Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Concediul de crestere a copilului: sfaturi pentru intoarcerea la munca

Concediul de crestere a copilului: sfaturi pentru intoarcerea la munca

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva la san pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuind in paralel si alaptarea pana la 2 ani.

Daca ai decis sa te intorci la munca, nu dispera. O mama care lucreaza va trebui sa faca fata multor provocari, insa o buna planificare te va ajuta sa faci aceasta tranzitie cat mai lina:

  • Nu te invinovati. Intoarcerea la munca dupa concediul postnatal iti poate crea o stare de conflict emotional si un sentiment de vinovatie. O mama care lucreaza nu este o mama rea. Aminteste-ti ca faci ce este cel mai bine pentru tine si familia ta.
  • Pregateste-te sa continui alaptarea. Daca alaptezi si intentionezi sa faci asta si dupa intoarcerea la munca, vorbeste cu seful tau si spune-i ca vei avea nevoie de pauze de-a lungul zilei. Afla daca exista o camera retrasa si curata, unde ai putea sa folosesti pompa pentru sani. Ia in calcul cumpararea unei pompe electrice care permite mulsul ambilor sani in acelasi timp.
  • Cere ajutorul partenerului tau, familiei sau prietenilor. Impartaseste cu ei sentimentele de vinovatie, tristete sau faptul ca te simti coplesita. Nu incerca sa faci totul singura.
  • Vorbeste cu angajatorul. Clarifica responsabilitatile si sarcinile de la munca, precum si programul astfel incat sa intelegi ce se asteapta de la tine dupa ce ai revenit din concediul de maternitate. Ai putea cere sa ai un program flexibil, sa lucrezi de la distanta sau part-time.
  • Fii organizata. Fa-ti liste cu ce ai de facut in fiecare zi. Activitatile le poti imparti in activitati de serviciu si activitati pentru acasa sau pentru tine si pentru partenerul tau. Identifica ce este necesar sa faci, ce poate astepta si la ce poti renunta complet.
  • Fa-ti un plan de rezerva. Stabileste ce vei face daca bebelusul tau se imbolnaveste sau daca persoana care are grija de copil nu poate veni intr-o zi, cum ar fi sa-ti iei o zi de concediu, sa-i ceri partenerului sa-si ia o zi de concediu sau sa rogi un prieten sau o persoana apropiata sa aiba grija de copilul tau.
  • Tine legatura cu copilul. Vorbeste la telefon cu persoana care are grija de micut pentru a afla cum se simte. Pune fotografia preferata cu copilul tau pe birou. Spune-i copilului tau cat de bucuroasa esti cand il vezi atunci cand te intorci acasa. Este posibil sa nu inteleaga cuvintele tale, insa cu siguranta va simti ceea ce ii transmiti.
  • Ofera-ti momente in care sa te simti bine. Dupa ce copilul a adormit, relazeaza-te intr-o baie calda, citeste o carte preferata sau asculta muzica. Redu la minimum toate treburile putin importante. Stabileste o ora rezonabila de culcare pe care incearca s-o mentii. In zilele in care nu mergi la serviciu, incearca sa dormi atunci cand copilul doarme.