Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

PET (tomografia cu emisie de pozitroni) si PET/CT: ce sunt, indicatii, cum se realizeaza, pregatire, beneficii

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Tomografia cu emisie de pozitroni este o metoda moderna de diagnostic de medicina nucleara de inalta performanta care permite detectarea precoce a leziunilor cu activitate metabolic crescuta folosind o cantitate mica de material radioactiv. Frecvent, se foloseste abrevierea PET a denumirii in engleza Positron Emission Tomography.

Contactează-ne!

Ai simptome care te supără? Solicită chiar acum un sfat medical specializat.

Materialul radioactiv (radioizotop) este combinat cu o molecula purtatoare si este denumit radiofarmaceutic sau radiotrasor. Substanta radioactiva cel mai frecvent utilizata in scanarea PET este un zahar simplu numit FDG (fluorodeoxiglucoza). Odata administrata la nivelul corpului (pe cale intravenoasa), glucoza radioactiva se acumuleaza in zona supusa examinarii, unde emite energie. Un echipament special detecteaza aceasta energie si, cu ajutorul unui computer, se creeaza imagini care exemplifica modul in care organele si tesuturile folosesc glucoza.

PET poate detecta activitatea metabolica atipica inainte ca boala sa poata fi identificata cu ajutorul altor teste imagistice, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM). Mai mult, prin incorporarea in echipamentul PET a unui computer tomograf (CT) se obtine un echipament hibrid PET-CT, care permite printr-o singura examinare localizarea cu precizie a leziunilor active metabolic identificate.
Marea majoritate a investigatiilor PET/CT se efectueaza pentru patologia oncologica, deoarece celulele canceroase, fiind foarte active, vor consuma mai multa glucoza si astfel vor capta mai mult radiotrasor. Investigatia PET/CT permite o mai buna stadializare prin depistarea precoce a metastazelor, urmarirea raspunsului la tratament si, in general, imbunatatirea managementului pacientilor cu cancer.

De asemenea, PET poate detecta metabolismul glucozei la nivelul inimii si creierului, precum si in zone din corp cu infectii sau inflamatii. 

Care este diferenta dintre PET si SPECT (scintigrafie)

PET si SPECT (un tip de investigatie de scintigrafie care permite obtinerea de imagini tridimensionale) sunt principalele tehnici de medicina nucleara. Diferenta dintre aceste doua scanari este tipul de radiotrasor folosit. 

In timp ce pentru scanarile SPECT materialul radiofarmaceutic emite radiatie gamma, dezintegrarea radiotrasorilor utilizati in scanarile PET produce particule mici numite pozitroni. 

Un pozitron este o particula cu aproximativ aceeasi masa ca un electron, dar incarcata opus. Acesta reactioneaza cu electronii din corp si atunci cand aceste doua particule se combina, se anihileaza reciproc. Aceasta anihilare produce o cantitate mica de energie sub forma a doi fotoni care se deplaseaza in directii opuse. Detectoarele din scanerul PET masoara acesti fotoni si folosesc aceste informatii pentru a crea imagini tridimensionale ale organelor sau leziunilor identificate.

Tipuri de radiotrasori folositi pentru PET

In prezent, in lume sunt utilizati mai multi radionuclizi emitatori de pozitroni. Majoritatea acestora sunt produsi in ciclotron in laboratorul de medicina nucleara si au un timp de injumatire scurt. Timpul de injumatatire (T ½) este timpul necesar pentru ca jumatate din atomii radioactivi sa se dezintegreze sau sa isi schimbe starea energetica. 

Unul dintre cei mai frecvent folositi izotopi emitatori de pozitroni in practica medicala este un izotop al fluorului – 18-fluor (18-F), datorita posibilitatii atasarii acestuia de o molecula de glucoza. Preparatul radiofarmaceutic rezultat este 18F-FDG (fluorodeoxiglucoza).  Glucoza radiomarcata se va localiza in zonele active metabolic si are un timp de injumatatire fizic de 110 minute.

Cel mai adesea, radiotrasorii folositi pentru PET sunt administrati intravenos prin injectare intr-o vena la nivelul bratului.

Echipamentul folosit in scanarile PET-CT

Scanner-ul PET este dotat cu un tip specific de detector si un sistem computerizat care permite vizualizarea si localizarea spatiala a leziunilor intens metabolice. Rezolutia acestor echipamente este foarte inalta, cu atat mai inalta cu cat nivelul de fixare a radiofarmaceuticului este mai mare.

