Ce trebuie sa stii despre varicela – una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei

Ce trebuie sa stii despre varicela – una dintre cele mai frecvente boli ale copilariei

Varicela, cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, este o boala foarte contagioasa cauzata de virusul varicelo-zosterian. Boala provoaca o eruptie asemanatoare blisterului, mancarime, oboseala si febra. Eruptia apare mai intai la nivelul stomacului, spatelui si fetei si se poate raspandi pe tot corpul.

Nu este de obicei o afectiune grava, severitatea variind de la o persoana la alta. Varicela este mult mai severa si cauzeaza complicatii la femeile gravide, la nou-nascuti, la copii cu varsta peste 15 ani si la persoanele care au sistemul imunitar slabit.

Varicela apare pe tot parcursul anului, insa se intalneste mai frecvent iarna si primavara. Peste 90% din persoanele din intreaga lume ajung sa faca boala la un moment dat in viata, mai ales daca acestea nu sunt vaccinati impotriva varicelei.  

Factori de risc 

Persoanele care nu au facut boala sau cele care nu sunt vaccinate impotriva varicelei prezinta un risc crescut de a face boala daca: 

 • Locuiesc cu o persoana care are varicela
 • Muncesc sau se joaca mai mult de o ora in preajma unei persoane cu varicela
 • Sunt internati in spital si impart camera cu o persoana care mai tarziu va face varicela sau sunt ingrijiti de un cadru medical care va face varicela
 • Au un sistem imun deficitar

Mod de transmitere

Virusul care cauzeaza varicela se transmite cu usurinta de la o persoana la alta. Boala se transmite cel mai frecvent pe cale respiratorie, prin aer, de la o persoana bolnava care tuseste sau stranuta. Mai rar, virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. 

Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste. 

Pentru a preveni transmiterea varicelei se recomanda ca persoana bolnava sa ramana la domiciliu - fara a merge la munca sau la scoala. 

Atat femeia insarcinata cat si fatul au un risc crescut de a face varicela daca gravida nu a facut boala in copilarie sau adolescenta sau daca nu a fost vaccinata impotriva varicelei. Odata ce o persoana face varicela, dobandeste  anticorpi (imunitate) care ii ofera protectie pe viitor. In general, daca virusul devine din nou activ persoana nu va mai face varicela, ci va face zona zoster.

Semne si simptome

Perioada de incubatie, care dureaza de la expunerea la virusul varicelei pana la aparitia semnelor de boala, este de obicei intre 14-16 zile si poate fi cuprinsa intre 10-21 zile.

Primele semne ale varicelei sunt: 

 • Febra intre 38 - 39,4 grade Celsius
 • Indispozitie
 • Oboseala
 • Stare de rau
 • Apetit scazut sau pierderea poftei de mancare
 • Dureri de cap
 • Inflamatia gatului

Primele simptome ale bolii sunt de obicei usoare la copii, dar pot fi severe in cazul adultilor. Dupa 1-2 zile apare eruptia cutanata,care este simptomul clasic al varicelei. Initial sub forma de pete rosii (macule), eruptia se transforma in blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mancarime si care, in cele din urma, se transforma in cruste. Eruptia poate aparea mai intai pe fata si piept si apoi se raspandeste pe restul corpului, inclusiv in interiorul gurii, la nivelul pleoapelor, scalpului si zonei genitale. Timp de 5-7 zile, zilnic apar noi pete rosii care evolueaza catre vezicule si apoi cruste .

Varicela poate conduce la complicatii severe

Cea mai frecventa complicatie infectioasa a varicelei este suprainfectia bacteriana secundara a leziunilor cutanate. Aceasta poate aparea ca urmare a zgarieturilor produse de scarpinat, care permite patrunderea bacteriilor de la nivelul pielii sau a bacteriilor de sub unghie.

Desi in urma imbolnavirii cu varicela, persoana devine imuna la boala, virusul varicelo-zosterian ramane in continuare in organism. Acest virus poate cauza zona zoster cand persoana se afla la varsta adulta. Aproximativ 15% din persoanele care au facut varicela vor dezvolta in timpul vietii herpes-zoster.

Prevenirea complicatiilor varicelei 
Cei mai multi copii si adulti se vindeca fara complicatii. Trebuie consultat medicul in cazul unor simptome neobisnuite, persistente si grave. 

Anunta medicul imediat ce apar urmatoarele semne: 

 • Febra mai mare de 38,9 grade Celsius care dureaza mai mult de 2 zile 
 • Mancarime severa care nu raspunde la tratament
 • Eruptia variceloasa la nivelul ochilor (globilor oculari)
 • Eruptie cutanata care dureaza mai mult de 2 saptamani

Diagnosticul si tratamentul varicelei

De obicei, varicela poate fi diagnosticata pe baza istoricului medical si a eruptiei cutanate, prin realizarea unui examen fizic. In unele cazuri, la copiii fara alte probleme de sanatate este suficienta descrierea eruptiei cutanate la telefon medicului de familie. 

Testele virale pot determina daca o persoana are imunitate (anticorpi) impotriva varicelei. 

In ceea ce priveste tratamentul, acesta variaza in functie de varsta persoanei, starea de sanatate si severitatea bolii. 

Medicamente care reduc severitatea varicelei: 

 • Medicamente antivirale - tratamentul antiviral este recomandat de obicei la adulti si la persoanele cu sistem imunitar scazut
 • Medicamente simptomatice - reduc durerea si disconfortul, febra, pruritul

In momentul administrarii tratamentului simptomatic trebuie urmarite cu atentie instructiunile. La nou nascuti si la copiii mici este necesara o atentie speciala in administrarea tratamentului medicamentos sau a altor metode. Medicul recomanda tratament cu antibiotice daca exista o infectie a pielii datorata veziculelor ce apar in varicela. 

Reducerea pruritului (scarpinat) 

Eruptia cutanata este pruriginoasa, adica produce mancarime. Scarpinatul poate cauza infectia veziculelor sau aparitia unor cicatrici care vor ramane dupa vindecarea varicelei. Astfel, se recomanda, pe cat posibil reducerea scarpinatului. 

Metode terapeutice efectuate la domiciliu care pot ameliora senzatia de scarpinat: 

 • Faina de ovaz aplicata pe piele
 • Comprese reci, calmante
 • Administrarea orala de antihistaminice (antialergice) 

Monitorizarea febrei 

Febra reprezinta raspunsul normal al organismului la infectie. In cazul in care pe un copil cu varicela nu il deranjeaza simptomele si nu se plange de boala, nu se recomanda medicamente pentru scaderea febrei. Trebuie anuntat medicul daca febra persista mai mult de 48 de ore. Reducerea febrei se poate face fara medicamente, prin aplicarea la nivelul pielii de comprese reci si hidratare adecvata. 

Vaccinarea – cea mai buna metoda de a preveni varicela

Varicela poate fi prevenita prin vaccinarea cu vaccinul varicelo-zosterian (dupa testarea imunologica care sa evidentieze lipsa anticorpilor protectori). 

De retinut! 
Vaccinarea previne imbolnavirea cu varicela, determinand astfel lipsa simptomelor de boala care cauzeaza disconfort si in consecinta lipsa de la serviciu sau de la scoala, precum si inlaturarea posibilelor complicatii. 

In cazuri rare, dupa vaccinare poate aparea o eruptie usoara. In acest caz este bine sa nu existe contact cu alte persoane care nu au facut varicela sau care nu au fost vaccinate. Dupa disparitia eruptiei si dupa ce toate veziculele s-au uscat si s-au format cruste, persoana infectata nu mai este contagioasa.