Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 5

Aceasta saptamana este importanta atat pentru tine, cat si pentru copilul tau. Tocmai ai constatat ca ti-a intarziat menstruatia si curand vei incepe sa simti primele simptome de sarcina. In acelasi timp, copilul tau, acum denumit oficial embrion, incepe sa capete o forma distincta. Creierul lui, maduva spinarii, inima si alte organe incep sa se formeze.

Copilul tau: incepe perioada embrionara

Saptamana 5 de sarcina sau a treia saptamana de la fecundare marcheaza inceputul perioadei embrionare care dureaza pana in saptamana 10 de sarcina. In acest interval de timp creierul, maduva spinarii, inima si alte organe incep sa se formeze si in consecinta aceasta este perioada cand copilul este cel mai vulnerabil la orice ar putea interfera cu dezvoltarea lui.

Exista trei staturi care formeaza embrionul: ectodermul, mezodermul si endodermul.

  • Ectodermul va deveni sistemul nervos, pielea, parul, unghiile, glandele mamare, glandele salivare si smaltul dintilor.
  • Din mezoderm se vor forma inima, sistemul circulator, scheletul, tesutul conjunctiv, sangele, sistemul urogenital si muschii.
  • Endodermul se va transforma in plamani si tubul digestiv, ficat, pancreas si glanda tiroida.

De asemenea, a inceput sa se formeze placenta care produce anumiti hormoni importanti pentru sarcina, inclusiv HCG.

Copilul se aseamana mai degraba cu un mormoloc, decat cu o fiinta umana. Este inca foarte mic si la sfarsitul acestei saptamani va fi de dimensiunea unei seminte de mustar, masurand aproape 3 milimetri in lungime. La acest moment, lungimea copilului se masoara de la crestetul capului la sezut (lungime vertex-coccis). Aceasta masuratoare se va folosi pana in saptamana 20, cand se va schimba cu lungimea vertex-calcai.

Corpul tau

Desi pentru cei din jur nu sunt mofificari vizibile, este posibil sa observi ca au aparut anumite simptome de sarcina mai putin placute.

In plus fata de absenta menstruatiei, simptomele timpurii de sarcina sunt:

  • Greata cu sau fara varsaturi. Desi sunt numite si greturi “matinale”, acestea pot apare oricand in timpul zilei sau noptii si incep la aproximativ trei saptamani dupa conceptie. Greata apare ca urmare a cresterii rapide a concentratiei de estrogen si progesteron care determina stomacul sa elimine mai lent alimentele. In plus, femeile insarcinate au un simt al mirosului mai accentuat, astfel incat mirosuri diverse, cum ar fi cel de mancare gatita, parfum sau fumul de tigara, le-ar putea provoca senzatia de voma.
  • Sani sensibili si mariti de volum. Sanii tai pot fi unul din primele semne ca esti insarcinata. Chiar dupa doua sau trei saptamani de la conceptie, modificarile hormonale pot face ca sanii sa devina sensibili sau chiar durerosi si sa-i simti mai plini si grei.
  • Nevoia de a urina mai des. Vei avea nevoie sa mergi la toaleta mult mai des, in special noaptea.
  • Oboseala. Ca urmare a cresterii nivelului hormonului progesteron, oboseala este unul din simptomele frecvente la inceputul sarcinii. In egala masura, efectele combinate ale scaderii nivelului de glucoza in sange, tensiunea arteriala scazuta si cresterea productiei de sange, toate fac sa te simti vlaguita de energie.
  • Aversiunea sau, din contra, pofta pentru anumite alimente.  Atunci cand esti insarcinata, poti descoperi ca aroma de cafea sau mirosul alimentelor prajite te fac sa strambi din nas. Pe de alta parte, poti avea pofte pentru anumite mancaruri. Si toate astea se intampla din cauza modificarilor hormonale, mai ales in primul trimestru de sarcina, cand acestea sunt mult mai accentuate.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Ingrijirea prenatala este o parte importanta a unei sarcini sanatoase. In primul trimestru de sarcina medicul te va consulta, vei face o serie de analize de sange si vei discuta despre dieta, activitatea fizica, sex si alte aspecte ale stilului de viata. Daca inca nu ai programat prima consultatie la medicul ginecolog, acum este momentul sa faci asta.

Probabil ca te intrebi cum sa-ti alegi medicul care te va insoti pe durata celor 9 luni. Dificultatea in a alege un medic este cu atat mai mare cand este vorba de medicul obstetrician, datorita acestui tip particular de ingrijire. Un obstetrician, pentru a avea o relatie adecvata cu viitoarea mama (si cu tatal!) trebuie sa fie capabil sa stabileasca o tripla relatie: cu mama, copilul si starea de inter-relatie dintre mama si fat. Exista boli care apartin doar mamei, afectiuni specifice fatului si, foarte interesant, conditii medicale ale mamei si fatului impreuna.  Femeia insarcinata doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul ei si de obicei va sti inca de la prima intalnire daca acela va fi medicul ei obstetrician. Dincolo de toate examenele pe care le da, medicul obstetrician va trebui sa treaca examenul instinctului matern.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

robabil ca te intrebi cat ar trebui sa castigi in greutate in timpul sarcinii. Specialistii recomanda o crestere intre 11-16 kilograme pentru femeile care aveau o greutate normala inainte de a ramane gravide. Cele subponderale ar trebui sa castige in greutate in medie 15.5 kilograme, in timp ce femeile supraponderale aproximativ 9 kilograme. Afla mai multe informatii despre greutatea in sarcina.

Daca ai greturi de sarcina, aici vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute sa te simti mai bine. 

Nu exista o formula magica pentru o alimentatie sanatoasa in sarcina. De fapt, aceleasi principii de baza ale unei diete sanatoase raman valabile si in sarcina: multe fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe. Totusi, trebuie sa acorzi o atentie deosebita anumitor nutrienti.

Copilul meu este in siguranta daca fac abdomene?

In primul trimestru de sarcina este ok sa faci abdomene, insa incepand cu trimestrul 2 de sarcina este bine sa eviti sa stai pe spate deoarece pe masura ce uterul creste, greutatea lui va comprima vasele care transporta sangele la inima, ceea ce va scadea tensiunea arteriala si in consecinta irigarea cu sange a a copilului. La aproximativ 6-10% din femeile gravide se produce o scadere brusca a tensiunii arteriale cand strau pe spate, chiar si numai cateva minute. Problema poate incepe devreme in sarcina, insa cel mai frecvent apare dupa saptamana 20.

Daca intr-adevar vrei sa-ti lucrezi muschii abdominali, un exercitiu sigur este sa stai pe podea in genunchi cu sprijin pe maini si sa-ti arcuiesti si relaxezi alternativ spatele.

Sfaturi pentru tata

Incearca sa-ti ajuti partenera cu treburile caznice fara ca ea sa-ti ceara asta. Fie ca aspiri, duci gunoiul sau speli vasele, ajutorul tau va fi foarte apreciat.