Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alergia la laptele de vaca

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Alergia la laptele de vaca

Alergia la laptele de vaca este una dintre cele mai frecvente alergii la varstele mici, afectand aproape 2-7,5 % dintre copiii cu varste de pana in 5 ani. Apare dupa cateva minute dupa ingestia de lapte sau de derivate lactate si doar in cazuri rare, dupa 2-3 zile de la administrarea alimentului, situatie in care relatia de tip cauza-efect nu este atat de evidenta, necesitand investigatii suplimentare.

Laptele de vaca contine grasimi, un zahar numit lactoza si proteine. Proteinele sunt responsabile de aparitia fenomenelor alergice, printr-un mecanism de hipersensibilizare in care sistemul imunitar considera proteinele din lapte ca fiind “inamice” si fabrica anticorpi sau celule cu memorie impotriva lor, cu declansarea unui “razboi” imun si inflamarea mucoasei respective. Proteinele responsabile de aparitia tabloului de alergie sunt: cazeina alfa si beta lactoglobulina.

Nu toate reactiile la lapte sunt datorate alergiei la laptele de vaca!

Exista si intoleranta la lapte, cauzata de lipsa unei enzime, lactaza, care ajuta la digestia lactozei din lapte. Pot exista deficite genetice sau dobandite ale acestei enzime. Cantitatile mici de lapte, iaurtul si branzeturile sunt in general destul de bine tolerate.

Manifestarile sunt dominant digestive, cu diaree, varsaturi, dureri abdominale si balonare.

Intoleranta poate afecta adultii si copiii, dar frecvent apare dupa varsta de 3-4 ani. Ea apare secundar dupa inflamatii ale mucoasei intestinale, ca de exemplu dupa gastroenterite, dupa chirurgia tubului digestiv sau dupa unele medicamente.

Intoleranta poate fi diagnosticata prin teste de sange, de scaun sau prin determinarea hidrogenului din aerul respirat 

Cum se manifesta alergia la laptele de vaca?

Manifestarile de alergie pot varia de la eruptii cutanate de tipul eritemului, al urticariei sau al eczemei din cadrul dermatitei atopice, la angioedem, inclusiv cu localizare de gravitate - limba, glota, criza de astm sau socul anafilactic, in cazuri foarte rare. Tabloul apare in general dupa cateva minute dupa ingerarea de lapte si derivate. Se citeaza si cazuri rare de manifestari localizate excusiv in sfera ORL sau respiratorie - otite medii seroase recurente, accese de tuse seaca sau crize tipice de astm, fara alte manifestari pe tegumente sau digestive.

Cum se diagnosticheaza alergia la laptele de vaca?

Diagnosticul se face prin testare cutanata si /sau serologica, aceasta din urma putand determina anticorpii specifici din clasa IgE fata de fiecare dintre cele 3 proteine sensibilizante din laptele de vaca. Exista reactivitate incrucisata intre laptele de vaca, cel de oaie, capra, magarita si iapa.

Daca testarea cutanata si cea serologica nu sunt concludente, dar istoricul este tipic de alergie, se efectueaza testul de provocare orala, de preferinta dublu orb placebo controlat. Acesta reprezinta standardul de aur si este efectuat cu spitalizarea pacientului si monitorizarea de specialitate pana la 72 de ore.

Pentru tipul de reactie tardiva, ce poate aparea pana la 2-3 zile de la contactul cu laptele, se poate folosi patch testul, care este o metoda inca in curs de standardizare.

Cum se trateaza alergia la laptele de vaca?

Cel mai eficient tratament este evitarea completa a expunerii la lapte si derivati pe o perioada variabila de timp, in functie de severitatea simptomelor initiale de alergie. Se poate ajunge si pana la 2 ani de evictiune, dar sunt rare cazurile in care alergia se perpetueaza si in viata adulta. In locul laptelui de vaca se pot folosi formule partial sau total hidrolizate, laptele de soia sau de orez, precum si branza tofu.

Pentru amendarea semnelor si simptomelor de alergie se pot administra antihistaminice, in doze adecvate varstei si greutatii copilului.

Exista si posibilitatea, ca dupa varsta de 4-5 ani, cand sistemul imunitar s-a maturat suficient incat sa tina minte “lectia”, sa se faca o desensibilizare la laptele de vaca.

Cum cel mai bun tratament este insa preventia, recomandam alaptarea la san, iar daca in familie exista istoric de boli alergice, recomandam o diversificare a dietei mai lenta si sub supraveghere medicala.

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie