Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 24

Copilul tau: creste parul adevarat

In saptamana 24 de sarcina sau la 22 de saptamani de la conceptie, copilul sta treaz si doarme cu regularitate. Creierul se dezvolta acum rapid si la nivelul capului creste parul adevarat. In interiorul plamanilor se dezvolta ramuri ale arborelui respirator, precum si celule specializate care secreta surfactant, o substanta care va mentine deschisi sacii plini cu aer dupa nasterea copilului cand acesta va respira aer din atmosfera. Pielea copilului este inca subtire si transparenta, insa acest aspect se va modifica in curand.

Copilul este acum bine proportionat si umple spatiul din uter. In ultima saptamana a luat in greutate aproape 120 grame astfel incat la sfarsitul acestei saptamani va cantari aproape 630 grame  si va avea aproximativ 30 cm de la crestet la calcai, fiind de dimensiunea unui stiulete de porumb.

Corpul tau

Pe masura ce circulatia creste, la nivelul mucoaselor va fi un flux marit de sange, ceea ce va determina ca mucoasa nasului si a cailor aeriene sa se congestioneze, ceea ce va  limita cantitatea de aer care este inhalata si va duce la aparitia sforaitului, obstructiei nazale si a sangerarilor nazale (epistaxis). De asemenea, gingiile se umfla, ceea ce poate cauza o sangerare minora cand te speli pe dinti sau cand folosesti ata dentara. Alege o periuta de dinti mai moale pentru a scadea iritatia gingivala.

Ochii pot fi mult mai sensibili acum si mai uscati. Poti reduce disconfortul, daca vei folosi lacrimi artificiale.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Intre saptamanile 24-28 de sarcina multe femei vor face un test pentru depsistarea diabetului gestational, o conditie temporara - care apare doar in timpul sarcinii - in care corpul tau nu produce o cantitate adecvata de insulina, astfel incat nivelul de glucoza din sange este crescut.

In timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta blocheaza actiunea insulinei secretate de mama in corpul acesteia. Aceasta problema se numeste insulinorezistenta si face ca organismul mamei sa foloseasca foarte greu insulina.

In aceste conditii, nevoia de insulina poate creste pana la de trei ori mai mult decat normal. Pentru multe femei gravide nu va fi o problema deoarece pancreasul lor va compensa si va secreta si mai multa insulina. In anumite cazuri insa acest lucru nu se intampla. Fara insulina, glucoza nu poate parasi sangele pentru a fi transformata in celule in energie si se acumuleaza in sange pana la nivele mari, situatie numita hiperglicemie, iar rezultatul va fi diabetul gestational.

Daca nu este diagnosticat si tratat cu cea mai mare atentie, diabetul gestational va duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, la nastere si imediat dupa aceea, dar si pe termen lung, evidente in copilarie sau la adultul tanar.

Testul pentru diabet gestational se numeste testul de toleranta orala la glucoza si se efectueaza in cabinetul medical si consta in recoltarea mai multor probe de sange la anumite intervale de timp pentru verificarea glicemiei dupa ce ai baut o bautura cu zahar.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Daca ai probleme cu arsurile retrosternale, te va ajuta daca mananci cantitati mai mici de alimente la fiecare masa. Pentru multe femei disconfortul digestiv se amelioreaza daca mananca 5-6 mese mici pe parcursul zilei. De asemenea, incearca sa nu mai manaci cu doua ore inainte de a merge la culcare si dormi cu capatul patului ridicat.

In trimestrul 2 de sarcina pot sa para crampele musculare care vor deveni destul de suparatoare pe masura ce sarcina progreseaza si uterul creste in dimensiune, comprimand vasele care permit intoarcerea sangelui de la nivelul membrelor inferioare catre inima si nervii care deservesc picioarele. Desi apar si in timpul zilei, vei observa ca sunt mai frecvente noaptea.

Urmatoarele sfaturi ar putea sa previna aparitia crampelor musculare:

  • Evita sa stai in picioare sau in sezut cu pricioarele incrucisate pentru o perioada lunga de timp
  • Fa exercitii de intindere la nivelul muschilor gambei regulat in timpul zilei si de cateva ori inainte de a merge la culcare
  • Roteste glezna si misca-ti degetele de la picioare cand stai, mananci sau te uiti la televizor
  • Fa zilnic o plimbare, daca ai acordul medicului obstetrician
  • Evita sa devii prea obosita. Odihneste-te stand intinsa pe partea stanga pentru a imbunatati circulatia la nivelul membrelor inferioare
  • Fa o baie in apa calduta inainte de a merge la culcare, pentru a relaxa muschii
  • Ia suplimente de magneziu. Desi sunt putine studii clinice in acest sens, se pare ca suplimentele de magneziu ar putea preveni aparitia crampelor musculare in timpul sarcinii. Si in acest caz, cere mai intai acordul medicului tau obstetrician. De asemenea, ai putea consuma alimente bogate in magneziu, cum ar fi cerealele integrale, fasolea, fructele uscate, nucile si semintele.
  • Hidrateaza-te. Daca urina este inchisa la culoare, ar putea insemna ca nu te hidratezi suficient.
  • Alege incaltaminte adecvata. Atunci cand iti alegi incaltamintea tine cont de confortul, suportul si utilitatea acesteia. Ar putea ajuta un pantof care sa sustina ferm calcaiul.

Daca a aparut crampa musculara, intinde imediat muschii gambei de partea afectata: intinde piciorul la nivelul calcaiului, apoi flecteaza usor degetele catre tibie. Ar putea sa te doara la inceput, insa aceste miscari vor usura spasmul si durerea se va atenua ulterior. De asemenea, ar putea fi de folos un dus fierbinte sau un masaj cu gheata. Mersul si apoi mentinerea picioarelor ridicate, ar putea ajuta la prevenirea reaparitiei crampelor.

Daca durerea musculara este constanta si nu doar o crampa ocazionala sau daca observi ca gamba s-a marit in volum si este sensibila, suna-l imediat pe medicul tau obstetrician. Acestea pot fi semne ca la nivelul venelor s-a format un cheag de sange, o conditie care necesita examinare imediata. Tromboza venoasa este rara, insa sarcina creste riscul de aparitie a acestei afectiuni.

Este sigur daca merg la un concert rock in timpul sarcinii?

Daca asta presupune sa mergi ocazional la un concert rock, atunci probabil ca nu este foarte periculos pentru auzul copilului, insa nu este recomandat.

Incepand cu saptamana 22 de sarcina, cohleea, partea interna a urechii care are un rol important in auz, este formata complet. Astfel, copilul va auzi ceea ce auzi si tu, desi nu la acelasi nivel – sunetele si vocile sunt mult atenuate. Auzul copilului este bine protejat de muschii si tesuturile de la nivelul abdomenului, de placenta si lichidul amniotic. Insa fiecare copil este diferit si nu se cunoste exact care este nivelul de zgomot care ar putea fi nociv, astfel incat este bine sa nu risti.

Exista un studiu care a aratat ca femeile gravide care lucreaza 8 ore in mediu cu zgomot ridicat, astfel incat necesitau protectie fonica, au un risc mai mare sa nasca copii cu probleme de auz. Un alt studiu a incercat sa raspunda la intrebarea daca lichidul amniotic atenueaza sau amplifica sunetele. Se pare ca sunetele joase (cum ar fi cele produse de chitara bas) sunt amplificate usor de lichidul amniotic, insa pe masura ce sunetul devine mai ascutit, este atenuat de catre lichidul amniotic. De asemenea, acest studiu a aratat ca vocea mamei este amplificata cu 5 decibeli, insa alte voci sunt diminuate.