Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Eugeniu Darii, medic coordonator al sectiei de chirurgie a sanului la Spitalul din Brasov: „Stiu prin ce trec pacientele!”

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
La Spitalul din Brasov functioneaza un departament dedicat patologiei mamare. Compartimentul este coordonata de doctor Eugeniu Darii si este in proces continuu de dezvoltare. Scopul urmarit este acela de forma un centru de excelenta destinat tratarii tuturor formelor de patologie si cancer mamar.

Cancerul de san se poate vindeca atunci cand este descoperit in stadii precoce si este tratat corect. Medicii specialisti abordeaza fiecare caz in mod personalizat, iar terapia urmareste, de fiecare data cand este posibil, conservarea sanului.  

Dr. Eugeniu Darii, medic primar, doctor in stiinte medicale, considera ca preventia si adresarea timpurie la medic, la cel mai mic semn ca ceva nu este in regula, nu trebuie sa fie o responsabilitate lasata exclusiv in sarcina femeilor, acestora fiindu-le necesar sa li se ofere si centre specializate pentru screening, investigatii si tratament, asa cum este cel de la Spitalul Brasov. In acest mod femeile vor fi incurajate sa efectueze periodic analizele recomandate si vor avea unde sa se adreseze cu incredere medicilor, atunci cand este nevoie de diagnosticare precisa si tratament. 
 

De ce chirurgia sanului? Si de ce o Clinica a Sanului la Spitalul din Brasov? 

Dr. Eugeniu Darii: M-am specializat in chirurgia sanului pentru ca inteleg perfect toata suferinta fizica si psihica prin care trece o pacienta fie ca este suspecta sau diagnosticata cu o boala a sanului. O clinica dedicata la Brasov, pentru ca avem in Spitalul Brasov conditiile necesare dezvoltarii acestui departament si pentru ca vrem si putem sa ajungem la un nivel de excelenta cel putin egal cu al celui pe care-l are Centrul de Excelenta de la Ponderas Academic Hospital din Bucuresti. Si mai am un motiv care este legat de faptul ca locuiesc in Brasov. Cred ca un astfel de centru este absolut necesar in aceasta regiune a tarii, mai ales in contextul in care foarte multe paciente se orienteaza catre Bucuresti ori Cluj. 
 

Ce ofera pacientelor Clinica Sanului din Brasov? 

Dr. Eugeniu Darii: Supraspecializarea medicilor, fiecare pe domeniul sau de competenta si munca in echipa. Pentru tratarea unei paciente diagnosticate cu cancer mamar este imperios necesar ca tratamentul sa fie realizat de medici supraspecializati pentru aceasta maladie, fiecare pe segmentul sau. Echipa inseamna medic chirurg, cu specializarea oncoplastica, medic specialist oncolog, medic de chirurgie plastica si reparatorie, medic imagist, cu specializarea in patologia mamara, radioterapeut, la fel, cu supraspecializarea pentru maladiile canceroase ale sanului. Echipa mai are nevoie de ginecolog, de medic specializat in anatomie patologica, uneori de endocrinolog si specialist in planificare familiala, pentru pacientele tinere. Existenta sub aceeasi umbrela a tuturor acestor medici specializati in patologia maligna neoplazica mamara este un beneficiu exceptional care aduce eficienta si continuitate tratamentului. Vorbim despre o echipa care si-a format abilitatea si are reflexul de a lucra coordonat impreuna. 
 

Sunteti medicul coordonator al acestui departament. Ce va inspira? Ce va motiveaza? 

Dr. Eugeniu Darii: Chirurgia a fost domeniul in care m-am specializat, iar din 2016 m-am concentrat pe chirurgia mamara. Am facut specializari afara, in Marea Britanie si Austria si am vazut cum sunt abordate si solutionate cazurile. Faptul ca pot pune in practica si oferi pacientelor aceasta forma completa, unitara de tratament este inspiratie si motivatie. Este inspiratie si motivatie in egala masura si faptul ca am posibilitatea sa ofer suportul necesar femeilor care au cancer mamar, suferinta cu o incidenta foarte ridicata, dar si cu solutii de tratament complexe care pot duce la vindecare.   

