Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Intoleranta la lactoza – 8 intrebari frecvente

Articol de Dr. Simona Grigoruta Medic primar Gastroenterologie
Intoleranta la lactoza – 8 intrebari frecvente

Intoleranta la lactoza, respectiv la lapte si la alimentele derivate din lapte, constituie una dintre cele mai frecvente forme de intoleranta alimentara.

Lactoza este o valoroasa sursa de energie. Aceasta ajuta organismul uman sa absoarba un numar de minerale, precum calciul sau magneziul. Lactoza se gaseste in laptele tuturor mamiferelor, inclusiv in acela de vaca, oaie, capra, si in compozitia multor alimente, precum smantana, branza, iaurtul, unii biscuiti, ciocolata sau produse pe baza de cereale, pentru micul dejun.

De ce apare intoleranta la lactoza?

Intoleranta la lactoza este cea mai raspandita forma de deficit enzimatic intestinal. Enzima deficitara este lactaza, care este situata la nivelul marginii in perie din mucoasa intestinului subtire si are rolul de a produce hidroliza lactozei pana la glucoza si galactoza. Deficitul acestei enzime intestinale poate fi consecinta unei injurii a mucoasei intestinale sau cel mai adesea a reducerii expresiei unei gene implicate in sinteza acestei enzime.

Cu toate acestea intoleranta la produsele din lapte nu este insa intotdeauna rezultatul unei deficit de lactaza!

Lactoza care nu este digerata pana la galactoza si glucoza in intestinul subtire, trece in colon unde este fermentata sub influenta bacteriilor de la acest nivel si transformata in acizi grasi cu lant scurt si hidrogen, iar acesta este un mecanism prin care adultii cu un nivel scazut al lactazei intestinale se pot adapta la ingestia de produse alimentare continand lactoza. Acizii grasi cu lant scurt sunt absorbiti de catre mucoasa colonului pentru care constituie o sursa de energie.

Cat de frecventa este intoleranta la lactoza?

Desi intoleranta la lactoza poate afecta pe oricine, incidenta acestei afectiuni prezinta o mare variabilitate geografica si etnica: peste 90% prevalenta in unele zone din estul Asiei, 65-75% in Africa si in randul afro-americanilor, 80-95% in randul nativilor americani si intre 7-20% in randul populatiei albe europene si americane. Incidenta cea mai mica se regaseste in tarile din Nordul Europei.

Care sunt simptomele intolerantei la lactoza?

La pacientii cu intoleranta la lactoza, ingestia de lapte sau produse derivate poate induce:

  • dureri abdominale colicative (indeosebi periombilicale sau in etajul abdominal inferior)
  • balonare
  • distensie abdominala, discomfort abdominal
  • diaree
  • varsaturi (survin indeosebi la adolescenti)

Exista o mare variabilitate a simptomelor printre pacientii cu intoleranta la lactoza ce este influentata de aportul de grasimi ingerat odata cu alimentele  continand lactoza, de timpul de evacuare a stomacului, de sensibilitatea individuala la distensia intestinului, de tranzitul intestinal si de adaptarea florei intestinale care poate reduce incidenta si severitatea simptomelor dupa o incarcare cu lactoza.

Ce tipuri de intoleranta la lactoza exista?

Intoleranta la lactoza poate fi primara (congenitala, legata de prematuritate si determinata de factori etnici sau rasiali) sau poate fi secundara.

Intoleranta congenitala la lactoza este o afectiune rara cu transmitere autosomal recesiva cel mai frecvent intalnita in populatia finlandeza. Se caracterizeaza prin absenta completa a enzimei lactaza in mucoasa intestinala si se manifesta de la nastere prin diaree.

Deficienta de lactaza legata de prematuritate: copiii nascuti prematuri intre saptamana 28-32 de sarcina prezinta o activitate redusa a lactazei si in cazul in care colonul nu poate absorbi lactoza ajunsa la acest nivel pot dezvolta diaree si malnutritie.

Intoleranta primara la lactoza determinata de factori etnici sau rasiali: rezulta ca urmare a reducerii variabile, fiziologice progresive, odata cu varsta, a activitatii lactazei din celulele mucoasei intestinale, incepand cu varsta de aproximativ 5 ani insa se poate inregistra si un debut tardiv, practic la orice varsta. Aceasta reducere caracteristica este mai frecvent intalnita la populatia asiatica, africana si afro-americana. Majoritatea populatiei albe, indeosebi din Nordul Europei pastreaza un nivel crescut al lactazei si la varsta adulta iar aceasta persistenta a lactazei are o conditionare genetica autosomal dominanta. Momentul si rata de reducere a nivelului de lactaza sunt determinate genetic, prin existenta unui polimorfism T/C in pozitia 13910 a genei lactazei care conditioneaza cantitatea de lactaza din intestin. Prin analiza acestui polimorfism s-a depistat o varianta genetica asociata cu lipsa de persistenta a lactazei la adult.  Nu in toate cazurile deficitul de lactaza este insotit de manifestari clinice.