Prin incorporarea in echipamentul PET a unui computer tomograf (CT) se obtine un echipament hibrid PET-CT. Acesta prezinta avantajul obtinerii printr-o singura examinare a unei imagini care permite localizarea cu precizie a leziunilor active metabolic identificate. In imaginea de mai sus, in stanga este examinarea PET, in timp ce imaginea centrala este o scanare CT, iar imaginea din dreapta este obtinuta prin suprapunerea celor doua imagini. 

Departamentul de Medicina Nucleara din cadrul Campusului Medical Pallady este dotat cu aparatura PET/PET-CT de inalta performanta de ultima generatie. Aparatul Discovery IQ Gen 2 produs de General Electric HealthCare este unul dintre cele mai perfomante echipamente de imagistica din medicina nucleara, proiectat sa efectueze scanari rapide, cu doze minime de radiatii. 

Cand este indicat PET/CT?

Oncologie 

Marea majoritate a investigatiilor PET/CT se efectueaza pentru patologia oncologica. Investigatia PET/CT permite o mai buna stadializare prin depistarea precoce a metastazelor, urmarirea raspunsului la tratament si, in general, imbunatatirea managementului pacientilor cu cancer.

Principalul determinant al folosirii PET/CT la pacientii cu tumori maligne este reprezentat de caracteristicile biologice ale celulei neoplazice. Celulele canceroase sunt foarte active si au nevoie de mai multa energie decat celulele normale. Drept urmare, folosesc mai multa glucoza. Fluorodeoxiglucoza (FDG) este un compus similar cu glucoza. Celula maligna va consuma glucoza radiomarcata in cantitate mare, iar energia emisa va fi detectata de dispozitivul PET cu obtinerea de imagini care evidentiaza locatia radiotrasorului in corp. Celulele canceroase apar ca pete luminoase pe scanarile PET.

In oncologie, marea majoritate a investigatiilor PET/CT se efectueaza cu radiotrasorul 18F-FDG. Doza de radiofarmaceutic administrata este calculata in functie de greutatea corporala, iar scanarea se efectueaza la 60-75 min post-injectare.

In functie de tipul histologic si de stadiul bolii, societatile medicale au elaborat ghiduri internationale care indica pentru fiecare tip de cancer conduita de management si indicatia de a efectua examenul PET-CT. Scanarile PET trebuie interpretate cu atentie deoarece leziuni necanceroase pot arata ca cele maligne. De asemenea, unele tipuri de cancer nu apar la examenul PET.

Exemple de cancere care pot fi evaluate prin PET-CT cu 18F-FDG sunt:

  • Limfoame
  • Cancer de san
  • Cancer pulmonar
  • Cancer colorectal
  • Cancer gastric
  • Cancer esofagian
  • Cancer de pancreas
  • Cancer renal
  • Cancer de prostata
  • Cancere ginecologice
  • Cancer tiroidian
  • Cancere din sfera ORL
  • Cancere cerebrale
  • Carcinom timic
  • Melanom malign
  • Tumori musculo-scheletale
  • Tumori neuroendocrine
  • Tumorile musculo-scheletale
  • Localizarea carcinoamelor oculte la bolnavii cu metastaze cu punct de plecare neprecizat

Alte aplicatii

Modern, PET/CT  castiga teren, dincolo de indicatiile din oncologie. Desi intr-un numar mai restrans, unele afectiuni neurologice si cardiologice pot beneficia de aceste examinari avansate de medicina nucleara:

  • In neurologie: PET-CT permite determinarea metabolismului glucozei in sistemul nervos central si evaluarea unor afectiuni neurologice, ca de exemplu detectarea focarelor epileptice,  diagnosticul si evaluarea in dinamica a diverselor tipuri de dementa sau diagnosticul tumorilor cerebrale.
  • In cardiologie: PET este idicat pentru evaluarea sarcoidozei cardiace si evaluarea zonelor de ischemie miocardica si determinarea viabilitatii muschiului inimii la pacientii cu boala arteriala coronariana sau care au suferit un infarct de miocard acut. De asemenea, ofera informatii valoroase despre zone ale inimii care ar putea beneficia de terapie de revascularizare, ca de exemplu, angioplastie sau interventie chirurgicala de bypass coronarian.
  • Infectii/inflamatii: PET are un rol in diagnosticul si evaluarea diverselor procese de origine infectioasa sau inflamatorie din organism. 

Cum trebuie sa te pregatesti pentru PET-CT? 

Deoarece radioizotopul este un analog de glucoza, pregatirea pentru PET-CT cu glucoza radiomarcata este una speciala.

