Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum încrederea în medicii tăi îți redă încrederea în tine

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Cristian Bosolac a fost operat de profesor doctor Catalin Copaescu in urma cu 7 ani. Dupa interventia de by-pass gastric, cele mai multe dintre problemele cronice de sanatate s-au ameliorat considerabil. Cand a decis sa faca operatia, Cristian Bosolac avea 35 de ani, 140 de kilograme si un indice de masa corporala de peste 37kg/mp, adica obezitate gradul II si diabet zaharat, fiind deja dependent de insulina.

Lupta cu kilogramele in plus

La 18 ani Cristian a renuntat la sportul de performanta, urmand sa se concentreze pe continuarea studiilor. Lipsa activitatii fizice constante a fost unul dintre factorii care au dus la acumularea de kilograme in plus. A incercat sa respecte diete care urmareau scaderea in greutate, dar fara rezultate, desi a apelat inclusiv la nutritionist. Chiar mai mult decat atat, dupa perioadele de dieta, in care reusea sa slabeasca cateva kilograme, revenea la alimentatia obisnuita si recupera rapid ceea ce pierduse, adaugand mereu alte cateva kilograme in plus.

Diabetul nu era singura problema. Cristian se misca greu, respira cu dificultate si avea apnee de somn. Mai mult, era permanent obosit, suferea de dureri lombare si avea un nivel foarte scazut al stimei de sine. Ca orice tanar supraponderal avea tendinta de a se izola si de a se incrimina pentru kilogramele in plus.

bariatrie4

„Decizia de a ma opera a fost brusca”

„Operatia mi-a schimbat viata in bine. Am devenit un alt om in doar cateva luni dupa interventie. Cred ca decizia de a ma opera a fost cea mai buna pe care am luat-o pentru mine si tot ce pot sa spun este ca din momentul in care am aflat ca exista solutii si pana am ajuns pe masa de operatie au trecut doar 5-6 zile”, spune Cristian Bosolac.  

Operatia a fost realizata laparoscopic de profesor doctor Catalin Copaescu. Dupa un prim consult a urmat un set complet de analize. In urma acestora a fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala, splina marita, steatoza hepatica de gradul II, un pancreas infiltrat cu grasime si hipertrofie renala, plus o gastrita care ii dadea mereu dureri, toate acestea pe langa diabet si obezitate. Mai simplu spus, un organism care suferea profund ca urmare a excesului adipos, cu organele vitale si functiile acestora afectate.

Investigatiile au mai pus in evidenta un indice de masa corporala de 37.2 kg/mp, ceea ce indica obezitate de gradul II cu exces de tesut adipos de aproape 15% si un surplus ponderal de aproape 40%. Pentru cei 187 cm inaltime, Cristian ar fi trebuit sa aiba cel mult 77-78 kilograme. Insa el avea 130 kilograme, o circumferinta abdominala de 130 de centimetri, cu cele mai mari depozite adipoase localizate la acest nivel.

„Pentru dr. Copaescu, eu am fost un caz banal. Nu a fost necesar sa ma convinga, nu am avut nevoie de prea multe explicatii. Recunosc ca acum 7 ani nici nu stiam prea multe despre ceea ce inseamna o interventie metabolica, dar faptul ca aveam sanse reale sa slabesc si ca asta ma putea ajuta sa scap de injectiile cu insulina erau, pentru mine, argumente suficiente ca sa ma operez”, povesteste Cristian. Dupa o scurta pauza a adaugat: „Imi aduc aminte ca domnul doctor m-a chemat la un seminar despre interventiile bariatrice. Nu retin toate amanuntele, dar stiu ca aveam un sentiment de confort in prezenta domnului doctor Copaescu. Am avut deplina incredere ca solutia chirurgicala pe care mi-a propus-o era cea optima. Si asa a si fost!”, incheie pacientul.  

Este bine de stiut ca alegerea unui anumit tip de interventie bariatrica depinde de starea fiecarui pacient in parte. Profesor doctor Catalin Copaescu explica: „Stabilim cel mai potrivit tip de interventie bariatrica pentru fiecare pacient, in functie de o serie de factori pe care echipa medicala ii analizeaza minutios.

Este vorba despre indicele de masa corporala, sex, varsta, stilul de viata, tipul de distributie corporala al obezitatii, durata de la instalarea diabetului zaharat de tip 2 si alte afectiuni asociate. Toate acestea sunt analizate, iar in final se opteaza pentru un tip sau altul de interventie. In acest caz by-pass-ul gastric a fost solutia ideala”. 

bariatrie1

Dupa operatie

Operatia de by-pass gastric, considerata a fi una dintre cele mai eficiente proceduri chirurgicale bariatrice, a avut loc in data de 30 iunie 2015, prin abord laparoscopic. In timpul interventiei se izoleaza o mică portiune a stomacului, in imediata continuare a esofagului, care se uneste cu intestinul subtire. Alimentele ajung numai in partea superioara a stomacului, in acest „stomac mic” si trec direct in intestin, unde vor intra in contact cu sucurile digestive produse in restul stomacului.

