Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 9

Copilul tau: se formeaza degetele de la picioare

In saptamana 9 de sarcina sau la 7 saptamani de la conceptie, copilul incepe sa arate ca o mica fiinta umana deoarece coada embrionara a disparut complet. Bratele copilului cresc, oasele se dezvolta si bratul poate fi indoit de la cot. Copilul poate sa-si stranga mana sub forma de pumn si poate incepe sa-si suga degetul mare.

Se formeaza picioarele si gleznele, iar pleoapele care acum acopera complet ochii sunt fuzionate si nu se vor deschide decat dupa saptamana 26 de sarcina. Urechile continua sa se dezvolte si iar lobul urechii de dimensiuni foarte mici este acum vizibil.

Inima copilului a inceput sa bata incepand cu ziua 24, insa acum s-au format cele patru camere si valvele incep sa se dezvolte. Placenta s-a maturizat destul de mult astfel incat acum va prelua cea mai mare parte din functia critica de a produce hormonii de sarcina.

Desi copilul este acum extrem de mic, deoarece functiile de baza sunt formate, va incepe sa ia rapid in greutate.

La sfarsitul acestei saptamani copilul va masura aproximativ 2.3 cm, fiind de dimensiunea unei bob de strugure si va cantari aproape 2 grame.

Corpul tau

Ai putea sa nu arati inca ca esti gravida, desi talia s-a marit un pic. Totusi, este foarte probabil ca te simti insarcinata acum ca greturile de sarcina si alte simptome, cum ar fi balonarea si arsurile retrosternale (pirozisul) sunt la cote maxime pentru majoritatea femeilor. A preveni pirozisul este cea mai buna modalitate de a-l trata! Poti manca mese mai mici si mai dese de-a lungul intregii zile, in loc sa manaci trei mese consistente. De asemenea, poti preveni arsurile daca eviti sa te intinzi dupa masa sau eviti alimentele grase sau condimentate.

In plus, acum sunt frecvente schimbarile de dispozitie –este perfect normal sa te simti exaltata si imediat apoi speriata de gandul ca vei fi parinte. Cele mai multe femei vor observa aceste iesiri emotionale in jurul saptamanilor 6-10 de sarcina, pentru ca ele sa se amelioreze in timpul celui de-al doitlea trimestru de sarcina si sa reapara pe masura ce sarcina se apropie de termen.

Este OK sa fac sex in timpul sarcinii? Atata timp cat sarcina evolueaza normal, poti face sex cat de des doresti – desi este posibil sa nu-ti doresti asta mereu. La inceputul sarcinii, fluctuatiile hormonale, oboseala si greturile pot sa reduca dorinta sexuala. Preocuparea despre cum sarcina si copilul vor schimba relatia cu partenerul tau ar putea catari greu in mintea ta – chiar daca erai pregatita si anticipai venirea pe lume a unui nou membru in familia ta.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca ai peste 35 ani a avea grija de tine pe perioada sarcinii ii va permite copilului tau sa aiba un inceput de viata bun. Desi multe femei vor naste copii sanatosi, este important sa intelegi care sunt riscurile si sa te informeazi despre testele prenatale pentru depistarea anomaliilor cromozomiale. Discuta cu medicul tau daca este nevoie sa efectuezi un test prenatal cum ar fi biopsia de vilozitati coriale care se efectueaza in mod normal in trimestru 1 de sarcina, intre saptamanile 9-12 de sarcina. Este un test invaziv care presupune recoltarea unui fragment din placenta, avand un risc mic de avort si este folosit pentru a detecta anomaliile cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, avand un nivel de precizie foarte bun (98-99%).

Probabil ca te gandesti cand este cel mai potrivit sa anunti la serviciu ca esti insarcinata. In timp ce unele femei spun imediat ca au aflat sa sunt gravide, altele asteapta cat de mult pot de teama ca sarcina le va afecta modul in care seful sau colegii se vor comporta cu ele. De asemenea, multe femei vor astepta pana in al doilea trimestru de sarcina, cand aceasta este bine stabilita si riscul de avort a scazut semnificativ. 

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

In timpul primului trimestru de sarcina este posibil sa te simti foarte obosita. Este important sa mergi la culcare mai devreme decat de obicei si, daca este posibil, sa dormi putin si in timpul zilei. Chiar si 15’ in care sa atipesti pot fi de folos. Daca lucrezi in afara casei, incearca sa reduci numarul de ore sau aranjeaza sa poti lucra acasa in timpul week-endului, astfel incat, din cand in cand, sa poti pleca mai devreme acasa. Ia-ti cate o pauza (o zi de concediu de odihna sau de boala, daca nu te simti bine).

Poti sa nu dormi bine in timpul noptii deoarece nu-ti gasesti o pozitie confortabila sau din cauza faptului ca te scoli frecvent sa mergi la toaleta. Este de inteles sa presupui ca daca tu nu dormi, nici copilul tau nu se odihneste. Insa relaxeaza-te – copilul doarme chiar si atunci cand tu esti treaza. Nu se cunoaste exact de ce somnul copilului este independent de al tau, insa specialistii considera ca nevoia de somn este una din cele mai puternice forte fiziologice ale corpului uman. Incerca sa-ti gasesti o pozitie confortabila in care sa poti dormi

Este sigur pentru copilul meu daca iau medicamente pentru depresie in sarcina?

Antidepresivele sunt optiunea principala de tratament pentru cele mai multe tipuri de depresie. Totusi, medicamentele antidepresive administrate in timpul sarcinii ar putea reprezenta un risc pentru copilul tau, insa oprirea lor ar insemna un risc pentru tine.

Tratamentul depresiei in sarcina este esential. Daca depresia nu este tratata, nu vei avea suficienta energie sa te ingrijesti adecvat de-a lungul sarcinii. Nu te vei preocupa sa ai o ingrijire prenatala optima sau nu vei manca alimente sanatoase de care copilul tau depinde pentru a se dezvolta sanatos. De asemenea, este posibil sa incepi sau sa reiei consumul de alcool sau fumatul. Rezultatul ar putea fi nasterea prematura, o greutate mica a copilului la nastere sau alte probleme de sanatate pentru copil. In plus, dupa ce vei naste, vei avea un risc crescut de a suferi de depresie postnatala sau de a nu te atasa de copil. Citeste mai multe despre tratamentul depresiei in sarcina.

Sfaturi pentru tata

Incearca sa creezi o atmosfera linistita, relaxanta si odihnitoare in dormitor. Aceasta se poate obtine, de exemplu prin mutarea biroului din dormitor in alta camera sau prin schimbarea becurilor puternice cu unele mai slabe sau poti monta intrerupatoare care regleaza intensitatea luminoasa.