O serie de factori pot influenta fixarea acestui radiotrasor in tesuturi. De exemplu, practicarea de exercitii fizice (care determina folosirea glucozei la nivelul muschilor), frigul (care creste utilizarea glucozei in grasimea bruna), consumul de alimente, administrarea de insulina sau de medicamente care contin glucoza sau zaharuri inaintea investigatiei pot afecta fixarea radiofarmaceuticului la nivel lezional.

Ca urmare, este esentiala o pregatire corecta inainte de efectuarea investigatiei, fiind obligatorie evitarea eforului fizic si a consumului de alimente cu cel putin 6 ore inaintea testului.  

De asemenea, cu 24 de ore inainte de test se recomanda sa nu consumi nimic care contine cafeina (cafea, ceai, cola si alte bauturi carbogazoase, ciocolata si capsuni, inclusiv produsele etichetate ca fiind decofeinizate si fara cofeina - acestea inca pot contine cantitati mici de cofeina) si anumite medicamente fara prescriptie medicala care contin cafeina. Cofeina afecteaza rezultatele testului. Nu fuma in ziua testului - nicotina poate modifica rezultatul investigarii.

La persoanele care sufera de diabet zaharat un factor important care poate influenta fixarea radiofarmaceuticului este nivelul glicemiei. Cu ajutorul terapiei specifice antidiabetice nivelul glicemiei trebuie mentinut in limite optime pentru a asigura succesul investigatiei PET/CT cu FDG.

Daca trebuie sa faci PET/CT pentru sarcoidoza, va trebui sa urmezi cu strictete o dieta speciala bogata in grasimi si fara carbohidrati cu o zi inainte de test. Vei primi instructiuni in acest sens.

Femeile trebuie sa informeze medicul de medicina nucleara si tehnicianul daca alapteaza sau daca exista vreo posibilitate de a fi insarcinate. Investigatia poate expune un fat in curs de dezvoltare la radiatii si ca urmare trebuie amanata. Deoarece radiotrasorul poate fi transmis copilului prin laptele matern, femeile care alapteaza vor trebui sa foloseasca laptele matern muls inaintea investigatiei sau lapte praf, timp de 24 ore dupa PET, pana cand radiotrasorul va fi eliminat complet din organism.

Poarta haine confortabile, de preferinta fara fermoare sau nasturi metalici, deoarece acestea pot interfera cu imaginea. Lasa bijuteriile acasa sau scoate-le inainte de test.

Soseste la timp la programare si adu cu tine orice investigatii imagistice (CT, IRM, PET/CT)  efectuate anterior, deoarece compararea cu acestea ar putea fi necesara.

Un radiotrasor este comandat special pentru testul tau, astfel incat evita anularea si/sau reprogramarea in ultimul moment. Daca trebuie sa reprogramezi, anunta cu cel putin 48 de ore inainte de ora programarii.

Cum se realizeaza investigatia PET-CT?

Investigatiile sunt efectuate de tehnicianul de medicina nucleara. In timpul scanarii, tehnicianul va sta intr-o camera alaturata. Poti comunica cu acesta prin interfon.

Investigatia este nedureroasa. Daca ti-e frica de spatii inchise, spune-i tehnicianului sau asistentei medicale. Ti se poate administra un medicament care sa te ajute sa te relaxezi.

Scanerul PET/PET-CT este similar cu scanerele CT sau RMN, aratand ca o „gogoasa” uriasa in pozitie verticala. Durata totala a procedurii este de aproximativ 2 ore.

Pasii generali sunt:

  • Ti se va cere sa iti golesti vezica urinara inainte de scanare.
  • Ti se va recolta glicemia (zaharul in sange).
  • Tehnicianul sau o asistenta medicala va introduce intr-o vena de la nivelul bratului materialul radioactiv. Vei simti o usoara intepatura atunci cand ti se introduce acul in vena, asemanator cu ceea ce simti cand ti se recolteaza sange pentru analize.
  • Va trebui sa astepti cat mai relaxat, evitand miscarea si vorbitul, o perioada (in medie 30-60 minute), pentru ca radiotrasorul sa circule prin corp si sa se lege de organul sau leziunea de investigat.
  • Uneori, ti se va dea sa bei o substanta de contrast care sa ajute la imbunatatirea imaginilor de la nivelul tractului digestiv. Ocazional, in functie de afectiunea medicala investigata, ti se poate introduce un cateter (un tub subtire si flexibil) in vezica urinara pentru a ajuta la imbunatatirea calitatii imaginii.
  • Te vei intinde cu fata in sus pe masa echipamentului care gliseaza spre partea scanerului care arata ca o gaura a „gogosii”.
  • In timpul scanarii trebuie sa stai nemiscat, astfel incat sa se obtina imagini cat mai clare. Daca ti se face PET/CT, examenul CT are loc primul (dureaza 3-5 minute), urmat de scanarea PET. Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a finaliza o scanare PET/CT.

