Dictionar de afectiuni, simptome, investigatii si tratamente

Autor: Ileana Andreescu Senior Medical Editor

Fibroscan (elastografia tranzitorie)

Fibroscan sau elastografia tranzitorie este o metoda imagistica ecografica utilizata pentru a evalua daca un organ este mai rigid decat in mod normal. Rigiditatea poate fi un semn de boala. Elastografia este utilizata in principal pentru a verifica rigiditatea ficatului. Zonele rigide din ficat sunt un semn al tesutului cicatricial (fibroza) care poate fi cauzat de o serie de boli cronice de ficat. 

Fibroza hepatica apare atunci cand anumite boli afecteaza ficatul de-a lungul timpului. Cand ficatul incearca sa se vindece, formeaza mai mult tesut cicatricial. Pe masura ce fibroza se dezvolta, tesutul cicatricial inlocuieste celulele hepatice sanatoase si impiedica ficatul sa functioneze normal. Fara tratament, fibroza poate deveni din ce in ce mai severa. Fibroza severa se numeste ciroza hepatica, cand cicatrizarea ficatului devine permanenta. 

Fibroza si ciroza precoce nu cauzeaza intotdeauna simptome. De aceea, medicul gastroenterolog sau infectionist va recomanda Fibroscan (elastografia) pentru depistarea precoce a fibrozei hepatice, astfel incat tratamentul sa poata fi inceput inainte ca leziunile sa devina permanente. Fibroscan este o metoda inovatoare care poate inlocui metoda invaziva de evaluare a tesutului hepatic prin punctie-biopsie hepatica. 

Similar cu efectuarea unei ecografii hepatice, Fibroscan este o investigatie nedureroasa, rapida, reproductibila, care se poate efectua ori de cate ori este necesar, cu rezultat disponibil imediat pentru pacient. 
 
 

In ce consta

Principiul elastografiei este urmatorul: cu cat ficatul este mai dur, cu atat gradul de fibroza este mai ridicat. Aparatul FibroScan foloseste o sonda de ecografie care emite atat ultrasunete, cat si un impuls vibrator, care se transmit in interiorul ficatului si care vor fi recaptate de catre aparat. 

Aparatul masoara cat de repede se misca vibratiile prin ficat. Daca exista zone de tesut hepatic rigid, vibratiile se vor misca mai repede prin acea zona, gradul de fibroza fiind direct proportional cu viteza de recaptare a undelor. Un soft special determina elasticitatea prin calcularea mediei a cel putin 10 masuratori realizate in aceeasi zona de impact, ceea ce asigura obtinerea unui rezultat precis.

Fata de punctia-biopsie hepatica, Fibroscan permite evaluarea unui volum de tesut mult mai mare, ceea ce permite determinarea intregii distributii a fibrozei la nivelul ficatului. 

Indicatii

Fibroscan (elastografia tranzitorie hepatica) este o investigatie indicata pentru a verifica daca exista fibroza hepatica. Investigatia poate fi utilizata in locul punctiei-biopsie hepatica, care implica indepartarea unei bucati de tesut hepatic pentru a fi examinat la microscop.

Informatiile furnizate de Fibroscan ajuta la:

  • Diagnosticul bolilor de ficat la persoanele care au un risc ridicat
  • Evaluarea severitatii bolii de ficat (diferentierea intre o fibroza usoara si o ciroza hepatica, gradul avansat de fibroza)
  • Ghidarea medicului privind optiunile de tratament 
  • Monitorizarea eficientei tratamentului indicat
  • Prezicerea riscului ca boala hepatica sa cauzeze anumite complicatii grave (ciroza, cancer de ficat)
  • Evaluarea incarcarii grase a celulelor hepatice (steatoza hepatica)
  • Evaluarea ficatului dupa transplantul hepatic

Medicul gastroenterolog sau infectionist va recomanda efectuarea investigatiei

Fibroscan atunci cand:

  • Ai o boala de ficat cronica si medicul are nevoie de informatii suplimentare pentru a ghida tratamentul.
  • Ai efectuat analize hepatice care arata ca este posibil sa ai hepatita sau alte leziuni ale ficatului.
  • Ai semne si simptome de ciroza hepatica: lipsa poftei de mancare, oboseala marcata, pierdere in greutate, greata si varsaturi, disconfort in partea superioara a abdomenului, icter (ingalbenirea albului ochilor si a pielii).
  •  Ai un risc crescut de a face ciroza hepatica. Ciroza hepatica reprezinta ultimul stadiu al fibrozarii ficatului. Daca ciroza nu este tratata, ficatul va functiona defectuos si va intra in incapacitate de functionare, denumita insuficienta hepatica, care reprezinta ultimul stadiu al bolii hepatice. Insa, atunci cand ciroza hepatica este diagnosticata precoce si este tratata cauza, deteriorarea ulterioara poate fi limitata si, in cazuri foarte rare, boala poate fi reversibila.

Afectiunile care cresc riscul de a dezvolta ciroza hepatica sunt:

Inainte de investigatie

Pregatirea pentru efectuarea Fibroscan presupune sa nu bei lichide si sa nu mananci timp de 3 ore anterior investigatiei. Daca ai nevoie, poti bea cateva inghitituri mici de apa, dar evita sa bei cantitati mari de lichide. In ziua efectuarii testului, poti continua sa iei orice medicament prescris de catre medic.

Cu cateva minute inainte de inceperea masuratorilor, va trebui sa stai in repaus, asezat pe patul de examinare. Poarta o bluza larga pe care s-o poti ridica cu usurinta la nivelul abdomenul pentru a expune pielea din dreptul ficatului.

Investigatie

Planifica sa ajungi cu 15 minute inainte de ora programata pentru investigatie. Fibroscan este o investigatie rapida, care dureaza aproximativ 10-20 minute: 

  • Vei sta intins pe spate cu bratul drept ridicat in spatele capului si cu zona abdominala dreapta expusa. 
  • Medicul va aplica pe piele un gel pe baza de apa, apoi va pune o sonda in dreptul ficatului.
  • In timpul examinarii, este posibil sa simti o usoara vibratie pe piele la varful sondei, deoarece aceasta emite impulsuri. Investigatia nu este insa dureroasa. 
  • Computerul va analiza informatiile captate de sonda si va face o imagine a ficatului care arata zonele de tesut rigid (fibrozat) si alte semne de boala hepatica.

Dupa investigatie

Fibroscan nu necesita sedare. Vei putea conduce masina singur dupa procedura. De asemenea, iti vei putea relua imediat activitatile tale obisnuite.

Intelege rezultatul

FibroScan este o modalitate noninvaziva de a evalua starea de sanatate a ficatului si de a determina stadiul bolii hepatice. Masoara rigiditatea ficatului (daca este prezenta sau nu fibroza si care este amploarea acesteia) si identifica acumularea de grasimi la nivelul celulelor hepatice (steatoza hepatica).

Fibroza hepatica

Rezultatul Fibroscan-ului permite stabilirea unui scor de fibroza care se bazeaza pe cantitatea de rigiditate din ficat. 

Fibroza determinata prin Fibroscan este clasificata in 4 stadii:

  • F0: este un rezultat normal, ceea ce inseamna ca nu ai deloc fibroza.
  • F1: fibroza usoara 
  • F2: fibroza moderata
  • F3: fibroza severa 
  • F4: ciroza, in care cicatrizarea este permanenta si deteriorarea este ireversibila

Fibroscan diferentieaza fibroza usoara de cea severa, ceea ce permite medicul sa planifice tratamentul si momentul initierii acestuia.

Ficat gras (steatoza hepatica)

Fibroscan permite masurarea cantitatii de celule hepatice cu incarcare grasa (steatoza) si cuantificarea gradului de steatoza hepatica (S1, S2 sau S3) sub forma de procent. Cu cat este mai mic procentul ficatului cu incarcare grasa, cu atat ficatul este mai sanatos si cu atat gradul de steatoza este mai mic. 