La Londra, la Royal Marsden Hospital, am vazut care este abordarea terapeutica care se practica. Pacienta beneficiaza de toata expertiza unei echipe unitare supraspecializate. Lor li se adauga navigatorul medical, care ramane alaturi de pacienta de la primele investigatii, care au scopul de a confirma si stabili cu precizie diagnosticul, pana la finalizarea terapiei, cu tot ce implica ea, chimioterapie, radioterapie, reconstructie mamara. Iar acesta este un beneficiu extraordinar pentru pacienta, care este ghidata si, cumva, sustinuta. Asta este ceea ce isi propune sa ofere si sectia dedicata sanului din Spitalul Brasov, conceptul de „totul in acelasi loc” de la investigatiile pentru diagnostic, imagistica, punctie si biopsia cu examenul histopatologic, discutia cazului in comisia oncologica si stabilirea pasilor de management al acestor cazuri complexe. 
 

Ce presupune a fi medic supraspecializat in patologia sanului? 

Dr. Eugeniu Darii: Sa stii tot despre domeniul tau. Medicina de azi este una a supraspecializarii si acest fapt este valabil in orice domeniu, nu doar in chirurgie. Practica la Spitalul Royal Marsden a fost insa punctul care mi-a schimbat cariera, pentru ca am vazut ce avantaje are pentru pacient existenta unei echipe supraspecializate pe o patologie, care are rutina lucrului impreuna. Spitalul Royal Marsden este cel mai mare si mai prestigios spital de chirurgie oncologica din Londra, iar fellowship-ul pe care l-am facut a fost sponsorizat de Societatea Europeana de Chirurgie Oncologica. Sunt doar opt sponsorizări pe an pentru toata lumea, iar eu am fost unul dintre privilegiatii care a obtinut una dintre acestea, in 2016. 
 

Cum functioneaza Royal Marsden?

Dr. Eugeniu Darii: Complex si personalizat. Fiecare caz este analizat de o comisie oncologica  din care face parte chirurgul, chirurgul plastician, oncologul, expertul in imagistica si el specializat pentru patologia sanului, radioterapeutul, anatomopatologul si geneticianul, pentru ca este esentiala testarea genetica. Pentru pacientele tinere care isi doreau copii apare si un expert in fertilitate, se discuta despre congelarea ovulelor, ca masura asiguratorie pentru efectele secundare ale chimioterapiei. Exista un raspuns adecvat practic la orice situatie si la toate intrebarile posibile ale unei paciente. Totul este explicat cu maxima empatie, cu rabdare si atentie. Existau pana si albume cu fotografii reale pentru ca femeile sa isi dea seama cum va arata toracele lor dupa mastecomie fara reconstructie sau cu reconstructie, ori dupa o operatie de conservare a sanului, in functie de metoda aplicata. Existau brosuri si ghiduri pentru pacient, iar comunicarea cu navigatorul medcal era posibila non-stop, cu foarte mare accent pus pe suportul psihic, iar optiunile pacientei si cele ale chirurgului erau discutate in cel mai mic amanunt inainte de operatie, pentru a se alege solutia optima. Se construia o relatie perfecta medic-pacienta, exista grija absoluta si intelegere deplina pentru acesta. 
 

Ce este specific pentru departament dedicat patologiei mamare in Spitalul Brasov?

Dr. Eugeniu Darii: Coordonarea minutioasa a planului terapeutic care este adaptat exact la nevoile fiecarei paciente. Trebuie luate in calcul mai multe aspecte: tipul molecular al cancerului, stadiul bolii, raportul dintre volumul sanului si dimensiunea tumorii, necesitatea chimio/radioterapiei, indicatia operatorie din punct de vedere oncologic, varsta pacientei, comorbiditatile existente, tipul constitutional etc. si nu in ultimul rand, doleantele pacientei.  