Efectul imediat al interventiei este ingestia unui volum foarte mic de alimente, grasimile si zaharurile din alimente nu mai sunt absorbite, pentru ca portiunea de intestin subtire unde se produce asimilarea acestora este „scoasa din functie”. Un efect complementar este aparitia foarte rapida a senzatiei de satietate.

Dupa operatie, Cristian a slabit, in decurs de trei luni, circa 40 de kilograme. La un an de la interventie ajunsese la greutatea ideala de 78 de kilograme. Practic a pierdut 60% din masa corporala avuta inainte de operatia bariatrica, respectiv intreg excesul ponderal.

Recuperarea si monitorizarea dupa operatie

„Operatia mi-a schimbat viata in bine. Am devenit efectiv un alt om. Am plecat acasa dupa trei zile de la interventie si am inceput sa slabesc. Nu am avut restrictii alimentare, dar nu mai puteam manca decat foarte putin, fara sa am vreo suferinta din cauza senzatiei de foame. Iar cand vedeam si simteam cum slabesc, era mai mult decat incurajator. Cel mai fantastic a fost ca a doua zi dupa operatie am incetat sa mai am nevoie de insulina”, ne-a povestit Cristian.

Acesta a fost monitorizat conform protocoalelor, iar asta a presupus vizita la medic la 10 zile si la 1 luna dupa operatie, apoi la fiecare trei luni, pe parcursul urmatorului an. Acum merge la medic, pentru controale, o singura data pe an.

Marele beneficiu, dupa scaderea in greutate, a fost acela ca functia pancreatica s-a imbunatatit substantial, fara a mai fi necesar tratamentul zilnic cu insulina. Problemele metabolice produse de diabet s-au ameliorat rapid si considerabil, fiind necesara doar sustinerea functiei pancreatice cu medicatie orala. Tensiunea arteriala a revenit la valori normale, funcția renala s-a reechilibrat, fiind in prezent in parametrii fiziologici ideali, iar constantele biologice care arata starea ficatului sunt in limite normale.

„Scaderea ponderala este principalul mecanism care explica remisia diabetului, prin cresterea sensibilitatii la insulina a tesuturilor periferice. Studii recente semnaleaza, insa, si mecanisme hormonale care sunt ameliorate prin tratamentul chirurgical, normalizarea glicemiei aparand chiar in primele zile postoperatorii, inaintea scaderii ponderale. Mai mult decat atat, daca pentru o perioada de 5 ani pacientul nu va prezenta semne de diabet in conditiile in care nu urmeaza niciun tratament antidiabetic, putem discuta chiar despre vindecare”, explica profesor doctor Catalin Copaescu.

Singurul Centrul de Excelenta in Chirurgia Bariatrica din Romania

Singurul Centru de Excelenta in Chirurgie Metabolica si Bariatrica din Romania, cu dubla acreditare internationala, europeana si americana, se afla in Ponderas Academic Hospital. Centrul dispune de toate resursele necesare pentru tratamentul complet al obezitatii si problemelor asociate acesteia, iar echipa, cu specializari multiple, este alaturi de pacienti in fiecare etapa a programului bariatric, asigurand toate investigatiile necesare inainte de operatie, tratamentul chirugical si programul de urmarire postoperatorie.

Abordarea fiecarui caz este personalizata, sunt respectate protocoale standardizate pentru siguranta pacientilor si pentru o eficienta maxima a interventiei chirurgicale. O atentie speciala este acordata comunicarii directe dintre pacient si medic, fiind luate mereu in calcul nevoile acestuia, motiv pentru care in echipa medicala este inclus si un psiholog care ofera consiliere.

Pacientii beneficiaza de indrumare si suport de la primul contact cu medicul, avand alaturi un personal dedicat.

7 ani mai tarziu

Recent s-au implint sapte ani de la interventia bariatrica, iar Cristian isi pastreaza greutatea ideala si se simte foarte bine.

„Mananc foarte putin in continuare. M-am obisnuit cu acest stil de multa vreme si deja este ceva normal pentru mine. Nu am niciun fel de probleme de sanatate. Durerile lombare au disparut la cateva luni dupa operatie, dorm bine, nu mai am apnee de somn, nu mai am dureri de stomac. Analizele sunt perfecte, nu am niciun fel de deficit de nutrienti. Consum alimente cat mai variate, dar nu-mi impun restrictii, pentru ca ma satur repede si nu am niciun disconfort din cauza senzatiei de foame”, isi incheie povestea Cristian.

bariatrie2

Interventia de tip by-pass gastric este procedura bariatrica care contribuie la ameliorarea afectiunilor metabolice asociate obezitatii: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica, determinand pierderea peste 80% din excesul ponderal. Este la fel de important si faptul că, datorita modificarilor aplicate tubului digestiv, adaptate la nevoile fiecarui pacient, acestea se pastreaza pe termen lung si pot reprezenta solutia pentru obezitate si diabet.

Autor: Silvana Patrascanu, Senior Medical Editor
Consultant: profesor doctor Catalin Copaescu, director medical Ponderas Academic Hospital

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.