Dictionar de analize

Antigen HLA B27

Descriere

HLA B27 este o proteină specifică (denumită antigen de leucocite uman sau HLA) care se găsește pe suprafețele leucocitelor. Termenul HLA 27 este folosit pentru a se referi la gena care codifică proteina HLA B27. Testul determină prezența sau absența proteinei HLA B27 pe suprafața celulelor albe din sângele unei persoane.

Antigenele leucocitare umane sunt proteine care ajută sistemul imunitar al organismului să identifice propriile celule și să distingă între „sine” și „străin”.

Toată lumea prezintă o combinație moștenită de gene HLA, care codifică numeroase antigene prezente pe suprafața celulelor. Prezența sau absența fiecărui antigen creează o combinație distinctă de HLA pentru fiecare persoană.

Persoanele cu HLA B27 au o probabilitate crescută de a dezvolta boli autoimune, cum ar fi spondilita anchilozantă, artrita reumatoidă juvenilă, artrita reactivă (și sindromul Reiter) și uveita anterioară acută izolată. HLA B27a fost, de asemenea, legat de bolile inflamatorii intestinului intestinale și de o serie de alte afecțiuni cronice.

Spondilita anchilozantă și artrita reactivă sunt afecțiuni cronice, progresive, care apar mai frecvent la bărbați decât la femei. Primele simptome apar, în mod obișnuit, în jurul vârstei de 30 ani. Adesea, simptomele inițiale ale acestor tulburări autoimune sunt subtile și pot trece mulți ani înainte ca schimbările degenerative caracteristice oaselor și articulațiilor să fie vizibile radiografic. Spondilita anchilozantă se caracterizează prin durere, inflamație și rigidizare treptată a coloanei vertebrale, a gâtului și a toracelui. Artrita reactivă reprezintă un grup de simptome, care includ inflamația articulațiilor, uretra și ochii, precum și leziuni ale pielii. Artrita reumatoidă juvenilă este o formă de artrită care apare la copii. Uveita anterioară este asociată cu inflamația structurilor unuia sau ambilor ochi.

Deși HLA B27 nu a fost stabilit ca o cauză a oricăreia dintre aceste afecțiuni,s-a observat că există o prevalență mai mare a antigenului la acești bolnavi.

Testul HLA B27 este, în principal, destinat să ajute la întărirea sau confirmarea diagnosticului suspect de spondilită anchilozantă, artrită reactivă, artrită reumatoidă juvenilă sau, uneori, uveită anterioară. Testul HLA B27 nu este diagnostic. Rezultatul adaugă informații medicului și este o dovadă utilizată împreună cu evaluarea semnelor, simptomelor și a altor teste de laborator pentru a susține sau exclude diagnosticul anumitor tulburări autoimune.

Indicatii

  • Testul HLA B27 poate fi recomandat ca parte a unui grup de teste utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea și evaluarea condițiilor care determină dureri articulare, rigiditate și inflamație cronică. Acest grup de teste poate include un factor reumatoid (FR), cu o rată de sedimentare a eritrocitelor (VSH) sau o proteină C reactivă (CRP).
  • Testul mai este comandat pentru a ajuta la evaluarea unei persoane cu uveită recurentă, a cărei cauză este neidentificată.
  • Un test HLA B27 poate fi comandat atunci cînd o persoană are dureri și inflamație acută sau cronică la nivelul coloanei vertebrale, gâtului, toracelui, ochilor și/sau articulațiilor, iar medicul suspectează o tulburare autoimună asociată cu prezența de HLA B27.

Interpretari

  • Un test pozitiv HLA B27 înseamnă că persoana testată prezintă un risc crescut de a dezvolta anumite boli autoimune. Dacă persoana are simptome cum ar fi durerea cronică, inflamație și/sau modificări degenerative ale oaselor (așa cum se observă pe razele X), atunci se susține diagnosticul de spondilită anchilozantă, artrită reactivă sau altă tulburare autoimună, care este asociată cu prezența de HLA B27. Acest lucru este valabil mai ales dacă persoana este tânără, de sex masculin și dacă a simțit primele simptome înainte de vârsta de 40 ani. De asemenea, doar un test pozitiv nu înseamnă neapărat că persoana va dezvolta una dintre aceste afecțiuni. Cercetătorii încearcă să determine ce factori contribuie la creșterea probabilității ca persoanele cu HLA B27 să dezvolte aceste boli și ceea ce le declanșează. Genele care sunt transmise de la părinți la copiii lor controlează producția acestor antigeni. Dacă 2 membri ai aceleiași familii sunt HLA B27 pozitivi și unul dintre ei dezvoltă o boală asociată cu HLA B27, atunci cealaltă persoană prezintă un risc crescut de a dezvolta o boală similar.
  • Un test negativ arata ca antigenul nu a fost detectat. Acest lucru nu înseamnă că persoana testată nu are afecțiunea suspectată, deoarece persoanele care nu au antigenul HLA B27 pot dezvolta, de asemenea, boli autoimmune.