Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 10

Copilul tau: se dezvolta gatul

Este inceputul perioadei fetale cand organele copilului continua sa de dezvolte rapid si sa se maturizeze. Majoritatea organelor vitale, cum ar fi rinichii, creierul, plamanii si ficatul – care acum produce celulele rosii ale sangelui in locul sacului vitelin - sunt functionale, insa vor continua sa creasca si maturizeze pe toata perioada care a mai ramas din sarcina.

Capul copilului masoara jumatate din lungimea corpului si fruntea prezinta o bombare care va permite craniului sa se dezvolte. Gatul incepe sa se dezvolte, iar pleoapele se inchid pentru a proteja ochii in formare. Degetele nu mai sunt impreunate, iar unghiile de la maini si picioare si parul vor incepe sa fie vizibile incepand cu aceasta saptamana. Copilul inghite activ lichidul amniotic si loveste cu putere cu picioarele.

Copilul, acum de marimea unei capsuni, masoara 3.4 cm si cantareste doar 4 grame.

Corpul tau

Uterul a continuat sa se mareasca, desi probabil ca inca nu se observa la acest moment. Desi acum poti sau nu sa fii gata sa porti hainle de maternitate, fusta sau rochia obisnuita probabil ca nu te mai incap, asa cum nici sutienul nu iti mai este confortabil. Ingrosarea taliei se datoreaza unei cresteri moderate in greutate si balonarii. Un pantalon sau o fusta cu talie pe elastic, reglabila sau cu talie joasa, care sa stea sub abdomen, ar putea sa te faca sa te simti mai confortabil.

Unele femei sunt pregatite sa impartaseasca vestea ca sunt gravide, pe cand altele inca se acomodeaza cu ideea de a fi insarcinate. Este important sa fii sincera cu emotiile tale si sa te deschizi atat fata de partenerul tau, cat si fata de medic.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Cea de-a doua consultatie la ginecolog va fi programata intre saptamanile 12-16, asa ca fa-ti o programare. Medicul va efectua ecografia de trimestru 1 (morfologia de trimestru 1), astfel incat vei putea sa-ti vezi copilul pentru prima data. Aceasta ecografie efectuata intre saptamanile 11-14 de sarcina este un test prenatal util pentru identificarea anomaliilor cromozomiale, cum ar fi sindromul Down sau a unor malformatii majore la nivelul inimii.

Bataile inimii copilului vor putea fi auzite cu ajutorul unui stetoscop Doppler, un aparat cu ultrasunete pe care medicul il va pune la nivelul abdomenului tau. Multe femei descriu aceste sunete ca tropoitul unor cai, insa pentru multe mame, ascultarea batailor inimii copilului lor este ceva foarte emotionant.

In plus, medicul va discuta cu tine despre primele miscari ale copilului pe care le poti simti incepand cu saptamanile 13-16.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Daca inca ai greturile de sarcina, aici vei gasi cateva sfaturi care sa te ajute sa te simti mai bine. Din fericire, in urmatoarele saptamani vor fi din ce in ce mai rare.

Chiar daca esti insarcinata, poti practica o varietate de activitati fizice care sa te mentina in forma. Indiferent daca faceai sau nu sport inainte de a ramane gravida, este recomandat sa discuti cu medicul obstetrician despre tipul de activitati care sunt cele mai potrivite in cazul tau. Cei mai multi medici recomanda mersul pe jos sau inotul deoarece sunt exercitii cu impact redus, care se pot practica pe toata durata sarcinii.

Sportul imbunatateste tonicitatea muschilor, forta si anduranta – trei aspecte importante care te vor ajuta sa porti greutatea castigata in plus de-a lungul sarcinii, te vor pregati pentru stresul fizic din timpul travaliului si vor face mai usoara revenirea dupa nastere la greutatea ta initiala.

Pentru a reduce durerea la nivelul sanilor te poate ajuta un sutien bun, care sa sustina sanii mariti. Aici gasesti cateva sfaturi despre cum sa-ti cumperi un sutien bun.

Este sigur pentru copil daca alerg?

Da, atat timp cat nu ai complicatii ale sarcinii.  In general, este sigur sa alergi aproape pe toata durata sarcinii. Va deveni ceva mai dificil pe masura ce sarcina avanseaza si trebuie sa cari o greutate mai mare, insa nu exista nici un pericol pentru copil. Asigura-te ca te hidratezi suficient, evita supraincalzirea si poarta pantofi potriviti pentru acest tip de activitate.

Daca ai un risc crescut de nastere prematura, daca ai avut vreo sangerare sau ai fost diagnosticata cu placenta previa (o conditie in care placenta acopera o parte din colul uterin), daca ai hipertensiune arteriala atunci nu este sigur sa alergi. Daca esti o alergatoare si aceste boli au fost deja diagnosticate, va trebui sa renunti la alergat deoarece afectiunile se pot inrautati.

Sfaturi pentru tata

Mama va fi incurajata sa faca sport in mod regulat pe durata sarcinii. Vorbeste cu ea si afla care sunt activitatile fizice pe care ati putea sa le faceti amandoi, cum ar fi mersul sau inotul. Important este sa petreceti acel timp impreuna!