatele trebuie luate in considerare alaturi de alte date clinice si istoricul expunerii.