Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Rolul examinarii RMN in evaluarea cancerului de prostata

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Rezonanta magnetica este o metoda de examinare imagistica extrem de utila in evaluarea prostatei si, in special, in determinarea gradului de extindere a cancerului de prostata in organism. RMN-ul mai este folosit de medici si pentru a diagnostica o infectie sau malformatie congenitala de la nivelul prostatei.

RMN-ul de prostata este o investigatie sigura, neinvaziva, care nu iradiaza si care ofera imagini mai clare si mai detaliate ale anatomiei si structurii prostatei decat alte metode de imagistica. In primul si in primul rand, examinarea este extrem de utila in cazul persoanelor la care exista o suspiciune privind prezenta unei tumori maligne sau benigne la nivelul prostatei. 

RMN – gold standard in evaluarea cancerului de prostata

Examenul RMN evidentiaza foarte eficient aspectul anatomic al prostatei (dimensiuni, contur, delimitare) si ne arata raporturile cu organele invecinate. Tot prin RMN putem vedea aspectul leziunilor si comportamentul lor la administrarea substantei de contrast pe cale intravenoasa, astfel incat putem sa stadializam (conform stadializarii internationale PIRADS) si sa punem in evidenta semnele de benignitate sau malignitate”, explica dr. Dragos Cuzino, medic primar radiologie si imagistica medicala.

La randul sau, asist univ. dr. Sorin Motoi, medic primar radiologie si imagistica medicala sustine ca examinarea este considerata “gold standard pentru evaluarea extensiei tumorale locale si in afectarea limfatica pelvina”, adaugand ca RMN-ul de prostata este recomandat in mod special “pentru diagnosticarea cancerului de prostata si pentru urmarirea pacientilor care odata diagnosticati sunt inclusi in protocoalele de terapie oncologica”.

De cele mai multe ori, medicii urologi recomanda examinarea prin rezonanta magnetica barbatilor care prezinta valori anormale ale testului PSA si care prezinta diferite semne si simptome, cum ar fi: dificultati la urinare, dureri in regiunea pelvina, disfunctionalitati sexuale, aspect modificat al urinei sau al lichidului spermatic. 

De asemenea, investigatia este recomandata si pentru evaluarea barbatilor operati de cancer de prostata, aflati sub atenta monitorizarea, atunci cand valorile testului PSA cresc. “Vorbim de asa numita recidiva biochimica, iar examinarea RMN ajuta la evidentierea unor recidive tumorale sau adenopatii infiltrate tumoral”, dupa cum explica dr. Sorin Motoi.

Ocazional, RMN-ul de prostata este folosit pentru a evalua alte probleme ale prostatei, inclusiv:

  • Afectiuni infectioase si inflamatorii ale prostatei, vezicii urinare si aparatului urinar
  • Cauze ale infertilitatii masculine sau ale tulburarilor de dinamica sexuala
  • Adenomul de prostata
  • Afectiuni ale veziculelor seminale sau ale organelor din jur, rect, perineu, regiune anorectala
  • Adenopatii pelvine si formatiuni dezvoltate intrapelvin de diverse etiologii

Importanta RMN-ului in stadializarea cancerului de prostata

Oferind imagini mai clare si mai detaliate ale prostatei, imagistica prin rezonanta magnetica a fost aplicata initial ca instrument pentru stadializarea barbatilor diagnosticati cu cancer de prostata inainte de efectuarea tratamentului chirurgical prin prostatectomie radicala sau inainte de a incepe tratamentul oncologic, prin radioterapie.

Examinarea pune in evidenta, conform standardului international PIRADS (Prostate Imaging Reporting and Data System) gradul de malignitate al leziunilor descoperite si le clasifica de la 1 la 5 in functie de modificarile descoperite”, sustine dr. Dragos Cuzino, adaugand ca aceasta stadializarea este utila nu numai in recomandarea tratamentului, ci si in monitorizarea si urmarirea evolutiei pacientilor in functie de terapia folosita.

Pe langa faptul ca ofera informatii privind gradul de extindere a tumorii si monitorizeaza raspunsul la tratament, RMN de prostata, in special protocolul mutiparametric, si-a dovedit utilitatea in realizarea unei selectii mai bune a pacientilor pentru realizarea biopsiei de prostata – procedura care confirma sau infirma natura maligna a tumorii.

RMN de prostata multiparametric este indicat a se efectua inainte de punctia biopsie a prostatei – in acest fel, medicul urolog stie exact unde sa faca punctia. In lipsa acestei clasificari si orientari, biopsia poate sa fie neconcludenta”, explica asist. Univ. dr. Sorin Motoi.

RMN-ul multiparametric – o metoda imagistica avansata 

Exista doua tipuri de examinare prin rezonanta magnetica a prostatei: metoda standard si metoda multiparametrica. Aceastadin urma este o optiune mult mai avansata si mai moderna care foloseste 3 tehnici RMN pentru a oferi imagini anatomice si informatii detaliate despre functia glandei prostatice. 

Protocolul multiparametric evalueaza gradul de mobilitate a apei in formatiunile tumorale, iar acesta este elementul care il diferentiaza de examinarea standard”, explica dr. Sorin Motoi. Practic, prin RMN multiparametric se evalueaza miscarea moleculei de apa (numita difuzie a apei) si fluxul sanguin (numit imagistica de perfuzie) din interiorul prostatei. Acest lucru il ajuta pe medicul radiolog sa faca diferenta dintre tesutul prostatic sanatos si cel anormal. De asemenea, in cazul in care se constata prezenta cancerului, investigatia poate arata si cat de agresiv este acesta si daca s-a raspandit in organism.

