Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum se manifesta infectia COVID-19: semne, simptome si diferente fata de gripa

Coronavirusurile precum cel nou descoperit (SARS-CoV-2), care cauzeaza COVID-19, produc infectii respiratorii cu grade de severitate de la mediu la sever, putand duce inclusiv la deces. Cele mai bune masuri de preventie sunt spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun, evitarea persoanelor care prezinta semne de infectii respiratorii, evitarea atingerii fetei cu mainile neigienizate si mentinerea unui stil de viata sanatos.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care produc infectii respiratorii la oameni. Numele lor provine de la latinescul corona (coroana), care face referire la aspectul microscopic al virusului. Sindromul respirator acut sever (SARS), sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si raceala comuna sunt exemple de infectii produse de coronavirusuri. Noul tip de coronavirus a fost raportat prima data in China, in decembrie 2019, de unde s-a raspandit pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii.

Cum se transmite noul coronavirus

SARS-CoV-2 se transmite la fel ca si celelalte virusuri care produc infectii respiratorii:
•    Pe cale respiratorie, prin picaturile de secretie produse cand persoana infectata stranuta sau tuseste
•    Prin contactul apropiat cu persoana infectata (atingere, strangere de maini)
•    Prin atingerea suprafetelor contaminate, dupa care mainile neigienizate sunt duse la gura, nas sau ochi.
Odata patruns in corp, virusul ajunge in partea din spate a pasajelor nazale si se ataseaza de celulele mucoaselor, se multiplica si ajung la nivelul plamanilor. De aici, se raspandeste si la alte tesuturi din organism.

Cat timp este contagioasa o persoana cu COVID-19?

Oamenii de stiinta inca afla lucruri noi despre SARS-CoV-2. Ceea ce se stie in prezent este ca persoana cu COVID-19 poate transmite virusul inainte de a avea simptome (sunt asimptomatice). De aceea se recomanda distantarea sociala, purtarea mastii, spalatul des pe maini si izolarea la domiciliu in cazul celor care au simptome sugestive pentru COVID-19.

La cat timp dupa infectare apar simptomele?

Perioada de incubatie – intervalul cuprins intre momentul infectarii si cel al aparitiei simptomelor – este de pana la 14 zile. Durata medie de aparitie a simptomelor este de 5 zile.

Cine are risc mai mare de infectare?

Unele persoane au riscuri mai mari de a dezvolta complicatii asociate COVID-19. Este vorba despre persoanele in varsta si persoanele cu diferite afectiuni cronice, precum boli de inima, diabet zaharat, boli pulmonare, boli care slabesc sistemul imunitar, sau pacienti care urmeaza tratament imunosupresor. Si pacientii cu cancer, in general, sunt mai susceptibili la infectii, datorita organismului imunocompromis de tumora si tratamentele anticancerigene, avand in vedere ca acestea slabesc sistemul imunitar.

Dupa vindecare, este posibila reinfectia cu noul coronavirus?

Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, „raspunsul imun la COVID-19 nu este pe deplin inteles”. Opiniile existente sunt contradictorii, totusi, pana la acest moment nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine ca infectia odata avuta va proteja de o posibila reinfectare ulterioara.

Care sunt semnele si simptomele COVID-19?

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt: febra, tusea uscata si oboseala. Alte simptome care sunt mai putin frecvente si care pot sa apara la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gat, diareea, pierderea simtului gustului si a mirosului, eruptiile cutanate si inrosirea degetelor de la maini si picioare (apar ca si cum ar fi degerate). Aceste simptome sunt de obicei usoare si se manifesta gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte usoare.
Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recupereaza fara a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu COVID-19 prezinta o forma grava, cu probleme respiratorii. Persoanele in varsta si cele cu alte probleme de sanatate (hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, diabet, cancer) prezinta riscuri de complicatii. Totusi, oricine poate face o forma grava a COVID-19. Indiferent de varsta, persoanele care au febra si/sau tuse asociate cu probleme respiratorii (dispnee), durere sau presiune in piept si afectarea miscarii si a vorbirii trebuie sa ceara ajutor medical de specialitate.

Pierderea simtului mirosului si gustului

Intr-un studiu aparut pe 12 aprilie 2020 in jurnalul International Forum of Allergy & Rhinology, cercetatorii de la UC San Diego Health din SUA au aratat ca pierderea simtului mirosului si gustului este unul dintre simptomele ascociate COVID-19. „Pe baza studiului nostru, pierderea simtului mirosului si gustului este asociata cu un risc de 10 ori mai mare de a avea COVID-19 decat alte cauze ale infectiei. Cel mai frecvent simptom al COVID-19 ramane febra, dar oboseala si pierderea simtului mirosului si gustului pot sa apara dupa simptomele initiale”, afirma Carol Yan, otolaringolog si chirurg la UC San Diego Health. „Stim ca noul coronavirus este extrem de contagios. Studiul nostru sustine ideea de constientizarea a faptului ca pierderea simtului mirosului si gustului poate fi un semn precoce al COVID-19”.
Yan si colegii sai au monitorizat 1.480 de pacienti cu simptome de gripa si suspecti de COVID-19 care au fost testati la UC San Diego Health, in perioada 3 martie – 29 martie 2020. Dintre acestia, 102 pacienti au fost testati pozitiv si 1.378 negativ la noul coronavirus. Cercetarea a inclus si analiza chestionarelor provenind de la 59 de pacienti cu COVID-19 si de la 203 pacienti cu test negativ.
Potrivit lui Yan, cercetarea a demonstrat prevalenta crescuta si prezenta unica a unor anumite deficiente senzoriale la pacientii infectati cu noul coronavirus. La cei la care au semnalat pierderea simtului mirosului si gustului, acest simptom a fost accentuat. Vestea buna este ca recuperarea simtului mirosului si gustului s-a observat la majoritatea pacientilor in mai putin de 2 - 4 saptamani de la infectie.

