Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Extraordinar cum ore de intervenție robotică îți dau ani de viață

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
La o radiografie toracica de control in urma unei infectii cu COVID-19, Andrei a descoperit ca avea o tumora mediastinala gigant, pozitionata dificil. In varsta de 40 de ani, Andrei a ales sa vina din Republica Moldova pentru a fi tratat minim-invaziv, prin abord robotic, in cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgia Robotica din Ponderas Academic Hospital, de Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica.

Pentru ca tumora era pozitionata dificil, interventia ar fi necesitat sternotomie partiala sau totala (taierea sternului). Cu sustinere din partea sotiei si a prietenilor a cautat mai multe solutii chirurgicale si a decis sa faca o operatie robotica, in Romania, pentru a beneficia de toate avantajele chirurgiei toracice minim-invazive la standarde internationale, in cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgia Robotica din Ponderas. Intelegand ca este o operatie complexa, pe care putini medici chirurgi o efectueaza minim-invaziv, definitorii pentru decizia lui au fost experienta vasta si rezultatele doctorului Felix Dobritoiu.

Andrei a fost luat prin surprindere de diagnosticul pe care l-a primit in urma cu cateva luni – tumora mediastinala de mari dimensiuni. Insa intreaga experienta l-a facut sa inteleaga ca este mai puternic decat credea.

“Unul dintre marile avantaje ale chirurgiei robotice este finetea cu care poti face disectii in spatii inguste, dificil de abordat si cu structuri sensibile, cum este mediastinul. Vizualizarea extrem de clara, marita de 10 ori si vederea 3D, in profunzime, a structurilor anatomice de la nivelul mediastinului, precum si gesturile extrem de precise care permit disectia milimetrica, fara lezarea structurilor vitale pe care robotul daVinci le ofera, au facut posibila rezectia completa a tumorii in conditii de maxima siguranta si minima invazie”- a subliniat Dr. Felix Dobritoiu.

Dr. Dobritoiu este Coordonatorul Departamentului de Chirurgie Toracica din Ponderas Academic Hospital. Pregatirea si numarul mare de interventii chirurgicale minim-invazive toracoscopice si robotice efectuate de Dr. Dobritoiu sunt dublate de performanta celui mai avansat sistem de chirurgie robotica din lume – robotul daVinci Xi  - cu care este dotat Centrul de Excelenta in Chirurgia Robotica din Ponderas. Acestea au facut posibila efectuarea unei interventii chirurgicale complexe, care ar fi necesitat sternotomie partiala sau totala, minim-invaziv, cu incizii latero-toracice de 8 mm si o incizie cervicala de aproximativ 5 cm, fara complicatii si cu o recuperare rapida, de doar 72 de ore.

In cadrul singurului Centru de Excelenta in Chirurgia Robotica sunt tratate robotic numeroase patologii, iar acreditarea centrului vine ca o recunoaștere a rezultatelor obținute în urma unui proces riguros de evaluare și se bazează pe experiența medicilor din ultimii 5 ani, care au operat robotic peste 1300 de pacienți si confirma calitatea si siguranta actului medical practicat de echipa multidisciplinara, formata din 8 medici chirurgi cu specializare robotica.

„Investigat pentru COVID, am aflat ca de fapt am o tumora mare in torace”

Andrei, aparent sanatos si fara istoric medical semnificativ, a fost infectat cu SARS-CoV-2, iar pentru ca simtea ca nu respira bine si pentru a exclude o posibila pneumonie, s-a orientat catre investigatii imagistice. Examenul CT toracic a evidentiat la nivel mediastinal (zona dintre cei doi plamani) o formatiune tumorala de mari dimensiuni, situata intre arterele mari mediastinale .

“Am 40 ani, munca de birou, nu fumez, nu sunt bun prieten nici sportul, dar nici cu alcoolul. In familia noastra nu cunosc cazuri de persoane care sa fi avut tumori, boli ereditare sau alte afectiuni. Am fost depistat pozitiv pentru COVID. Boala am tratat-o acasa, fara agravari considerabile, doar cu manifestarile obisnuite: febra, frisoane si dureri de cap. Insa dupa o saptamana a aparut o senzatie ca nu-mi ajunge aerul si ca respir cu dificultate, ca si cand am o greutate pe piept. Pentru a se exclude o posibila pneumonie, am facut un examen CT toracic.

