Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De cand am intrat la menopauza, m-am ingrasat. Exista vreo legatura?

Multe femei se ingrasa in timpul tranzitiei spre menopauza (perioada numita premenopauza) sau la menopauza. Aceasta crestere in greutate este pusa deseori pe seama menopauzei sau a tratamentului hormonal, administrat pentru diferite afectiuni asociate cu menopauza. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze ca menopauza sau terapia hormonala sunt direct responsabile pentru cresterea in greutate.

Varsta si stilul de viata sunt principalii vinovati pentru cresterea in greutate la menopauza. O data cu inaintarea in varsta se pierde masa musculara, femeile devin mai putin active fizic, organismul foloseste mai putine calorii (metabolismul incetineste), favorizand in acest fel acumularea kilogramelor in plus. 

Lipsa exercitiilor fizice, alimentatia nesanatoasa si somnul insuficient, pot contribui la cresterea in greutate odata cu instalarea menopauzei. De asemenea, factorii genetici pot juca un rol important. Daca parintii sau rudele apropiate au  un exces de grasime abdominala, este posibil ca aceasta predispozitie sa se mosteneasca. 

Menopauza afecteaza forma corpului? 

Desi menopauza nu este direct asociata cu cresterea in greutate, poate totusi determina modificari ale compozitiei corpului si poate influenta distributia tesutului adipos (grasimii).  Mai multe studii au aratat ca perimenopauza, independent de varsta, este asociata cu cresterea tesutului adipos la nivelul abdomenului si scaderea masei musculare. Acest lucru sugereaza ca menopauza este implicata in tranzitia de la un corp in forma de para (solduri si coapse mai mari, cu mai multa greutate sub talie), la un corp in forma de mar (talie mai mare si cresterea tesutului adipos la nivelul abdomenului).

Cat de periculoasa este cresterea in greutate la menopauza?  

Indiferent de implicarea varstei si a menopauzei asupra cresterii in greutate si a modificarii compozitiei si formei corpului, din ce in ce multe femei de varsta mijlocie sunt supraponderale si obeze, excesul de greutate crescand riscul de aparitie a multor boli, inclusiv a bolilor cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, osteoartrita si unele tipuri de cancere, de exemplu cancer de san si cancer de colon.

Dincolo de aceste efecte clare asupra sanatatii generale a femeii, supraponderabilitatea si obezitatea tind sa compromita functia sexuala, scad mobilitatea si stima de sine, putand produce si alte consecinte asupra calitatii vietii femeii.

Care este cea mai buna metoda de a preveni cresterea in greutate la menopauza?

Nu exista nicio formula magica pentru prevenirea cresterii in greutate la menopauza, insa respectarea regulilor de baza pentru controlul greutatii corporale este semnificativa:

Miscati-va mai mult.

Activitatea fizica, inclusiv exercitiile aerobice si antrenamentele de forta, va pot ajuta sa scapati de kilogramele in exces si sa va mentineti la o greutate normala. Pe masura ce se dezvolta masa musculara, corpul va folosi caloriile mai eficient, ceea ce va va permite sa va controlati mai usor greutatea. 

Pentru majoritatea adultilor sanatosi, expertii recomanda efectuarea unei activitati fizice moderate, cum ar fi mersul vioi, pentru cel putin 150 de minute pe saptamana sau o activitate aerobica, de tip alergare usoara, timp de cel putin 75 de minute pe saptamana.

In plus, exercitiile de forta sunt recomandate de cel putin doua ori pe saptamana. Daca doriti sa slabiti sau sa atingeti anumite obiective specifice, mai ambitioase, va trebui sa va antrenati mai mult. 

Mancati mai putin.

Pentru a va mentine greutatea pe care o aveti, fara a fi cazul sa slabiti, s-ar putea, ca la varsta de 50 de ani, sa fie nevoie sa consumati cu 200 de calorii pe zi mai putin decat de obicei.

Pentru a reduce caloriile, alegeti mai multe fructe, legume si cereale integrale, in special cele care sunt mai putin procesate si contin mai multe fibre.
In general, o alimentatie bazata pe plante este mai sanatoasa decat alte optiuni. Leguminoasele, nucile, soia, pestele si produsele lactate cu un continut redus de grasimi sunt alegeri bune. Carnea, cum ar fi carnea rosie sau carnea de pasare, trebuie consumata in cantitati limitate. De asemenea, limitati consumul de unt si uleiuri.

Hidratati-va corespunzator.

Consumul de apa ajuta la obtinerea mai rapida a senzatiei de satietate si la accelerarea metabolismului.

Fiti atenti la consumul de zahar.

Zaharul se gaseste in bauturile indulcite, ca de exemplu bauturi racoritoare, sucuri, bauturi energizante, ape aromate, cafea, ceai indulcit; de asemenea se gaseste in fursecuri, placinte, prajituri, gogosi, inghetata, bomboane, dar si in sosuri si semi-preparate.

Limitati alcoolul.

Bauturile alcoolice adauga extra calorii in dieta si cresc riscul de ingrasare.

Cereti ajutor.

Rugati familia sau prietenii sa va sustina in efortul de a manca sanatos si de a creste activitatea fizica. Este mai simplu sa reusesti in echipa decat singur.

Surse:
www.menopause.org  
www.mayoclinic.org 
www.health.harvard.edu 
www.obesityaction.org