Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 34

Copilul tau: cresc unghiile de la degete

In saptamana 34 de sarcina sau dupa 32 de saptamani de la conceptie, unghiile au ajuns la varful degetelor. Daca inca nu ai inceput sa-i vorbesti, acum poate fi un moment bun, deoarece in aceasta saptamana auzul lui va fi complet dezvoltat. Stratul de tesut adipos s-a format si ii da acel aspect dolofan. In ultimele cateva saptamani am discutat despre stratul de tesut gras care a inceput sa se formeze, aceasta fiind o parte importanta a dezvoltarii deoarece acest tesut il va ajuta sa-si regleze temperatura dupa nastere. Pielea a devenit si mai neteda, iar stratul de vernix caseosa s-a ingrosat.

Sistemul nervos central si plamanii continua sa se maturizeze. Daca te sperie gandul privind nasterea prematura, este bine sa stii ca bebelusii nascuti intre saptamanile 34-37 care nu au alte probleme de sanatate, in general, se vor comporta bine. Vor avea nevoie sa stea un timp scurt in sectia de terapie intensiva nou-nascuti si vor avea cateva probleme de sanatate de scurta durata, insa pe termen lung se vor dezvolta la fel ca nou-nascutii la termen.

Copilul masoara 45 cm de la crestet la calcai si cantareste aproape 2.2 kg, fiind de marimea unui pepene galben mic.

Partea superioara a uterului poatete fi palpata acum la aproximativ 14 centimetri deasupra ombilicului. Este important sa retii ca sarcina fiecarei femei este diferita, astfel incat masuratorile pot sa nu fie identice pentru fiecare. Cel mai important lucru este ca uterul sa creasca la o rata constanta.

In mod normal volumul de lichid amniotic creste odata cu cresterea fatului, ajungand la o valoare maxima in jurul saptamanilor 34-36 de sarcina, dupa care se reduce treptat pana in apropierea nasterii. In saptamana 37 de sarcina cantitatea de lichid amniotic incepe sa descreasca pentru a permite mai mult spatiu pentru copil. Lichidul amniotic este reabsorbit de corpul tau, ceea ce va creste spatiul pe care il are la dispozitie copilul pentru a se misca. Vei incepe sa simti diferit miscarile copilului.

Ombilicul a devenit proeminent si este extrem de sensibil. In acest caz poate fi de folos sa-l acoperi cu un plasture.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Saptamana trecuta am vorbit despre epiziotomie care inseamna incizia perineului – tesutul dintre deschiderea vaginului si anus - si a peretelui vaginal posterior efectuata in faza a doua a nasterii de catre medicul obstetrician cu scopul de a largi deschiderea vaginului, facilitand astfel degajarea fatului.

Astazi indicatiile pentru epiziotomie au fost restranse, aceasta procedura fiind inlocuita cu diverse tehnici care ajuta la prevenirea rupturii perineale. Una din cele mai bune metode pentru a evita epiziotomia si a te pregati de nastere este masajul perineului. Multi medici ar putea sa-ti recomande sa incepi practicarea lui din sptamana 34 de sarcina.

Incepe prin a te spala riguros pe maini cu apa calda si sapun si asigura-te ca unghiile sunt taiate.  Apoi introdu degetul mare pe care ai pus un lubrifiant in interiorul vaginului si exercita timp de 1-2 minute o presiune pe peretele posterior al acestuia si maseaza usor partea inferioara a vaginului. Repeta masajul o data pe zi timp de 10 minute, pana in momentul nasterii.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Probabil ca deja ai invatat cate ceva despre travaliu si nastere la cursul de pregatire. Este important sa recunosti care sunt semnele ca travaliul a inceput si sa stii cand trebuie sa mergi de urgenta la spital.

Nasterea unui copil este o experienta minunata si unica. Insa nici o nastere nu seamana cu alta, astfel incat nu putem sa-ti spunem cum va decurge nasterea copilului tau. Putem insa sa-ti explicam care sunt stadiile prin care o sa treci in timpul travaliului si la ce sa te astepti in general, iar asta te va ajuta sa te relaxezi si sa participi atunci cand este necesar. Fiecare travaliu este diferit si exista o variatie considerabila privind durata lui. In medie, travaliul dureaza aproximativ 10-20 ore la prima nastere, insa pentru anumite femei poate fi chiar mai lung. In general travaliul progreseaza mult mai rapid la femeile care au mai nascut vaginal inainte.

Travaliul este impartit in 3 stadii in care se produc anumite schimbari la nivelul organismului tau. Uterul se contracta si se relaxeaza la intervale regulate, ceea ce determina ca abdomenul tau sa se intareasca, iar apoi sa devina moale. Acestea sunt contractiile, care fac ca cervixul sa se stearga treptat, astfel incat sa se deschida cat mai mult (se dilata). Contractiile ajuta copilul sa se deplaseaze cat mai adanc la nivelul pelvisului si apoi in vagin.

Primul stadiu: incepe la debutul travaliului adevarat si dureaza pana cand cervixul se dilata complet pana la 10 cm. Acest stadiu se imparte in doua faze:

  • Faza lenta: cervixul se scurteaza treptat (se subtiaza)  si se dilata (se deschide)
  • Faza activa: cervixul incepe sa se dilate mult mai rapid, contractiile sunt mai lungi, mai puternice si se succed la intervale mai scurte. In mod normal, trebuie sa pleci catre spital de indata ce ai intrat in faza activa, adica atunci cand contractiile sunt la aproximativ 5 minute.

Al doilea stadiu: incepe in momentul in care esti dilatata complet si continua pana se naste copilul. Mai este numit si stadiul de „impingere”.

Al treilea stadiu: incepe dupa nasterea copilului si se termina cand placenta este expulzata. Este cel mai scurt stadiu si dureaza frecvent intre 5-30 minute.

Este sigur sa zugravesc camera copilului daca sunt insarcinata?

Nu sunt studii care sa documenteze efectele vopselurilor asupra sarcinii si copilului. Se presupune ca vopsitul si zugravitul casei implica un nivel foarte mic de expunere. Recomandarea este de a evita vopselurile pe baza de ulei, plumb si mercur. De asemenea, este bine sa reduci expunerea la vopselurile cu latex care contin etilenglicol si produse biocide. Roaga pe altcineva sa faca asta in locul tau.

Daca totusi esti nerabdatoare sa aranjezi camera copilului tau, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Protejeaza-ti pielea purtand pantaloni lungi, bluze cu maneca lunga si manusi
  • Asigura-te ca ventilezi adecvat camera si casa - tine ferestrele deschise si foloseste un ventilator
  • Limiteaza timpul cat stai in acel mediu. Fa pauze dese si iesi la aer curat
  • Pastreaza mancarea si bauturile departe de locul in care tii solventii si alte substante chimice, astfel incat sa nu le consumi accidental

Sfaturi pentru tata

Un lucru folositor pentru sotia ta ar fi s-o ajuti sa faca masajul perineal. Acest tip de masaj ajuta la intinderea muschilor perineului, ceea ce va preveni practicarea epiziotomiei. Masajul perineal nu este un act sexual, ci un exercitiu care va face ca travaliul sa fie mai usor. Cere-i medicului obstetrician sa-ti explice care sunt instructiunile specifice pentru a practica un masaj eficient si in siguranta. Impreuna cu partenera ta, stabiliti un anumit moment al zilei cand ati putea sa faceti aceste exercitii, de cateva ori pe saptamana, pana in momentul travaliului.