Seara, am primit rezultatul. Surprinzator, nu era vorba de o pneumonie, ci a fost depistata o tumora mare in cutia toracica, cu dimensiunea de 7 centimetri, care parea a fi un timom tip B. Impreuna cu sotia am inceput sa cautam mai multe informatii pe internet pentru a intelege despre ce tip de tumora este vorba. Am discutat cu cativa medici imagisti si toti au confirmat ca la acest moment nu exista alta solutie decat sa ma consult cu un chirurg toracic si ca, din cauza marimii exagerate, indiferent ce tip de tumora ar fi, aceasta trebuie scoasa din organism” - ne spune Andrei despre inceputul neasteptat al calatoriei lui medicale.

Intrebari, cautari si o rezolutie: Dr. Felix Dobritoiu si robotul daVinci Xi

“Informatiile despre metoda de a face interventia imi aratau doua solutii fiabile: fie local, in Republica Moldova – ma adresez la spital si medicii imi vor desface sternul pentru a-mi extrage aceasta tumora.

Avantajul era ca interventia ar fi fost acoperita de asigurarea medicala, insa dezavantajul major ar fi fost o perioada de recuperare indelungata, de cel putin 6 saptamani si necesitatea administrarii de medicamente antialgice puternice. A doua varianta ar fi fost in Turcia, Germania sau Romania, unde se putea face o interventie robotica, minim-invaziva. Avantajul major era o perioada de recuperare mult mai scurta. Bineinteles, dezavantajul ar fi fost riscul de a fi cetatean strain peste hotare in caz de complicatii.
Insa sotia a fost cel mai puternic suporter al meu: a spus ca trebuie sa facem tot posibilul pentru ca operatia sa se faca minim-invaziv, chiar daca ne asumam niste costuri si niste riscuri aditionale.

Am inceput sa studiez ce spitale fac acest gen de interventiii, cat de des si sa citesc mai mult despre chirurgii care opereaza cu robotul daVinci, inclusiv in Romania. Prietenii mei deja incepusera discutii cu spitale din alte tari. Mai pe scurt – zile grele si “negre” pentru mine si sotie, pline de stres - ce facem si unde ma duc?” – povesteste in continuare Andrei.

Experienta inseamna rezultate mai bune

„Citind diverse articole vedeam adeseori interventii robotice, dar toate erau pentru tumori de marimi mici, incomparabile cu ceea ce aveam eu. Insa mi-a atras atentia un articol unde era mentionat Dr. Felix Dobritoiu, care avea in experienta sa operatii pentru tumori de marimi similare si avea publicate mai multe cazuri operate, unele chiar la copii in varsta de cateva luni. Dupa 3 zile de stres si cautari, intr-o zi de duminica m-am decis si i-am scris un mesaj domnului doctor Dobritoiu, daca are posibilitatea si dorinta de a ma consulta. Asteptand un raspuns in urmatoarele zile, mare mi-a fost surprinderea ca medicul a raspuns in mai putin de 2 ore, spunandu-mi sa ma programez la Ponderas Academic Hospital din Bucuresti, ceea ce am si facut. Chiar de la prima consultatie, am fost impresionat de stilul de comunicare al domnului Dr. Dobritoiu: am simtit siguranta si profesionalism. Am simtit ca sunt pe “maini bune”. Avand doar informatia primara, primita de la medicii din Moldova, Dr. Dobritoiu a sugerat ca nu pare a fi timom tip B. Pentru a avea mai multa claritate, am facut mai multe investigatii, inclusiv punctia biopsie, care a sugerat ca este o “gusa tiroidiana plonjanta”. In Moldova am continuat investigatiile la un medic specialist endocrinolog si s-a stabilit diagnosticul final de “gusa ectopica”. Avand acum siguranta ca este o tumora benigna, cu material tiroid, am programat interventia” - ne-a spus Andrei.

