Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 33

Copilul tau: detecteaza lumina

In saptamana 33 de sarcina sau dupa 31 de saptamani de la conceptie, pupilele ochilor copilului se pot contracta si dilata atunci cand lumina patrunde la nivelul ochilor.

La aceasta varsta, copilul ar putea deja sa fie pregatit pentru a se naste, intorcandu-se cu capul in jos, gata pentru a-si incepe calatoria in lume. Craniul copilului este destul de pliabil, deoarece oasele care il formeaza nu au fuzionat inca, ceea ce ii va permite sa treaca mai usor prin canalul relativ ingust dintre colul uterin si orificiul vaginal. Insa restul oaselor care formeaza scheletul sunt intarite, iar pielea copilului a devenit mai putin rosie si mai putin ridata.

La sfarsitul acestei saptamani copilul masoara aproape 44 cm si cantareste aproximativ 1.9 kg, fiind de marimea unui ananas.

Corpul tau

Ca urmare a presiunii uterului marit asupra venelor prin care sangele de la nivelul picioarelor este transportat inapoi catre inima, umflarea picioarelor si a gleznelor poate deveni o problema. De asemenea, edemul la nivelul picioarelor, bratelor si mainilor poate apasa asupra nervilor, ceea ce va determina o senzatie de amorteala si furnicaturi. Sindromul de canal carpian este o conditie frecventa in sarcina care apare atunci cand retentia de lichide comprima nervul median la nivelul incheieturii mainii sau a canalului carpian. Poti simti durere, o senzatie de furnicaturi si amorteala la nivelul degetelor, precum si slabiciune musculara a mainii. De asemenea, retentia de lichide si dilatarea vaselor de sange ar putea cauza tumefierea fetei si a pleoapelor, in special dimineata la sculare.

In mod surprinzator, te va ajuta daca vei bea mai multa apa, si nu daca limitezi cantitatea de apa. Insa daca edemul fetei persista de-a lungul zilei, este sever sau se asociaza cu durere de cap, mergi imediat la un consult la medicul tau obstetrician, deoarece acestea pot fi simptomele si semnele unei conditii medicale care se numeste preeclampsie. Netratata, boala poate duce la complicatii serioase – si chiar deces - pentru mama si copil.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca te hotaresti sa nasti acasa, ar trebui sa incepi sa te pregatesti. Gandeste-te in care camera vei naste si verifica daca trebuie sa schimbi locul mobilei, in special daca vei folosi un bazin pentru a naste in apa.

Ai discutat pana acum cu medicul obstetrician despre epiziotomie? Epiziotomia este o incizie chirurgicala care uneori este necesara pentru obtinerea largirii canalul vaginal pentru a ajuta nasterea copilului. De-a lungul timpului, epiziotomia a fost din ce in ce mai contestata. Astfel, o serie de studii au demonstrat ca rupturile perineale naturale sunt mai putin severe, se vindeca la fel de repede sau chiar mai repede si au mai putine complicatii comparativ cu incizia obtinuta in urma practicarii epiziotomiei. Astfel, indicatiile s-au restrans progresiv, fiind inlocuite de diverse tehnici ce vizeaza profilaxia rupturilor perineale la nastere:

  • exercitiile Kegel practicate in timpul sarcinii
  • masajul perineal inceput cu cinci-sase saptamani inainte de nastere
  • comprese calde in timpul travaliului
  • expulzia nefortata a copilului

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Multe femei isi fac griji daca vor putea sa nasca vaginal. Mai ales daca este primul tau copil, aceasta ingrijorare este perfect normala, insa incearca sa te linistesti, exista cateva pozitii pentru travaliu pe care le-ai putea incerca. Aceste pozitii vor ajuta colul uterin sa se dilate in timpul contractiilor si sa stimuleze copilul sa coboare in canalul de nastere. De asemenea, in timpul travaliului te pot ajuta exercitiile de respiratie, masajul si alte metode naturale de reducere a durerii.  Practicarea din timp a exercitiilor de respiratie ar putea creste sansa de a naste vaginal.

In plus, pentru tonifierea corpului inainte de nastere si ameliorarea durerii de spate, poate fi de folos practicarea unor exercitii de intindere. Chiar si daca faci ocazional aceste exercitii, ca de exemplu inainte de culcare, acestea te vor ajuta sa eviti anumite simptome suparatoare, cum ar fi crampele musculare. Doar misca-te si intinde-te!

Toate stilurile de yoga sunt sigure in sarcina?

Exista stiluri diferite de a practica yoga, unele mai intense decat altele. Yoga prenatala si yoga hatha (lenta) sunt cele mai bune alegeri pentru femeia insarcinata. Daca aceste stiluri nu sunt disponibile, discuta inainte de a incepe orele de yoga cu instructorul tau. Afla mai multe despre yoga in sarcina.

Sfaturi pentru tata

Chiar daca bebelusul vostru se va naste peste cateva saptamani, probabil ca este bine sa incepeti sa discutati dinainte despre contraceptia dupa nastere. Alaptarea nu este o metoda sigura de control al sarcinii si anumite metode contraceptive nu pot fi folosite la femeia care alapteaza.

In timpul travaliului si al nasterii, uterul si cervixul partenerei tale au suferit modificari importante. Ca urmare, este nevoie de un anumit timp de refacere inainte de a face din nou sex. Desi sfatul privind reluarea rapoartelor sexuale dupa nastere difera de la un medic la altul, cei mai multi specialisti recomanda ca femeia sa se abtina de la a face sex pana la controlul efectuat la 6 saptamani de la nastere.