Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Saptamana 3

Saptamana 3: cum se calculeaza varsta sarcinii?

De cele mai multe ori este neclar modul in care se calculeaza varsta sarcinii. Deoarece multe femei nu cunosc cu exactitate ziua cand a avut loc fecundatia, sarcina se calculeaza intotdeauna din prima zi a ultimei menstruatii. Ca urmare sarcina va dura 40 de saptamani. Asta inseamna ca, desi nu erai inca insarcinata la acel moment, primele doua saptamani ale ultimului ciclu menstrual sunt luate de asemenea in calcul. Mai multe informatii despre varsta gestationala si data probabila a nasterii gasesti aici Cum calculezi varsta sarcinii.

Copilul tau: fecundarea

Spermatozoidul si ovulul s-au unit la nivelul trompei uterine pentru a forma o singura entitate celulara care se numeste zigot. Daca se elibereaza mai mult de un ovul si se produce fecundarea fiecaruia, atunci poti avea zigoti multipli.

Zigotul are 46 cromozomi – 23 de la tine si 23 de la tata. Acesti cromozomi vor determina sexul copilului, trasaturile lui, cum ar fi culoarea ochilor si a parului si, pana la un anumit nivel, personalitatea si gradul de inteligenta.

Imediat dupa fecundatie, zigotul traverseaza trompa uterina catre corpul uterului. In acelasi timp incepe diviziunea rapida a celulei formandu-se un conglomerat de celule asemanatoare cu un fruct mic de zmeura. Stratul intern de celule va deveni embrionul, iar stratul extern se va transforma in membranele care il vor hrani si proteja. 

Corpul tau

Este momentul cand incepe totul. A ramane insarcinata reprezinta una din cele mai mari minuni ale vietii. Este primul pas in calatoria fascinanta de a da nastere unui copil care insa nu are nici cea mai mica asemanare cu ovulul sau spermatozoidul. Si totusi, contopirea cu succes a acestor doua celule este modul in care bebelusul, ca de altfel noi toti, ne incepem miracolul vietii.

In fiecare luna, organismul femeii se pregateste pentru posibilitatea ca un ovul sa fie fecundat de catre un spermatozoid, dand astfel nastere la un nou organism. Mai intai, sub influenta anumitor hormoni, unul din ovare elibereaza un ovul. Acest proces se numeste ovulatie si este unul din factorii importanti in conceperea unui copil. Odata eliberat, ovulul este captat de trompa uterina si isi incepe calatoria catre uter.

Pentru ca sa se produca conceptia naturala, barbatul trebuie sa ejaculeze sperma, fluidul care contine spermatozoizii, la nivelul vaginului femeii in perioada din apropierea ovulatiei. Spermatozoizii trebuie sa fie capabili sa inoate prin vagin, in uter si apoi in trompa uterina, unde trebuie sa se uneasca si sa penetreze ovulul pentru a se produce fecundarea. Ovulul fecundat ramane in trompa uterina cateva zile, continuand sa se divida si sa se dezvolte in timpul tranzitului catre cavitatea uterina, unde se va implanta la nivelul endometrului (mucoasa care captuseste la interior uterul). Daca totul decurge bine, un copil se va naste aproximativ noua luni mai tarziu.

Probabil ca inca nu stii ca esti insarcinata, insa la sfarsitul acestei saptamani sau in saptamana urmatoare poti sa simti crampe abdominale de intensitate mica sau poti remarca o scurgere vaginala mai ampla.

Sangerarea de implantare definita ca sangerarea care apare la 10-14 zile dupa conceptie este normala si relativ frecventa. Se considera ca apare atunci cand oul fecundat se ataseaza (implanteaza) de stratul intern al uterului. Frecvent apare cam in aceeasi perioada cand te asteptai sa-ti vina menstruatia. Totusi, in comparatie cu menstruatia obisnuita, acest tip de sangerare dureaza mai putin, iar sangele este in cantitate mai mica sau doar sub forma de cateva picaturi de sange vaginal si are o culoare mai deschisa, roz. Uneori, hemoragia de implantare se poate insoti de crampe abdominale, asemanatoare celor din timpul menstruatiei. Sangerarea de implantare poate sa fie unul din primele semne de sarcina.

Unele femei nu experimenteaza sangerarea de implantare sau altele nu o remarca. De asemenea, este posibil sa confunzi aceasta sangerare cu menstruatia. Daca se intampla asta, poti sa nu-ti dai seama ca esti insarcinata – ceea ce va duce la calcularea eronata a datei probabile a nasterii.

Sangerarea de implantare se va opri singura si nu necesita vreun tratament. Daca persista sau esti preocupata de orice sangerare vaginala in timpul sarcinii, ia legatura cu medicul tau obstetrician.

Ce ar trebui sa faci in aceasta saptamana

Retine ca tot ceea ce tu consumi, bun sau rau, ajunge si la copilul tau. Daca inca nu ai renuntat la fumat si alcool, acum este momentul sa faci asta. Daca iei medicamente eliberate sau nu pe baza unei retete, verifica cu medicul tau daca sunt sigure pentru copilul tau. Nu uita sa iei vitaminele prenatale care contin cel putin 400 micrograme de acid folic pentru a reduce riscul de anomalii congenitale.

Sfaturi pentru o sarcina mai usoara

Activitatea fizica este importanta in timpul sarcinii. Consulta-te cu medicul tau inainte de a incepe sau daca continui un program de exercitii. De cele mai multe ori, daca deja aveai o rutina in a practica sport, probabil ca vei continua acel stil de viata activa. Verifica aici care sunt cele mai recomandate exercitii in sarcina.

Alimentatia este de asemenea importanta mai ales la inceputul sarcinii. Acidul folic si alte vitamine si nutrienti esentiali sunt necesari pentru cresterea si dezvoltarea copilului tau si pentru a avea o sarcina sanatoasa. In plus, o dieta echilibrata, bogata in proteine si calciu este benefica pentru amandoi. Verifica cu medicul tau pentru a vedea care sunt recomandarile alimentare.

Pot sa beau ocazional alcool, doar “un pic”?

Daca esti insarcinata si te intrebi daca este OK sa bei din cand in cand putin merlot sau sa savurezi cateva guri de sampanie la nunta prietenei tale, sfaturile pe care ai putea să le primesti te pot deruta. Unii medici iti vor recomanda sa eviti complet consumul de alcool, in timp ce altii vor afirma ca un consum ocazional, in cantitate mica de alcool este putin probabil sa aiba un efect nociv asupra copilului.

Problema legata de consumul de alcool in timpul sarcinii este ca nu este dovedit ca exista o anumită cantitate de alcool care sa fie sigura pentru copilul tau.  De asemenea, cercetatorii nu cunosc pe deplin care sunt efectele potentiale ale consumului de alcool la un anumit moment in timpul sarcinii, astfel incat sa afirme ca exista o perioada sigura cand ai putea sa consumi alcool. In plus, toate tipurile de alcool – chiar si vinul, berea si lichiorul pot avea un efect nociv asupra fatului.

De asemenea, este dificil sa prezici ce impact va avea alcoolul pe o sarcina anume, deoarece anumite femei pot avea un nivel crescut de enzime hepatice care sa metabolizeze alcoolul consumat, in timp ce altele nu. Daca mama are un nivel scazut al acestor enzime, copilul va fi expus mai mult timp, deoarece alcoolul va circula pentru o perioada mai lunga in corpul mamei.

Ca urmare a acestor incertitudini, ghidurile clinice si societatile medicale de obstetrica si ginecologie recomanda evitarea totala a consumului de alcool pe perioada sarcinii ca fiind cea mai sigura alegere.

Afla mai multe despre consumul de alcool in sarcina.

Sfaturi pentru tata

Atat tu, cat si partenera ta ati putea avea temeri care vor incepe sa apara inca de pe acum sau in urmatoarele saptamani, chiar daca a fost o sarcina planificata. Fii deschis cu ea si discutati impreuna despre ceea ce simtiti. Pune-i intrebari, astfel incat sa simta ca doresti sa te implici in ceea ce vor insemna de acum inainte urmatoarele 9 luni.