Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Testarea intolerantei la lactoza prin testul hidrogenului in aerul expirat

Testarea intolerantei la lactoza prin testul hidrogenului in aerul expirat

Intoleranta la lactoza apare atunci cand organismul nu poate digera lactoza, un carbohidrat din lapte. In cadrul acestei boli, intestinul subtire nu produce in cantitate suficienta o enzima digestiva denumita lactaza, care are rolul de a metaboliza lactoza.

Dr. Oana Bucur, medic specialist medicina interna si gastroenterologie in cadrul Campus Medical Iasi, ne ofera informatii despre testul hidrogenului in aerul expirat.

Simptome

Daca prezinti intoleranta la lactoza, dupa o masa la care ai consumat lapte sau derivate din lapte, te confrunti cu simptome precum balonare, scaune diareice, greata, flatulenta.

Tratament

Nu exista un tratament specific pentru intoleranta la lactoza, insa poti gestiona simptomele prin evitarea sau reducerea consumului acelor alimente care contin lactoza: lapte, branza, iaurt, inghetata, ciocolata cu lapte, smantana.

Testarea hidrogenului in aerul expirat

Daca crezi ca esti intolerant la lactoza, fa-ti o programare la un medic de medicina de familie, medicina interna, gastroenterologie sau alergologice. Ulterior, vei fi indrumat pentru testare si diagnosticare. Daca suspectezi intoleranta la lactoza in cazul copilului, adreseaza-te pediatrului, care iti va explica ce ai de facut in continuare.

Diagnosticul poate fi stabilit in urma testarii hidrogenului in aerul expirat.

Testul presupune o minima pregatire prealabila:

  • Cu 24 de ore inainte trebuie evitate alimentele care se digera incet, precum fasolea, mazarea, lintea.
  • Cu 12 ore inainte nu trebuie consumat niciun fel de aliment si este interzis consumul de alcool. Este permisa doar apa.

Cum decurge testarea propriu-zisa?

Este o procedura simpla care se efectueaza in cabinetul medicului:

  • Se face dimineata, pe nemancate (pe stomacul gol)
  • Asistenta te va ruga sa sufli intr-un aparat care va masura cantitatea bazala de hidrogen, apoi vei bea o solutie care contine lactoza si vei urmari aparitia simptomelor
  • Conform protocolului, la interval de 15-30 minute, vei sulfa din nou in aparat.

Testarea dureaza 2 ore. La finalul acesteia, medicul va interpreta rezultatul si va pune diagnosticul. Testul poate fi efectuat atat copiilor, cat si femeilor insarcinate, fara precautii speciale.

Poate te intereseaza sa citesti si despre :

Intoleranta la lactoza: 8 intrebari frecvente

5 semne care iti spun ca copilul tau are intoleranta la lactoza

Alergia la lapte