Activitatea lactazei este normala la toti copiii sanatosi indiferent de rasa sau etnie pana in apropierea varstei de 5 ani. Astfel detectia unei intolerante la lactoza inaintea acestei varste indica cel mai adesea o afectiune a mucoasei intestinale sau un fenomen de poluare bacteriana.

Intoleranta la lactoza poate fi secundara unei afectiuni a mucoasei intestinale:

  • giardioza intestinala
  • boala celiaca (intoleranta la gluten)
  • boala Crohn
  • fenomenului de poluare bacteriana in care se produce o proliferare exagerata a  bacteriilor in lumenul digestiv
  • enteritele radice
  • enteritele de cauza medicamentoasa

In cazul deficitului secundar de lactaza, acesta se manifesta temporar si este reversibil dupa regenerarea epiteliului intestinal.

Exista teste pentru evaluarea intolerantei la lactoza?

Termenul de malabsorbtie a lactozei este in general rezervat acelor pacienti ce dezvolta simptome tipice dupa ingestia unei cantitati de lactoza si la care malabsortia lactozei a fost confirmata prin unul din urmatoarele teste:

Testul de absorbtie a lactozei (sau testul de toleranta la lactoza)

Pacientul bea un lichid ce contine 50 g lactoza (respectiv 2g/kgc la copii) iar nivelul glicemiei se determina la 0, 60 si 120 minute dupa ingestia lichidului. Daca acesta nu este in crestere si pacientul dezvolta simptomele tipice descrise, se poate deduce ca organismul nu a reusit sa digere lactoza si ca exista asadar intoleranta la lactoza.

Exista insa rezultate fals negative sau fals pozitive ale acestui test ce trebuie interpretat de catre medicul curant!  

Testul de malabsortie a lactozei (sau testul hidrogenului in aerul expirat)

Este un test simplu, noninvaziv cu o sensibilitate si specificitate superioare testului de absorbtie a lactozei.

Pacientul bea dupa o perioada de repaus digestiv un lichid cu continut de lactoza dupa care se masoara cantitatea de hidrogen din aerul expirat la intervale de 30 minute timp de 3 ore. In mod normal, ar trebui sa fie detectata o cantitate relativ mica de hidrogen. Daca lactoza nu este asimilata, aceasta ajunge sa fermenteze, la nivelul intestinului, iar cantitatea de hidrogen eliminata este mai mare.

Si acest test poate avea rezultate fals pozitive sau fals negative.

Testul genetic

Testul genetic pentru intoleranta la lactoza este o alternativa foarte simpla pentru pacient. Acesta nu este influentat de momentul recoltarii sau de bolile asociate iar bolnavul nu trebuie sa fie incarcat cu lactoza. Permite diferentierea intre intoleranta primara si cea secundara la lactoza prin analiza polimorfismului T/C in pozitia 13910 a genei lactazei.

Prin determinarea genotipului C/T se poate stabili predispozitia genetica pentru intoleranta la lactoza:

  • Genotip – 13910 C/C (homozigot): predispozitie genetica clara pentru intoleranta la lactoza.
  • Genotip – 13910 T/C (heterozigot): rareori se asociaza cu o intoleranta primara, adesea compensata; simptomele sunt usoare.
  • Genotip – 13910 T/T (homozigot): nu exista o predispozitie genetica pentru intoleranta la lactoza.

Cum se trateaza intoleranta la lactoza?

Tratamentul este diferentiat in functie de severitatea simptomelor digestive. Principiile de baza sunt reprezentate de:

  • Reducerea aportului de lactate
  • Suplimentarea alimentatiei cu alti nutrienti bogati in proteine, calciu si vitamina D
  • Administrarea de suplimente enzimatice

Cum se reduce cantitatea de produse lactate din alimentatie?

O dieta complet fara lactoza nu este obligatorie decat pentru o perioada limitata de timp pentru a demonstra specificitatea diagnosticului. Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza pot consuma cantitati mici de lactoza (

Iaurtul congelat nu este bine tolerat din cauza ca enzimele microbiene sunt inactivate la temperaturi scazute.

Anumite medicamente pot contine lactoza! Majoritatea pacientilor cu intoleranta la lactoza tolereaza in general aceste mici cantitati de lactoza.

Este necesara suplimentarea aportului de calciu si vitamina D?

Reducerea aportului de lapte si produse derivate din lapte poate conduce la o reducere a aportului de calciu cu risc consecutiv de osteoporoza si de fracturi.

Se recomanda o doza suplimentara de calciu particularizata in functie de sexul si varsta pacientului, monitorizarea nivelului seric al vitaminei D si suplimentarea atunci cand este cazul.

Daca prezinti simptome digestive si banuiesti o intoleranta la lactoza adreseaza-te medicului gastroenterolog caruia ii poti pune intrebari si de la care poti obtine informatiile medicale necesare. Eliminarea produselor lactate din dieta zilnica fara consiliere medicala poate duce la dezechilibre ale organismului!

Text: Dr. Simona Grigoruta, Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicina Interna, Doctor in Medicina