Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 23

Copilul tau: se formeaza ampretele degetelor

In saptamana 23 de sarcina sau dupa 21 de saptamani de la conceptie, apar miscarile rapide ale ochilor. La nivelul limbii se dezvolta papilele gustative si auzul este functional, copilul putand auzi o versiune distrorsionata a vocii tale, batailor inimii tale si a zgomotelor pe care le fac intestinele. Cand copilul se va naste, probabil ca nu-l vor deranja zgomotele puternice, cum ar fi latratul unui caine sau zgomotul pe care il face aspiratorul. Astfel, in urmatoarele luni, atat tu cat si el ati putea asculta si v-ati putea relaxa pe muzica de Mozart sau Chopin! Sau pur si simplu poti da drumul la radio si te poti legana pe suntele muzicii – avand un sens al miscarii bine dezvoltat acum, copilul poate simti ca dansezi.

Se dezvolta amprentele de la degetele mainilor si picioarelor. In cazul fetelor, uterul si ovarele sunt formate complet.

Copilul este de marimea unui mango mare, avand 28.9 cm si cantarind aproape 500 grame. Cu ingrijire medicala specializata intr-o sectie de terapie intensiva neonatala, copiii care sunt nascuti in aceasta saptamana de sarcina pot supravietui.

Corpul tau

Din ce in ce mai multi oameni vor constata ca esti gravida, ca urmare a abdomenului care se mareste. Probabil ca ai luat in greutate aproape 6-7 kilograme, iar uterul poate fi palpat la aproximativ 4 centimetri deasupra ombilicului.

Modificarile hormonale pot incetini fluxul de urina, iar uterul care creste poate comprima ureterele sau vezica urinara, ambii factori putand contribui la aparitia infectiilor la nivelul vezicii urinare sau rinichilor. Suna-ti medicul daca ai o senzatie de arsura cand urinezi, febra, durere abdominala sau durere de spate. Netratata, infectia urinara creste riscul de complicatii in sarcina.

Pentru a reduce probabilitatea de a face o infectie urinara:

  • Bea 8 cani de apa pe zi si bea regulat un pahar de suc de afine neindulcit
  • Dupa ce ai urinat, sterge-te din fata in spate
  • Urineaza inainte si dupa ce ai avut un raport sexual
  • Evita sa porti pantaloni prea stramti
  • Foloseste lenjerie din bumbac

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Daca lucrezi in prezent, ar trebui sa finalizezi documentele pentru concediul de maternitate. Asigura-te ca ai vorbit atat cu seful tau, cat si cu reprezentantul de la departamentul de Resurse Umane. Cere informatii despre drepturile femeilor gravide la locul de munca si afla in detalii despre cum se acorda concediul de maternitate si ce se intampla daca vei avea nevoie de repaus la pat, daca vei naste prematur sau vei avea alte complicatii ale sarcinii care pot afecta abilitatea ta de a munci.

Multe femei se intreaba cat de mult ar trebui sa continue sa vina la serviciu pe masura ce sarcina avanseaza. Unele femei nu vor mai lucra incepand cu luna a saptea sau a opta, in timp ce altele vor lucra pana in ultima zi. Nu exista un raspuns corect sau incorect, atata timp cat consideri ca poti merge la munca si atata timp cat nu exista complicatii care sa necesite repaus la pat. In plus, decide care proiecte la care lucrezi deja vor fi finalizate inainte de a inceta munca si care sarcini sau atributii vor trebui predate altor colegi.

Gandeste-te la urmatoarele aspecte:

- Dupa ce se va naste copilul, vei dori sa te intorci la munca imediat sau vei ramane acasa?

- Daca te hotaresti sa reincepi serviciul, cine se va ocupa de copil pe perioada cat tu esti la munca? Partenerul tau, un alt membru din familie, o bona?

- Esti increzatoare sa-ti duci copilul mic la cresa?

Este bine sa te gandesti din timp si sa discuti despre aceste aspecte cu partenerul tau, astfel incat sa ai timp sa faci pregatirile necesare.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

In timpul sarcinii este important sa te hidratezi adecvat, asta insemnand sa bei aproximativ 8 cani de lichide pe zi, la care se mai adauga inca 250 ml pentru fiecare ora de activitate fizica usoara.

Daca crezi ca nu bei suficienta apa in fiecare zi, urmatoarele sfaturi te pot ajuta:

  • Ţine la îndemana tot timpul cu tine o sticla cu apa pentru a avea astfel acces mai usor
  • Alege apa in locul bauturilor indulcite, care au un continut crescut de calorii
  • Adauga putina lamaie. Lamaia ii va imbunatati gustul si este posibil sa bei mai multa apa decat de obicei.
  • Fa-ti un obicei din a bea apa, mai ales daca este dificil sa-ti aduci aminte sa bei. De exemplu, bea apa dupa ce te-ai sculat, la micul dejun, la pranz si la cina sau bea cate putin la fiecare o ora.

Este sigur daca beau apa de la chiuveta in sarcina?

In Romania, calitatea apei potabile de la chiuveta este controlata si verificata continuu in laboratoarele unor institutii specializate, astfel incat este sigura pentru a fi folosita in sarcina. Bineinteles, daca stii ca in apa pe care o folosesti anumite substante contaminante depasesc limitele legale de siguranta, nu va trebui sa bei acea apa, indiferent daca esti sau nu insarcinata.

Sfaturi pentru tata

Stii ca poti creste riscul ca partenera ta sa faca o infectie urinara? Infectiile urinare se dezvolta din cauza unor bacterii care ajung in interiorul tractului urinar, al carui orificiu se gaseste chiar deasupra zonei vaginale. Aceasta contaminare se intampla frecvent in timpul raportului sexual.

Poti ajuta la prevenirea contaminarii cu bacterii a tractului urinar a partenerei tale daca faci dus de fiecare data inainte de a face sex, acest gest simplu ajutand-o pe aceasta sa nu sufere din cauza disconfortului sau durerii asociate cu infectia de tract urinar.