Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce trebuie sa stii despre steatoza hepatica sau ficatul gras

Articol de Dr. Aniela Dabija
Ce trebuie sa stii despre steatoza hepatica sau ficatul gras

Steatoza hepatica sau ficatul gras apare atunci cand celulele hepatice, numite hepatocite, se incarca cu grasime in exces.

Este normal sa existe un nivel mic de grasime in ficat, insa daca grasimea reprezinta peste 5%-10% din ficat inseamna ca suferi de ficat gras.

Steatoza hepatica este de 2 feluri, in functie de posibilele cauze:

•    Steatoza hepatica alcoolica – este determinata de consumul zilnic, exagerat de alcool (peste 20 gr. alcool pur pe zi in cazul femeilor, respectiv 30 gr. alcool pur pe zi in cazul barbatilor)
•    Steatoza hepatica non-alcoolica - ce apare in contextul diabetului zaharat sau tolerantei alterate la glucoza orala, dislipidemiei, infectiilor virale cronice precum infectia cu virus hepatitic B sau C, sau infectia cu HIV, unor boli metabolice (ex: boala Wilson), administrarii unor medicamente,  sarcina.

Cum se manifesta steatoza hepatica?

Cei mai multi pacienti sunt asimptomatici, adica nu prezinta simptome specifice. Exista, insa si pacienti care pot acuza urmatoarele simptome:
•    O senzatie de plenitudine in partea dreapta a abdomenului
•    Durere abdominala
•    Pierderea poftei de mancare sau pierderea in greutate
•    Greata
•    Slabiciune
•    Oboseala extrema 

Steatoza hepatica se depisteaza prin realizarea urmatoarelor investigatii:

•    Anamneza (discutia cu pacientul) si examenul clinic obiectiv al pacientului – acestea pot furniza informatii despre istoricul medical al pacientului (pacient diabetic, dislipidemic, cunoscut cu hepatita postnecrotica cu virus hepatitic C sau B, boala Wilson, istoric de sarcina in cazul femeilor) precum si stabilirea starii de nutritie prin calcularea indicelui de masa corporala (IMC) si a circumferintei abdominale, marirea dimensiunilor ficatului la palparea abdomenului.
•    Teste de laborator – analizele de laborator pot evidentia: modificarea transaminazelor, glicemiei, bilirubinei, fosfatazei alcaline, gamaglutamiltranspeptidazei, profilului lipidic
•    Examene imagistice, precum ecografia abdominala – aceste investigatii pot cuantifica marimea ficatului si structura sa ecografica modificata de depunearea in tesutul hepatic a grasimilor, care se insoteste uneori si de splenomegalie. De asemenea, cu ajutorul acestor examene se stabileste si gradul de fibroza hepatica.

Tratamentul steatozei hepatice se adreseaza in primul rand cauzei sale

Nu exista un singur tratament pentru steatoza hepatica. De cele mai multe ori, nu este necesar niciun tratament, ci doar de realizarea unor schimbari in stilul de viata. In cazul in care tratamentul este necesar, acesta va depinde de cauza steatozei hepatice.

Medicul internist, medicul gastroenterolog sau nuritionist iti poate recomanda sa urmezi o dieta, deoarece pierderea in greutate poate reduce cantitatea de grasime din ficat. 

Cat de periculoasa este steatoza hepatica?

Prin distrugerea celulelor hepatice in care s-a acumulat grasime in exces, steatoza hepatica poate evolua in timp catre inflamatie, necroza si regenerare nodulara, fenomene care distorsioneaza arhitectura normala a ficatului si perturba functia acestuia. Se poate ajunge inclusiv la ciroza hepatica sau chiar carcinom hepatic, mai ales in cazurile in care boala este cauzata de infectia cu virus hepatitic C sau B sau/si de consumul de alcool.