Rezectia tiroidei ectopice voluminoase printr-un abord combinat cervical si robotic

Formatiunea voluminoasa de 7 centimetri se intindea de la stern la coloana vertebrala, deplasand spre dreapta traheea si esofagul si era pozitionata intre arterele mari mediastinale, ceea ce facea dificil accesul si extirparea acesteia in conditii de siguranta. Investigatiile au aratat ca tumora era o tiroida ectopica mediastinala  nefunctionala, distincta de glanda tiroida normala, ceea ce reprezinta o anomalie extrem de rara, in literatura de specialitate fiind descrise doar cateva cazuri. Din cauza dimensiunilor mari, tiroida ectopica mediastinala trebuia rezecata, cu pastrarea pe loc a tiroidei cervicale normale.

“De la inceput, domnul doctor Dobritoiu m-a informat ca amplasarea tumorii mediastinale este foarte “incomoda” si ca va fi dificil sa ajunga la ea. Se va incerca ca operatia sa se faca minim-invaziv robotic. Insa daca vor aparea complicatii care ar putea sa-mi puna viata in pericol, atunci vor fi nevoiti sa imi desfaca sternul si sa ma opereze in varianta clasica” – Andrei, pacient operat robotic.   
In mod clasic, pentru a maximiza expunerea larga a cavitatii toracice, o astfel de operatie s-ar fi facut prin taierea sternului (sternotomie mediana), ceea ce ar fi insemnat o serie de dezavantaje majore pentru pacient si, in special, o recuperare dificila si indelungata.

Pe de alta parte, anatomia rigida a mediastinului este o conditie ideala pentru chirurgia robotica. Robotul daVinci ii permite chirurgului toracic sa efectueze manevre fine si precise, astfel incat sa faca rezectii complete si sigure in spatii inguste, cu structuri vasculare si nervoase vulnerabile. In plus, chirurgia robotica are avantaje importante pentru pacient: sangerare intra-operatorie minima, spitalizare de scurta durata, durere redusa, usor controlabila cu medicatie antialgica si recuperare rapida.

„Am decis sa excizam tumora mediastinala voluminoasa prin abord mixt, robotic toracic si cervical, pentru ca tiroida pacientului era functionala, mare si pozitionata mult in torace si trebuia pastrata pe loc. Era imposibil un abord doar cervical, pentru care ar fi fost necesara sternotomia totala sau partiala. Abordul robotic a permis disectia partii toracice a tumorii de pe toate formatiunile din mediastin: nervii frenic si vag stangi, trunchiul venos brahiocefalic stang cu vena timica si mamara stanga, crosa aortei cu trunchiul brahiocefalic arterial, artera carotida comuna stanga si subclavia arteriala stanga. Polul superior al tumorii a fost disecat printr-o incizie cervicala de aproximativ 5 cm, pe unde a fost extrasa in intregime leziunea tumorala, glanda tiroida normala fiind pastrata pe loc. Intreaga interventie chirurgicala a decurs fara niciun incident, iar sangerarea intraoperatorie a fost minima. Toate acestea au facut ca pacientul sa poata fi externat in dimineata zilei 3 postoperator, in conditii foarte bune, cu dureri toracice minime” - a mentionat Dr. Felix Dobritoiu.
Examenul histopatologic a confirmat ca masa mediastinala era formata din tesut tiroidian normal, ceea ce corespunde cu diagnosticul de tiroida ectopica.

Esti mai puternic decat crezi!

“Cu toate ca interventia a durat 6 ore, totul a decurs foarte bine si nu a fost nevoie sa se desfaca sternul, ceea ce pentru mine a insemnat o recuperare mai putin dureroasa si rapida.
Le multumesc tuturor, in special domnului Dr. Felix Dobritoiu si echipei medicale Ponderas, care au fost alaturi de mine la fiecare pas. De nepretuit a fost si suportul familiei si colegilor mei, care m-au sutinut si m-au incurajat sa fiu atent la sanatatea mea in aceasta perioada. Gratie profesionalismului si suportului acestor medici, tumora a fost indepartata in siguranta” - incheie Andrei.

Afla mai multe despre tiroida ectopica mediastinala.

Surse de informatie:

www.ncbi.nlm.nih.gov
www.jmedicalcasereports.biomedcentral.com
www.annalsthoracicsurgery.org
www.surgeryresearchjournal.com
www.ctsnet.org
www.shc.amegroups.com
www.bmcresnotes.biomedcentral.com

Consultant: Dr. Felix Dobritoiu, medic specialist chirurgie toracica, Ponderas Academic Hospital

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.