Tratamentul include 3 specialitati de baza:

  • Tratamentul oncologic – chimioterapie, hormonoterapie sau terapiile tintite; 
  • Tratamentul chirurgical (interventia propriu-zisa) 
  • Radioterapia 

Nu toate pacientele au nevoie de toate aceste tipuri de tratamente, iar succesiunea lor variaza de la caz la caz. Este foarte important ca planul sa fie stabilit imediat dupa diagnostic, iar acesta sa fie urmate corect, fara sincope, fara pauze sau amanari iar la Spitalul Brasov se poate face asta. 

Si mai este un aspect foarte important pe care noi il luam foarte serios in calcul: respectarea protocoalelor europene ESMO (Societatea Europeana pentru Oncologie) si a ghidurilor NCCN (National Comprehensive Cancer Network); suntem la curent cu tot ceea ce apare nou sau se modifica pentru ca acestea sunt in folosul pacientelor. 
 

De ce este atat de importanta respectarea ghidurilor si a protocoalelor?

Dr. Eugeniu Darii: Protocoalele si ghidurile internationale ofera medicului un plan foarte eficient de abordare a fiecarui caz in parte. Exista o succesiune de etape obligatorii pe care le presupune diagnosticarea, iar respectarea acestora este in beneficiul major al pacientei. Intai este examenul imagistic, ecografia si mamografia, apoi punctia mamara care sa permita prelevarea unor fragmente de tesut din formatiunea suspecta. Fara biopsie nu putem avea diagnostic corect, iar fara diagnostic corect nu putem avea un tratament care sa functioneze. Exista o reticenta nejustificata fata de punctia mamara, desi acesta este standardul de aur in stabilirea unui diagnostic. Realizata prin ghidaj ecografic de medicul specializat, nu prezinta nici un pericol, dar are numai avantaje. Asta spun și protocoalele si nu degeaba. Nu te poti apuca sa tratezi o tumora de san fara punctie mamara ghidata ecografic. Este o situatie trista pentru ca lupti cu cel mai mare dusman: timpul. Sunt paciente care ajung sa fie tratate fara a se respecta pasii necesari conform protocolului si standardelor medicale, astfel este nevoie de o noua operatie sau de un tratament mai agresiv, care ar fi putut fi evitat. Cand incepi cu o punctie si afli la examenul histopatologic natura exacta a leziunii – cancer sau nu, ce subtip de celule sunt dintre cele 5 categorii de cancer mamar – stii exact ce trebuie sa faci si ce plan de tratament administrezi. Incepi cu chimioterapia sau cu interventia chirurgicala, adica poti stabili un plan precis in beneficiul pacientei. 

In departament, protocoalele si ghidurile de tratament sunt respectate. Mai mult, luam in calcul tot ceea ce apare nou in terapie și monitorizare pentru ca sunt in avantajul pacientelor. 
 

Dincolo diagnosticul precis si tratamentul eficient, care este cea mai mare nevoie a femeilor care sunt suspecte sau diagnosticate cu cancer de san?

Dr. Eugeniu Darii: Cancerul, in general, este o boala care are un impact major asupra psihicului, precum si a intregii familii. Cancerul de san in mod special, fie ca este in etapa de diagnosticare, fie ca este confirmat, este o trauma imensa pentru femeie. Este momentul perfect sa spun din nou ca se poate vindeca. Efectuarea testelor de screening recomandate, in functie de varsta, antecedentele familiale, riscuri si asa mai departe poate identifica boala in stadiile de debut cand speranta de viata este de peste 95%, ceea ce este echivalentul unui procent corespunzator unui om sanatos. Si in formele mai avansate de boala, un tratament corect aplicat are o mare eficienta si perspective bune, dar sa nu uitam ca sansele de supravietuire sunt invers proportionale cu stadiul bolii. Stadiul incipient – sanse mari, stadiul avansat – sanse reduse. 