Un scor < 5% indica un ficat sanatos, in timp ce un scor intre 5- 33% un grad de steatoza usoara (S1). Gradele de steatoza mai mari indica un continut moderat (S2) pana la sever (S3) de grasimi hepatice, ceea ce inseamna ca ai boala ficatului gras non-alcoolic, care poate provoca fibroza.

Boala ficatului gras non-alcoolic

Boala ficatului gras non-alcoolic este termenul general pentru o serie de boli hepatice care afecteaza persoanele care consuma putin sau nu consuma deloc alcool. Asa cum implica si denumirea bolii, principala caracteristica este data de grasimile in exces depozitate in celulele hepatice. Boala apare in special la persoanele cu varsta intre 40-60 de ani si este legata de sindromul metabolic, care este o combinatie de conditii medicale: 

  • Obezitate abdominala (viscerala)
  • Prediabet sau diabet (glicemie > 100 mg/dL)
  • Hipertensiunea arteriala 
  • Nivelul crescut al trigliceridelor in sange (> 150 mg/dL) 
  • Nivel scazut al HDL-colesterol, care este forma de colesterol „bun” (< 40 mg/dL)

Cea mai severa forma a bolii ficatului gras non-alcoolic este steatohepatita non-alcoolica, in care apare inflamatia si deteriorarea ficatului, similara cu cea provocata de consumul excesiv de alcool. Poate progresa catre ciroza si insuficienta hepatica.

In prezent, nu exista medicamente pentru tratarea ficatului gras, dar modificarile stilului de viata pot ajuta la vindecarea acestuia in multe cazuri. Inactivitatea si obezitatea sunt doi dintre cei mai mari contribuitori pentru boala ficatului gras care nu se datoreaza consumului excesiv de alcool. Urmatoarele recomandari pot ajuta: 

  • Ideal, este de dorit scaderea a > 10% din greutatea suplimentara, insa imbunatatirea se produce chiar si la o scadere de doar 3-5%. Pierderea in greutate pe cale chirurgicala (chirurgia bariatrica) este, de asemenea, o optiune pentru cei care au nevoie sa slabeasca semnificativ.
  • Fa miscare in majoritatea zilelor saptamanii. Se recomanda 30 minute de activitate fizica moderata (poti inca vorbi in timp ce practici acea activitate) 5 zile pe saptamana. 

Limitele investigatiei

Anumite conditii sau afectiuni preexistente pot afecta acuratetea rezultatului (supra-estimarea fibrozei) si ca urmare acesta trebuie interpretat cu precautie. Acestea sunt:

  • Spatii intercostale foarte inguste
  • Obezitatea si prezenta unei cantitati mari de grasime la nivelul peretele toracic
  • Inflamatia ficatului cauzata de o hepatita activa sau de consumul de alcool
  • Colestaza (ca de exemplu, obstructia biliara)
  • Tumori hepatice
  • Ascita (acumularea anormala de lichid in abdomen)

Congestia ficatului (ca de exemplu, in insuficienta cardiaca dreapta)

Fibroscan este contraindicat femeilor gravide si pacientilor cu dispozitive medicale implantabile active (stimulator cardiac, defibrilator intern).

Fibroscan si ecografia de ficat - investigatii complementare

Fibroscan este o investigatie superioara ecografiei pentru detectarea fibrozei hepatice si, prin urmare, poate fi utilizata pentru a determina daca ciroza (fibroza avansata) este prezenta la evaluarea initiala sau daca s-a dezvoltat in timpul urmaririi ca urmare a progresiei bolii. 

Totusi, este important de inteles ca Fibroscan evalueaza doar rigiditatea ficatului si, prin urmare, nu inlocuieste ecografia de ficat conventionala, o investigatie care permite obtinerea altor informatii importante la pacientii cu boala hepatica cronica. Cele doua investigatii sunt complementare in evaluarea bolii de ficat.

Surse de informatie:

  • www.medlineplus.gov
  • www.agcosprings.com
  • www.racgp.org.au 
  • www.insitedigestive.com
  • www.healthline.com
  • www.gastroconsa.com