Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia robotica ajuta la mentinerea functiei erectile dupa indepartarea prostatei

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Aproximativ trei milioane de barbati traiesc in Uniunea Europeana cu cancer de prostata, iar expertii se asteapta ca acest numar sa creasca din cauza imbatranirii populatiei. Din fericire, mortalitatea este in scadere in multe tari, avand in vedere ca majoritatea cazurilor de cancer de prostata au o evolutie lenta si, prin urmare, nu reprezinta o amenintare imediata. Mortalitatea redusa prin cancerul de prostata se datoreaza in egala masura si progresului tehnicilor chirurgicale folosite de medicii urologi pentru a trata afectiunile urologice oncologice, inclusiv acest tip de cancer.

Chirurgia robotica reprezinta cea mai avansata si moderna optiune terapeutica pentru cancerul de prostata, precum si pentru alte afectiuni urologice. Este bazata pe o tehnologie minim invaziva de ultima generatie care permite medicilor chirurgi sa realizeze extrem de precis operatii urologice delicate si complexe. Printre acestea se numara si interventiile de indepartare a prostatei (prostatectomii), in care locul tinta este foarte ingust si inconjurat de nervi care afecteaza controlul urinar si functia erectila. Robotul daVinci ajuta chirurgii urologi sa evite deteriorarea nervilor din jurul prostatei, conservand atat continenta urinara, cat si functia erectila si, in acelasi timp, oferind o recuperare mult mai rapida.

Datorita beneficiilor tehnice ale sistemului chirurgical daVinci, utilizarea tehnicilor minim invazive a crescut in ultimele decenii in toata lumea. Chirurgia robotica a devenit in Statele Unite ale Americii abordarea standard in efectuarea prostatectomiei radicale si a nefrectomiei partiale pentru tumorile renale de dimensiuni mici. In Europa, insa, nu exista deocamdata un consens privind utilizarea acestei optiuni chirurgicale ca fiind standardul de aur pentru tratamentul cancerului de prostata.

In Europa, pentru ca sunt multe state, foarte multe opinii, chirurgia robotica nu este trecuta ca fiind standard de aur, insa majoritatea centrelor universitare s-au dotat cu roboti pentru a asigura o calitate mai buna a actului chirurgical demonstrata de chirurgia prostatica. Putem spune ca este cea mai moderna si cea mai precisa chirurgie pentru cancerul de prostata”, explica dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urolog, cu supraspecializare in chirurgia laproscopica si robotica si seful sectiei Urologie din cadrul Spitalului Euroclinic.

Un avantaj semnificativ in favoarea robotului daVinci il reprezinta si faptul ca operatiile robotice pot fi efectuate in cazul tuturor tipurilor de cancer de prostata, chiar si in stadiile avansate. “Bineinteles, conteaza foarte mult si experienta chirurgului”, a completat dr. Plugaru.

O mai buna conservare a functiei erectile, prin abordarea robotica

Chirurgie robotica functia erectila

Dupa indepartarea prostatei, functia erectila este de obicei pierduta. Desi prostata nu afecteaza capacitatea unui barbat de a avea erectii, nervii din jur care sunt critici pentru a avea o erectie pot fi deteriorati in timpul operatiei de indepartare a prostatei (prostatectomie). In timpul acestei interventii pe cale laparoscopica si robotica, riscul ca nervii asociati cu functia sexuala sa fie afectati este foarte mic, ajutand la mentinerea functiei sexuale dupa operatie.

Pe de alta parte, medicii urologi atrag atentia ca atunci cand vorbim de conservarea functiei erectile, rezultatele nu pot fi garantate. Rezultatele oricarei proceduri chirurgicale depind de mai multi factori, cum ar fi varsta pacientului, comorbiditatile asociate si evolutia bolii, precum si stresul emotional si psihologic.

Rezultatele difera de la pacient la pacient. Majoritatea pacientilor nostri sunt in varsta, sunt fumatori, unii au diabet zaharat, altii au alte boli, cum ar fi neuropatia. Deci, nu putem generaliza in ceea ce priveste beneficiile operatiilor robotice. Putem spune ca la pacientii tineri, chirurgia robotica permite o mai buna prezervare a functiei erectile si a continentei urinare”, explica dr. Gheorghe Plugaru, adaugand ca experienta sa i-a demonstrat ca “numarul de pacienti care si-au pastrat erectia postoperator a fost mult mai mare decat in cazul operatiilor clasice si laparoscopice”. 

Facand o comparatie intre tipurile de interventii chirurgicale de indepartare a prostatei, este demonstrat faptul ca prin abordarea robotica este cel mai putin probabil ca nervii care duc la erectie sa fie afectati. Iar conform literaturii de specialitate, revenirea functiei erectile variaza de la cateva zile dupa operatie pana la 9-12 luni.

Alte beneficii ale chirurgiei robotice urologice

Multi pacienti carora li se recomanda indepartarea prostatei beneficiaza de avantaje semnificative prin alegerea interventiei chirurgicale cu ajutorul robotului daVinci:

  • Durere semnificativ mai mica
  • Mai putine pierderi de sange
  • Risc mai mic de infectie
  • Mai putine cicatrici
  • Spitalizare mai scurta
  • Timp de recuperare mai rapid
  • Rezultate clinice mai bune in multe cazuri

Robotul daVinci permite o disectie mai precisa si vizibilitatea data de camera robotica ofera o imagine 3D, care iti permite o vizualizare mai clara de ansamblu si, implicit, o decizie mai corecta a actului medical intra-operator. Toate acestea se traduc in beneficii pentru pacient postoperator”, explica dr. Plugaru.

Cancerele urologice, tratate cu ajutorul robotului daVinci in Spitalul Euroclinic

Chirurgia robotica Spital euroclinic

Chirurgia urologica a evoluat umitor in ultimii 20 de ani in incercarea de a oferi pacientilor maximum de beneficii, cu minimum de riscuri. Medicii urologi au fost primii care au inceput sa foloseasca robotul daVinci in tratamentul cancerului de prostata, al cancerului de rinichi si de vezica urinara. Si asta pentru ca tehnologia robotica permite realizarea unor proceduri complicate si a unor interventii chirurgicale reconstructive mult mai complexe.

Cel mai avansat sistem chirurgical Da Vinci Xi este disponibil si in Spitalul Euroclinic, iar interventiile robotice pentru afectiunile urologice sunt recomandate de medicii urologi ori de cate ori acestea ofera pacientilor maximum de beneficii. Trebuie spus de la bun inceput ca interventiile robotice sunt realizate de medici chirurgi bine pregatiti cu ajutorul robotului daVinci. Robotul nu poate opera singur, ci ajuta chirurgul sa efectueze cu mare precizie si acuratete o serie de manevre greu de realizat prin operatie deschisa si chiar prin laparoscopie. Cum spuneam mai sus, aceasta precizie si acuratete a gesturilor chirurgicale se traduce in beneficii semnificative pentru pacient - dureri minime postoperatorii si o recuperare foarte rapida.

Daca medicul curant ti-a recomandat o interventie chirurgicala la nivelul prostatei sau rinichilor, poti stabili o discutie cu dr. Gheorghe Plugaru sau cu unul dintre medicii urologi din echipa sa si vei descoperi daca interventia robotica ofera beneficii majore si in cazul tau particular!

Consultant:
Dr. Gheorghe Plugaru, medic primar Urologie

Surse:
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.theurologypractice.com.au
www.hopkinsmedicine.org
www.cancer.org
www.euoncology.europeanurology.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.