Eu cred ca cea mai mare nevoie a femeilor care trec printr-o astfel de experienta este o relatie de incredere, bazata pe comunicare cu medicul lor. Au nevoie de sustinerea familiei, a celor apropiati, dar legatura cu medicul care le trateaza este cea mai importanta. In marea majoritate a cazurilor eu ingrijesc pacientele de la prima lor prezentare, de la biopsie pana in etapa de monitorizare post-terapie, si vad ca asta le este foarte util. Explic, pentru fiecare pacienta in parte care este situatia, plecand de la diagnostic si de la ce trebuie facut mai departe. Este absolut necesara comunicarea cu rabdare pentru a raspunde la toate intrebarile. Incurajez intrebarile si ofer toate explicatiile pentru ca este un pas important in terapie. Sunt putini medicii care urmaresc pacienta de la diagnostic la monitorizarea de dupa finalul tratamentului, iar un centru ca acesta din Brasov, dedicat patologiei sanului, cu o echipa medicala care functioneaza unitar este locul unde se poate realiza asta. Evident, nu sunt eu cel care face toate procedurile – fiecare medic specialist are rolul sau esential, dar colaborarea medicilor care fac parte din echipa isi dovedeste beneficiile. 

In absenta unui centrul unitar exista un medic pentru fiecare etapa. Medic imagist, chirurg, oncolog, plastician/estetician si radioterapeut care nu se cunosc sau comunica ocazional – ceea ce duce la depersonalizarea relatiei medic-pacient si rupe legatura de suport si incredere atat de necesara femeii care trece prin trauma unui cancer mamar. Pacienta se simte singura intr-o lupta foarte grea si inegala.
 

Ce recomandati femeilor?

Dr. Eugeniu Darii: Sa ignore miturile si sa accepte faptul ca au acest risc de a face cancer de san, asa cum barbatii au riscul de a face cancer de prostata. Sa ia foarte serios in seama factorii de risc, incidenta bolilor maligne la rudele de sange – indiferent de sex, mai ales atunci cand acestea apar la varste tinere, sa respecte regulile de screening, incepand cu autopalparea lunara, ecografiile si mamografiile si sa mearga la medic, cu incredere si curaj, atunci cand au cea mai mica banuiala ca ceva nu este in regula. Repet: cancerul de san se vindeca! Medicina a evoluat spectaculos in ultimii 10-15 ani, interventiile in stadiile incipiente nu sacrifica sanul, procedura este una conservativa, iar viata poate fi reluata normal. 
 

Doctor Eugeniu Darii, scurta carte de vizita

Absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie „N. Testemitanu” din Chisinau, Republica Moldova, doctorul Eugeniu Darii si-a facut rezidentiatul in chirurgie de doua ori. O data la Spitalul Clinic Republican din Chisinau, a doua oara la Spitalul Clinic Județean de Urgenta Targu Mures, dupa echivalarea studiilor. Pasiunea pentru medicina vine din familie, parintii fiind medici cunoscuti in Republica Moldova. „Am crescut inconjurat de medici, astfel ca destinul meu nu putea fi altul. Este in ADN-ul meu, este mai mult decat profesie, este menire.”, marturiseste Eugeniu Darii. 

Supraspecializarea in chirurgia oncologica a sanului a inseamnat cursuri si programe de pregatire in centre cu renume din Europa, astfel ca a acumulat o exceptionala experienta practica in domeniu, punand accent pe fiecare dintre etapele tratamentului, de la cel chirurgical, la radioterapie si chimioterapie. Are competente de chirurgie laparoscopica si in efectuarea investigatiilor ecografice, specifice pentru patologia sanului.

Este membru in Societatea Romana de Chirurgie, Societatea Romana de Chirurgie a Sanului si Oncologie precum si in structuri profesionale europene si internationale (European Society of Surgical Oncology, European Society of Medical Oncology, Association of Breast Surgery), ceea ce confirma, o data in plus faptul ca este unul dintre cei mai titrati si apreciati medici chirurgi dedicati patologiei sanului, din Romania. 
 

Consultant: Dr. Eugeniu Darii – medic primar Chirurgie generala