In functie de zona examinata, pot fi utilizate teste suplimentare care implica alti trasori sau medicamente. Acest lucru ar putea prelungi durata procedurii la 3 ore. De exemplu, daca se efectueaza un examen PET pentru boala arteriala coronariana, este posibil sa faci o scanare PET atat inainte, cat si dupa exercitii fizice sau inainte si dupa administrarea de medicamente intravenoase care cresc fluxul sanguin catre inima.

Dupa scanare, este posibil sa fie nevoie sa astepti pana cand medicul stabileste daca sunt necesare mai multe imagini pentru a stabili acuratetea si precizia diagnosticului. Uneori, este nevoie sa se realizeze mai multe scanari pentru a clarifica sau a vizualiza mai bine anumite zone sau structuri. Asta nu inseamna neaparat ca a existat o problema cu scanarea sau ca ceva este anormal. Nu ar trebui sa iti provoace ingrijorare.

Iti poti relua activitatile obisnuite imediat dupa investigatie. 

Ce vei experimenta in timpul si dupa procedura? 

Investigatia PET in sine este nedureroasa si cei mai multi pacienti nu resimt niciun disconfort in timpul scanarii.

Cu toate acestea, alti pacienti pot prezenta o usoara durere (senzatia de intepatura) atunci cand li se introduce acul in vena, asemanator cu ceea ce simt cand li se recolteaza sange pentru analize. De asemenea pot avea un disconfort din cauza faptului ca trebuie sa stea nemiscati. Este important ca pacientul sa ramana nemiscat in timpul scanarii pentru a se obtine imagini clare.

Daca ti-e frica de spatiile inchise, s-ar putea sa te simti anxios in timpul scanarii. Ti se poate administra un anxiolitic.

Cantitatea mica de radiotrasor din corpul tau isi va pierde radioactivitatea in timp, prin procesul natural de dezintegrare radioactiva. Un avantaj semnificativ al materialului radioactiv emitator de pozitroni folosit pentru PET este „timpul de injumatatire” foarte scurt, adica timpul necesar izotopului pentru a se dezintegra si a disparea. Trasorul 18-F are un timp de injumatatire de doua ore.

Majoritatea pacientilor trebuie sa astepte aproximativ o ora pentru ca radiofarmaceuticul sa fie absorbit de organism, iar configurarea si scanarea PET/CT pot dura, de asemenea, aproximativ o ora, ceea ce inseamna ca, pana cand un pacient paraseste Departamentul de Medicina Nucleara, izotopul a fost deja redus la jumatate doar datorita descresterii fizice a timpului de injumatatire. De asemenea, radiotrasorul este eliminat si fizic, de obicei prin urina. Bea multa apa pentru a ajuta la eliminarea substantei din organism.

Cantitatea de radiatii este atat de mica incat nu exista riscuri pentru oamenii din jurul tau. Totusi, se recomanda ca 24 de ore dupa testare sa eviti petrecerea unui timp indelungat in imediata apropiere (< 2 metri) a femeilor insarcinate si a copiilor mici (< 5 ani), cum ar fi dormitul peste noapte langa ei. Altfel, iti poti desfasura activitatile zilnice obisnuite in aceeasi casa cu acestia.

Cine interpreteaza rezultatele si cand le poti obtine

Un medic specialist in medicina nucleara va interpreta imaginile si va emite un raport pentru medicul trimitator. Este important sa discuti rezultatul cu medicul tau curant.

Atunci cand faci o investigatie de medicina nucleara in cadrul Departamentului de Medicina Nucleara din Campusul Medical Pallady, medicul iti va elibera rezultatul rapid, in 24-48 de ore, un aspect important mai ales in cazul pacientilor oncologici. De asemenea, programarea pe care ti-o oferim este intr-un timp scurt din momentul solicitarii.

Consultant: Dr. Irina Strugari, medic specialist medicina nucleara, Centru de Medicina Nucleara, Campus Medical Pallady

Surse de informatie:

  • www.radiopaedia.org
  • www.radiologyinfo.org
  • www.news-medical.net
  • www.insideradiology.com.au
  • www.radiology-center.com
  • www.mountsinai.org
  • www.nibib.nih.gov