COVID-19 versus gripa, viroze si alergii

Infectia COVID-19 are simptome comune cu gripa, virozele si alergiile, dar si manifestari care o diferentiaza de acestea.
De pilda, virozele se manifesta rareori prin febra, simptom comun pentru gripa si COVID-19, in vreme ce acest simptom lipseste in cazul alergiilor. Virozele rareori determina complicatii precum pneumonia (adesea secundara unei infectii bacteriene) sau internare. In schimb, riscurile de complicatii sunt mai mari in cazul gripei si al COVID-19.

 

Simptome

COVID-19

Viroze

Gripa

Alergii sezoniere

Febra

Comuna

Rar

Comuna

Uneori

Oboseala

Uneori

Uneori

Uneori

Adesea

Tuse

Comuna (este de obicei uscata)

Moderata

Comuna (de obicei uscata)

Adesea

Stranut

Nu

Adesea

Nu

Adesea

Dureri

Uneori

Adesea

Comuna

Nu

Rinoree

Rar

Adesea

Uneori

Adesea

Gat inflamat

Uneori

Adesea

Uneori

Nu

Diaree

Rar

Nu

Uneori, mai ales la copii

Nu

Durere de cap

Uneori

Rar

Adesea

Uneori

Dispnee

Frecvent

Rar

Rar

Rar

Frisoane

 Uneori

Rar

Frecvent

Nu

Pierderea simtului mirosului si al gustului

Uneori

Uneori

Uneori

Uneori

 

Asemanari si diferente dintre COVID-19 si gripa

Atat COVID-19, cat si gripa sunt infectii respiratorii, dar exista diferente importante intre virusurile care le cauzeaza si modul in care se raspandesc. Aceste caracteristici sunt importante pentru masurile de sanatate publica care pot fi implementate pentru a tine sub control raspandirea acestor afectiuni.

Asemanari intre COVID-19 si gripa

Atat COVID-19, cat si gripa au o prezentare similara a bolii. Ambele sunt infectii respiratorii, cu manifestari variate,extreme, de la absenta simptomelor, la forme severe si deces. De asemenea, virusurile care le produc se transmit asemanator, pe cale respiratorie, prin contact direct si prin atingerea suprafetelor contaminate. Prin urmare, impun masuri de igiena asemanatoare: spalat frecvent pe maini, tusit in pliul cotului.

Diferente dintre COVID-19 si gripa

Viteza cu care se transmit virusurile care cauzeaza COVID-19 si virusurile gripale este o diferenta importanta. Gripa are o perioada de incubatie mediana mai scurta si, de asemenea, o perioada mai mica de timp dintre debutul manifestarilor la un pacient si debutul semnelor la o persoana care s-a infectat de la acesta, in comparatie cu infectia COVID-19. Acest interval, in cazul COVID-19 este estimat la 5-6 zile, in timp ce la gripa este de 3 zile.
In plus, transmiterea in primele 3-5 zile de boala sau o transmitere potential pre-simptomatica – transmiterea virusului inainte de aparitia simptomelor – este in factor principal de raspandire a gripei. In schimb, exista persoane care pot transmite noul coronavirus cu 24-48 de ore inainte de instalarea simptomelor; totusi, in prezent, nu aceasta pare a fi o modalitatea principala de transmitere, ci mai degraba de la persoane simptomatice.
Numarul de reproducere – numarul de infectii secundare generate de un individ infectat – este, in cazul COVID-19, de 2 - 2,5, mai mare decat la gripa.
Copiii sunt un vector important de transmitere a virusului gripal in comunitate. Datele initiale arata ca, in cazul COVID-19, copiii sunt mai putin afectati decat adultii. Potrivit datelor din China, transmiterea noului coronavirus este mai probabila de la adulti la copii decat viceversa.
In cazul COVID-19, 80% dintre cazuri sunt forme usoare sau asimptomatice, 15% sunt severe si necesita terapie cu oxigen, iar 5% sunt infectii critice, care necesita ventilatie artificiala. Rata de infectie critica in cazul COVID-19 este mai mare decat la gripa.
Cei mai expusi riscului de a face forme severe de gripa sunt copiii, gravidele, varstnicii, cei cu boli cronice si cu sistemul imunitar slabit. In cazul infectiei COVID-19, varsta inaintata si comorbiditatile cresc riscul de severitate a manifestarilor bolii.
Si nu in ultimul rand, mortalitatea prin COVID-19 pare mai mare (3-4%) decat in cazul gripei sezoniere (care este sub 0,1%).

 

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21214-coronavirus

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses#:~:text=symptoms

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200413132809.htm

https://www.nbcchicago.com/news/local/is-sneezing-a-sign-of-coronavirus-a-look-at-allergies-vs-covid-19/2266886/

https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2020/03/whats-the-difference-between-a-cold-the-flu-and-coronavirus/

https://www.healthline.com/health-news/flu-allergies-coronavirus-different-symptoms

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-similarities-and-differences-covid-19-and-influenza