In functie de suspiciunea de diagnostic, medicul radiolog pe baza trimiterii de la medicul de specialitate alege impreuna cu personalul medical cu care colaboreaza in laboratorul IRM protocolul cel mai potrivit de explorare pentru a raspunde nevoii de diagnostic si de evaluare personalizata a starii pacientului. Diferenta dintre protocoalele disponibile este aceea ca in cazul protocolului multiparametric analiza se bazeaza pe softuri care pun in evidenta comportamenul leziunilor la variatii ale campului magnetic in diverse circumstante inclusiv in cazul administrarii substantei de contrast pe o statie de lucru cu rezolutie crescuta”, sustine dr. Dragos Cuzino. 

Ce se intampla in timpul examinarii RMN de prostata?

RMN-ul de prostata se realizeaza la fel ca orice alta examinare prin rezonanta magnetica, dureaza aproximativ 30-40 de minute si nu iradiaza.

Pacientul este introdus in incinta in care se afla magnetul, apoi cu ajutorul unei mese mobile in interiorul magnetului cilindric. Prin variatiile campului magnetic induse in jurul corpului de catre o bobina plasata pe peretele abdmino-pelvin se construiesc imagini bazate pe continutul de apa al organismului uman. Orice variatie a aspectului normal prezenta in tesuturile patologice este sesizata si dupa injectarea intravenoasa a unei substante de contrast este eficient stadializata si transformata in imagini potrivite”, explica medicul radiolog Dragos Cuzino.

In ceea ce priveste substanta de contrast utilizata in timpul examinarii, dr. Dragos Cuzino mentioneaza ca aceasta “contine un metal rar Gadolinium, care modifica acolo unde ajunge campul magnetic local si ajuta medicul radiolog sa vizualizeze mai eficient zonele de inflamatie, tumorile, vascularizatia locala precum si raporturile anatomice dintre structure. Pentru a-i bloca toxicitatea in substanta de contrast sunt prezenti agenti chelatori, iar dozele de adminstrare se utilizeaza conform unei formule de proportionalitate cu masa corporala a pacientului (doza in ml. pe kilogram-corp)”.

In momentul in care primesc recomandarea de a efectua aceasta examinare, pacientii trebuie sa comunice medicilor curanti orice informatie utila, care ar putea indica o eventuala contraindicatie a RMN-ului, cum ar fi: istoricul de alergii, daca sunt sau nu claustrofobi, daca au implanturi metalice in organism si daca prezinta vreo afectare renala. In ziua procedurii, se recomanda pacientilor sa nu manance cu doua-trei ore inainte de examinare si sa prezinte rezultatul recent al analizelor de laborator care evalueaza functia renala (uree si creatinina serica).

Riscurile unui incident sau accident alergic sunt foarte mici. Nu pot fi total excluse ca si in cazul oricarui medicament sau substanta medicamentoasa, insa, in majoritatea cazurilor pot fi prevenite si bineinteles tratate eficient daca apar. Oportunitatea administrarii substantei de contrast trebuie analizata complex, cu maxima raspundere de catre echipa medicala incepand cu medicul trimitator. Pe termen lung sunt studii care arata ca pot aparea intr-un numar foarte mic de cazuri complicatii, dar substantele de contrast pe care le folosim prezinta o siguranta foarte mare”, sustine dr. Dragos Cuzino.

Un diagnostic corect si la timp poate salva viata pacientului

Examinarea RMN de prostata contribuie semnificativ la stabilirea rapida si corecta a diagnosticului de cancer de prostata, insa aceasta este doar o parte din setul de analize si investigatii recomandate in acest sens.

Diagnosticul de cancer de prostata nu se stabileste doar prin RMN, ci prin asocierea lui cu date multiple de diagnostic clinic, paraclinic de laborator (de tipul PSA) si prin realizarea punctiei de biopsie”, explica dr. Dragos Cuzino, completand ca “diagnosticul corect poate salva viata pacientului si, prin tratamentul adecvat, il poate vindeca”.

Lunar avem la noi in clinica intre 20-30 de cazuri de neoplazie care necesita o clasificare obligatorie PIRADS inainte de punctia biopsie prostatica”, a mentionat dr. Sorin Motoi.

Atunci cand cancerul de prostata este gasit si tratat intr-un stadiu incipient, inainte de aparitia metastazelor, sansele de supravietuire cresc semnificativ. Din pacate, cancerul de prostata continua sa fie, la nivel mondial, o cauza principala de deces in randul barbatilor. Asta in ciuda faptului ca testarea PSA care ajuta la depistarea precoce a afectiunii este o analiza de sange simpla si rapida, care se poate face in doar cateva minute.

Conform celor mai recente date GLOBOCAN, cancerul de prostata este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la barbati. Este important ca toti barbatii sa discute cu medicul urolog despre importanta screeningului pentru cancerul de prostata si sa-si evalueze periodic sanatatea prostatei.

Consultanti:
Dr. Dragos Cuzino, medic primar radiologie si imagistica medicala.
Asist univ. dr. Sorin Motoi, medic primar radiologie si imagistica medicala

Surse:
www.radiologyinfo.org
www.uptodate.com
www.gco.iarc.fr

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.